ΟΛΟΙ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ Ο SEBASTIAN BACH. Η ΠΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΣΤΟΥΣ SKID ROW

 


Οι διαρκείς αλλαγές στη θέση του τραγουδιστή των Skid Row και η πρόσφατη προσορινή αντικατάσταση του Erik Grönwall με την τραγουδίστρια των Halestorm, Lzzy Hale ήταν η αφορμή για αυτό το άρθρο. Όλοι οι τραγουδιστές που πέρασαν από το μικρόφωνο του Αμερικάνικου συγκροτήματος και βέβαια η ατελείωτη διαμάχη των Dave Snabo, Scotti Hill και Rachel Bolan (και οι τρεις αρχικά και μόνιμα μέλη του συγκροτήματος) με τον Sebastian Bach.
Η αλήθεια είναι ότι η αλλαγή τραγουδιστή είναι ένα σοβαρό γεγονός στην πορεία ενός συγκροτήματος κι αυτό συνέβη πολλές φορές στην μακροχρόνια πορεία των Skid Row. Από το 1986 που ξεκίνησαν από το New Jersey έως και σήμερα-συμπεριλαμβανομένης της Lzzy  Hale, από το συγκρότημα έχουν περάσει 8 τραγουδιστές, αρχής γενομένης πρώτο τραγουδιστή Matt Fallon που ήταν ο πρώτος κι ο πιο άγνωστος τραγουδιστής τους. Το συγκρότημα των Skid Row στάθηκε πολύ άτυχο γιατί ο αντικαταστάτης του Bach που όπως και να το κάνουμε ήταν ο ιστορικός και εμβληματικός τραγουδιστής τους, ο Johnny Solinger αποχώρησε και λίγο αργότερα έφυγε από τη ζωή, με αποτέλεσμα το συγκρότημα να λειτουργήσει σαν περιστρεφόμενη πόρτα, με τον έναν τραγουδιστή να διαδέχεται τον άλλον. Η ιστορία τους θυμίζει λίγο Quiet Riot που μετά το θάνατο του Kevin Mark DuBrow (2005-2007),έχουν περάσει 6 τραγουδιστές, με τελευταίο τον Jizzy Pearl, που παραμένει από το 2019.
Για να ξανά γυρίσω στους Skid Row, φάνηκε ότι τελικά είχαν σπάσει το ξόρκι το 2022 με την πρόσληψη πρώην H.E.A.T. , Erik Gronwall, ο οποίος τραγούδησε στο άλμπουμ The Gang's All Here εκείνης της χρονιάς. Αλλά και αυτό αποδείχθηκε ψευδής συναγερμός, καθώς ο Skid Row ανακοίνωσαν τη φιλική αποχώρηση του Gronwall λόγω υγείας. Οι κατακεραυνωτικές δηλώσεις της τριάδας Snabo, Hill και Bolan δείχνουν ότι η προσέγγιση τους με τον Bach να είναι αδύνατη, με την κάθε πλευρά να κάνει την καριέρα της.Όλα αυτά ξεκίνησαν στις 4 Ιουνίου 2024 όταν κατά τη διάρκεια συναυλίας του Sebastian Bach, μίλησε προσβλητικά σε έναν fan που ήταν στις πρώτες σειρές, ζητώντας του να βγάλει το t-shirt που φορούσε, λέγοντας «Ναι, αυτή είναι η μπάντα που με έδιωξε. Τέλεια. Γαμημένοι μαλάκες.. Αρχικά δόθηκε η εντύπωση ότι φορούσε ένα t-shirt των Skid Row αλλά τελικά ήταν των Madam X, του παλαιότερου συγκροτήματος που τραγουδούσε ο Bach μαζί με τις αδελφές Maxine και Roxy Petrucci (μετέπειτα Vixen). Οι Madam X διαλύθηκαν το 1988 για να επανασυνδεθούν πρόσκαιρα το 1991. Με την ευκαιρία του t-shirt, o Sebastian Bach κατακεραύνωσε τους πρώην συμπαίκτες του στους Skid Row, λέγοντας ότι έχουν περάσει εννέα τραγουδιστές από τότε που αποχώρησε.  Έδειξε το t-shirt από τη σκηνή και είπε στο μικρόφωνο: "Μου αρέσει αυτό το t-shirt. Eίναι οι Skid Row από ποια εποχή, με ποιον τραγουδιστή, τον έβδομο, τον όγδοο; Το συγκρότημα βρίσκεται στον όγδοο ή ένατο αντικατάστασή μετά από εμένα. Εγώ προχωρώ την καριέρα μου και δεν σκέπτομαι τα παλιά. Έχω καινούργιο δίσκο και το ραδιόφωνο παίζει το καινούργιο τραγούδι μου κι έχει 2.000.000 προβολές (σ.σ.1.300.000 έχει  το What Do I Got To Lose?) από το you tube.
Παλιά, με 2.000.000 προβολές το άλμπουμ ήταν διπλά πλατινένιο. Λοιπόν, δεν σκέφτομαι σαν να ζω το 1989. Δεν σκέφτομαι ούτε το 1991. Είμαι πολύ χαρούμενος που ακούω τη φωνή μου στο ραδιόφωνο το 2024 κι αυτό  είναι πιο σημαντικό από το να σκέφτομαι τι συνέβη τότε. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την ανακοίνωση της Not in This Lifetime... Tour των Guns and Roses, υπήρξαν συνεχόμενα δημοσιεύματα που ήθελαν την πλευρά του Bach να προσπαθεί να πλησιάσει αυτήν των Skid Row και ειδικά τον κιθαρίστα Dave "Snake" Sabo που με κάθε τρόπο απέκλειε το ενδεχόμενο επανένωσης με τον Bach. Μιλώντας στο podcast The Hook Rocks είπε: "Δεν θα γίνει και λέω το ίδιο πράγμα κάθε φορά. Είμαι ευγνώμων που οι άνθρωποι έχουν τέτοιο ενδιαφέρον να θέλουν για να συμβεί αυτό (σ.σ. η επανασύνδεση), αλλά πρέπει επίσης να επαναλάβω ότι οι Scotti Hill, Rachel Bolan κι εγώ είμαστε ευτυχισμένοι έτσι και συνεχίζουμε»


O Fallon είναι στη μέση, ο καθιστός
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο MATT FALLON (1986-1987) ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ....
και πιθανόν ούτε και το ίδιο το συγκρότημα. Με frontman τον Fallon, οι Skid Row είχαν ανοίξει 2 συναυλίες των Bon Jovi, πριν αποχωρήσει το 1987. Προσπάθησε να συνεχίσει την καριέρα του, παίζοντας σε κάποιες τοπικές μπάντες και σχηματίζοντας τους Fallon κυκλοφορόντας ένα ομώνυμο δίσκο (1991) και να διαλυθούν.
Τη θέση του πήρε ο γεννημένος στις Bahamas, Sebastian Bach (πραγματικό όνομα Sebastian Bierk), που σε ηλικία 8 ετών τραγουδούσε σε παιδική χορωδία και στα 14(!) έκανε audition για να γίνει μέλος των Καναδών Kid Wikkid. Η αποχώρηση του Fallon από τους Skid Row έφερε τον νεαρό Sebastian Bach στο συγκρότημα κι αυτό από καθαρή τύχη αφού οι γονείς(!) του Jon Bon Jovi τον είχαν ακούσει να τραγουδάει στο γάμο του φωτογράφου Mark Weiss και του πρότειναν να έρθει σε επαφή με τον φίλο του γιου τους, Dave Sabo, ο οποίος έψαχνε για έναν βασικό τραγουδιστή για το συγκρότημα του. Ο Bach στην αρχή ήταν επιφυλακτικός να αλλάξει συγκρότημα αφού ήταν για λίγο μέλος των Madam X, στο Detroit. Ωστόσο, άκουσε κάποιες κασέτες με τραγούδια τους, πήγε στο Νew Jersey έκανε audition κι έγινε μέλος των Skid Row. Με τον Sebastian Bach στο μικρόφωνο, οι Skid Row εκτοξεύτηκαν και τα τρία πρώτα άλμπουμ τους Skid Row (1989), Slave to the Grind (1991) και Subhuman Race(1995) να γράφουν ιστορία, κυρίως το πρώτο . Το συγκρότημα απέλυσε τον Bach το 1996, μετά από ένα τσακωμό του με τον κιθαρίστα Dave Sabo, σχετικά με τη συμμετοχή τους στη reunion περιοδεία των Kiss.
Η αφορμή της διαφωνίας τους ήταν ότι ο Bach ήθελε να ανοίξουν για τους Kiss ενώ οι υπόλοιποι υποστήριζαν ότι οι Skid Row ήταν ήδη φτασμένοι και μεγάλοι για να ανοίγουν περιοδείες άλλων. Αποχωρώντας, ο Bach άφησε μήνυμα στον τηλεφωνητή του Snake, λέγοντας του ότι ποτέ δεν θα γίνουν μεγάλοι για να καταφέρουν να ανοίξουν περιοδεία των Kiss.
  Σύμφωνα με τον Bolan, τα προβλήματα εγωισμού του Bach έγιναν πραγματικά μεγάλα από τη στιγμή της πρώτης επιτυχία τους. ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ 1987-1996
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΝΤΙΚΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ
Ο τραγουδιστής των Dangerous Toys, Jason McMaster δήλωσε ότι τον είχαν  πλησιάσει οι Sabo και Bolan για μια audition αλλά αρνήθηκε και γιατί δεν ήταν fan του συγκροτήματος και γιατί εκείνη την εποχή, έκανε προσπάθειες να επαναφέρει τους Dangerous Toys. Για ένα μικρό διάστημα, οι Skid Row μπαίνουν στον πάγο, με τον Bolan να ασχολείται με το side project, το punk συγκρότημα των Prunella Scales, για να κάνουν κάποιες εμφανίσεις με τραγουδιστή τον Shawn McCabe των Mars Needs Women. Σύμφωνα με τον μπασίστα Rachel Bolan, ένας άλλος υποψήφιος για τη θέση του τραγουδιστή στους Skid Row ήταν ο μετέπειτα τραγουδιστής των Mötley Crüe, John Corabi.
Το 1996 βρίσκει το συγκρότημα χωρίς τον ντράμερ Rob Affuso που τώρα καριέρα στο μάρκετινγκκαι παίζει με την μπάντα του Bach και τον αντικαθιστά ο πρώην ντράμερ των Saigon Kick και Prunella Scales, Phil Varone.  Αφού έκαναν auditions σε 6 διαφορετικούς τραγουδιστές, κατέληξαν στον 35χρονο Johnny Solinger, που ανακάλυψε ο Bolan μέσω του διαδικτύου. Ο Solinger είχε το δικό του συγκρότημα, τους Solinger έχοντας ηχογραφήσει 3 άλμπουμ!  «Η φωνή του μας ξεσήκωσε, καταλάβαμε αμέσως ότι θα τον πάρουμε, αλλά δεν του το είπαμε για τρεις μέρες. Έξι εβδομάδες αργότερα ήμασταν στο δρόμο με το Kiss» λέει ο Bolan. «Δεν τραγουδάω σαν τον Sebastian και δεν κουνάω το κεφάλι μου με τον ίδιο τρόπο, αλλά τα τραγούδια τα ερμηνεύω σωστά» λέει ο Solingerb που έγινε ο μακροβιότερος τραγουδιστής τους, εμφανιζόμενος σε δύο άλμπουμ, τα Thickskin(2003) και Revolutions per Minute(2006) αλλά και στα Ep, United World Rebellion EP(2013) και United World Rebellion Two(2014) . Έφυγε από το συγκρότημα το 2015 και πέθανε το 2021 σε ηλικία 55 ετών λόγω ηπατικής ανεπάρκειας. ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ 1999-2015
Οι Skid Row έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους στην Ελλάδα, στις 27 Νοεμβρίου 2007 στο An Club της οδού Σολωμού, στα Εξάρχεια, με τον Solinger στο μικρόφωνο.


Δεν πρόλαβε να ανακοινωθεί η αποχώρηση του Solinger, και ανακοινώθηκε ο πρώην ο frontman του TNT, Tony Harnell. Λίγους μήνες αργότερα (8 συγκεκριμένα), το Δεκέμβριο του 2015 κι ο Harnell αποτέλεσε παρελθόν, αφήνοντας πίσω του μια επαναηχογράφηση του 18 and Life.. «Δεν δέχομαι να με αγνοούν και να μη με σέβονται. Πέρασα υπέροχα παίζοντας με το συγκρότημα και τραγουδώντας τόσα πολλά ωραία τραγούδια. Δεν μετανιώνω για τίποτα!", είπε κι έκλεισε την πόρτα. Λίγο αργότερα  επανήλθε στους TNT αφού ηχογράφησε δύο άλμπουμ, το ομώνυμο των Lovekillers και το Dysphoria των Starbreaker, και τα 2 το 2019. ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ΄8 ΜΉΝΕΣ
Η επιλογή του Νοτιοαφρικάνου ZP Theart, πρώην τραγουδιστή των Dragonforce, ίσως να ήταν από τις καλύτερες για τη θέση του τραγουδιστή. Αντικατέστησε το  2016 τον Harnell κι αν και περιόδευσε εκτεταμένα μαζί τους, δεν άφησε τίποτε ηχογραφημένο. Παρεμπιπτόντως, το 2015 ηχογράφησε με τους Tank το άλμπουμ Valley of Tears. Με τραγουδιστή τον ZP Theart, οι Skid Row εμφανίστηκαν για δεύτερη φορά στη χώρα μας, σε ένα γεμάτο Κύτταρο στις 17 Ιουλίου 2019

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ 2016-2022
Το κενό που άφησε ο ZT Theart, καλύφθηκε αμέσως από τον νεαρό Σουηδό Erik Gronwall, νικητή του Swedish Idol το 2009 όπου η παρουσία του «ανάγκασε» κοινό και επιτροπή να τον χειροκροτούν όρθιοι! Ο Gronwall ήταν μέλος των H.E.A.T. και είχε ηχογραφήσει μαζί τους 4 άλμπουμ, ενώ είχε και 2 προσωπικά! Οι πρώτες εμφανίσεις του με τους Skid Row έγιναν κατά τη διάρκεια του δεύτερου Sin City Nights των Scorpions στο Las Vegas, ενώ το 2022 πήρε μέρος στις ηχογραφήσεις του studio άλμπουμ των Skid Row The Gang's All Here αλλά και στο Live in London(2024) που κυκλοφόρησε μετά την αποχώρησή του. To Μάρτιο του 2024 ανακοίνωσε το φιλικό διαζύγιο με τους Skid Row, μετά από διάγνωση ότι πάσχει από λευχαιμία και πρέπει να ακολουθήσει θεραπεία. Από βάθος καρδιάς, Περαστικά! ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ 2022-2024

 Η Lzzy Hale ανακοινώθηκε σχεδόν αμέσως μετά την αποχώρηση του Gronwall και ήταν πραγματικά έκπληξη αφού η τραγουδίστρια των Halestorm (παραμένει στο συγκρότημα)έχει και είχε, καλή καριέρα με το συγκρότημά της.

Άσε που αλλαγή στην ερμηνεία ενός άνδρα σε γυναίκα ήταν ερωτηματικό. Η Lzzy Hale είχε τραγουδήσει το Slave to the Grind στο Ep διασκευών των Halestorm, Reanimate: The Covers EP(2011) και δέχτηκε να τραγουδήσει μαζί τους στην προγραμματισμένη περιοδεία τους για το 2024, δηλώνοντας στο Loudwire ότι «οι Skid Row είναι η γέφυρα μεταξύ του '80s metal και '90s -2000s nu-metal και alt-metal». Η Lzzy δέχτηκε να συμμετάσχει στην επερχόμενη αμερικάνικη περιοδεία των Skid Row, χωρίς να αποχωρήσει από τους Halestorm, ‘ώσπου να βρουν μόνιμο τραγουδιστή.
Οι πρώτες εμφανίσεις των Skid Row με την 40χρονη Lzzy Hale ήταν ενθαρρυντικές, με τον Jon Bon Jovi να δηλώνει πως θα ήταν πραγματικά πολύ ευχαριστημένος αν η  Lzzy, γινόταν μόνιμο μέλος τους. «Θα ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στον  Dave Snake Sabo, μετά τη γνωριμία με εμένα»! Ο χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας του hard rock, μας θυμίζει ότι οι Sabo και Jon Bon Jovi, μεγάλωσαν μαζί από παιδιά κι ο Bon Jovi, ενέπνευσε αυτόν και τους συμπαίκτες του να γίνουν καλύτεροι τραγουδοποιοί. «Ο Jon κι εγώ ήμασταν καλύτεροι φίλοι από τότε που ήμασταν παιδιά. Μεγάλωσε τρεις δρόμους μακριά από το σημείο όπου μεγάλωσα εγώ, οπότε γνωριζόμαστε για πολύ καιρό”. Και για να κλείσουμε, καταλαβαίνεται ότι κάτι χοντρό παίχτηκε μεταξύ Bach και Scotti Hill, Rachel Bolan και Sabo. Τόσο χοντρό, που δεν συζητούν καν να ξανά παίξουν μαζί, έστω κι αν γνωρίζουν ότι θα υπογράψουν κάποια καλά συμβόλαια όχι μόνο στην Αμερική, για μια reunion tour.

Την άλλη Κυριακή: Όλες οι δίσκοι που κυκλοφόρησαν μετά το θάνατο του Jimi Hendrix.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

23/6/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου