ROCK INCIDENT 288: ΟΙ PINK FLOYD ΚΙ ΕΝΑ ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΠΛΟΚΑΜΙΑ 25 ΜΕΤΡΩΝ ΣΕ ΛΙΜΝΗ…


 Το Crystal Palace Bowl βρίσκεται κοντά στο Kent, γνωστό για την κυρτή στέγη και τη μικρή λίμνη που βρίσκεται ακριβώς μπροστά της και έχει φιλοξενήσει πολλές συναυλίες (Cockney Rebel, Bob Marley, Pixies κ.α.).
Το 1971, μετά από μια δεκαετία αφιερωμένη σε συναυλίες κλασικής μουσικής, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να παραχωρήσει το χώρο για παιδικές εκδηλώσεις. Τότε, ένας νεαρός διοργανωτής, ο Harvey Goldsmith, σκέφτηκε μισθώσει το χώρο για διοργάνωση  συναυλιών αφού προσφερόταν λόγω απόστασης από το Λονδίνο. Έτσι στις 15 Μαϊου 1971 διοργάνωσε το πρώτο Garden Party at Crystal Palace, με συμμετοχές των Faces, Mountain, Pink Floyd ενώ τη συναυλία είχαν ανοίξει οι Quiver, που αργότερα έγιναν γνωστοί σαν Sutherland Brothers & Quiver. Με τους Pink Floyd να ετοιμάζονται πυρετωδώς για να μπουν στο studio και να ηχογραφήσουν το Meddle, σκέφτηκαν ότι θα έπρεπε η εμφάνισή τους να συνδυαστεί με κάτι ξεχωριστό και κατέληξαν στη δημιουργία μιας φουσκωτής κατασκευής που την ονόμασαν Octopus, με πλοκάμια μήκους 25 μέτρων, που αρχικά παρουσιάστηκε στα εγκαίνια του Stichting Octopus, μιας έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Stedelijk στο Άμστερνταμ το 1968. Όταν το φούσκωναν, το χταπόδι μεγάλωνε με τα οκτώ του πόδια να ξεδιπλώνονταν αργά όπως φαίνεται και στην φωτογραφία. Σήμερα, τέτοιου είδους κατασκευή, χρησιμοποιείται για να παίζουν τα παιδιά στους παιδότοπους. Το χταπόδι θα ήταν βυθισμένο στη λίμνη και όταν το φούσκωναν χωρίς να το αντιληφθούν οι θεατές, θα αναδυόταν και θα εντυπωσίαζε τον κόσμο!
 Τι θα μπορούσε ενδεχομένως να πάει στραβά; Το Σάββατο 15 Μαϊου 1971 ήταν ένα ζεστό μεσημέρι, με το κοινό να μπαίνει στη λίμνη για να δροσιστεί  όπου πάταγαν στα πλοκάμια, καταστρέφοντας τα! Το συγκρότημα έδωσε αμέσως εντολή να ξεκινήσει το φούσκωμα του χταποδιού, αλλά η ζημιά είχε γίνει. Το πλαστικό χταπόδι ήταν νεκρό(!), τα πλοκάμια του χαλαρά και το κεφάλι του κρεμόταν. Το ίδιο και τα ψάρια της λίμνης, με το πανίσχυρο τετραφωνικό σύστημα PA των Pink Floyd να παίζει το The Return Of The Sun Of Nothing. Η …υπέροχη ημέρα, έκλεισε με μια καταρρακτώδη βροχή με το κοινό να χωρίζεται σε αυτούς που έφευγαν τρέχοντας και σε αυτούς που είχαν πάρει απόφαση να μείνουν. Κι όλα αυτά, με τα νεκρά ψάρια που είχε η λίμνη να αρχίσουν να επιπλέουν στην επιφάνεια της λίμνης!
Ο ντράμερ Nick Mason στο βιβλίο του Inside Out: A Personal History of Pink Floyd το 2011 θυμάται τα πράγματα λίγο διαφορετικά, γράφοντας ότι τελικά το χταπόδι βγήκε από τη λίμνη και την όλη έκπληξη, χάλασαν οι βουτιές του κόσμου στη λίμνη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο που είχε επιτρέψει τη διεξαγωγή της συναυλίας, χρέωσε τους Pink Floyd για το κόστος της αντικατάστασης των ψαριών και την πλήρη αποκατάσταση της λίμνης!

TRIVIA
O Harvey Goldsmith, εξελίχθηκε σε έναν σημαντικό διοργανωτή συναυλιών, με σημαντικότερη το Live Aid με τον Bob Geldof το 1985. Αλλά το 1971 ήταν ο κήπος Πάρτι, μια εκδήλωση που σχεδιάστηκε για να αξιοποιήσει τις ευχάριστες καλοκαιρινές δονήσεις των φεστιβάλ Woodstock και Isle Of Wight, αλλά σε πιο βολική τοποθεσία σε μια πόλη, με αξιοπρεπείς συγκοινωνιακές συνδέσεις. Ο Quiver – ο οποίος αργότερα μεταμορφώθηκε σε Sutherland Brothers & Quiver και έγινε επιτυχία στον κόσμο του soft rock – άνοιξε την εκδήλωση, ενώ ακολούθησαν σετ από Αμερικανούς καλεσμένους Mountain, The Faces και Pink Floyd. Και με τους Floyd να είναι οι Floyd – η εμβληματική τους εμφάνιση στην Πομπηία απείχε λίγους μήνες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

26/6/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου