NESTOR - TEENAGE REBEL: ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΕΘΙΣΜΟ ΣΤΗ ΜΕΛΩΔΙΚΗ ΒΟΥΛΙΜΙΑ!


 Για λίγο κοντέψαμε να το πιστέψουμε! Φτάσαμε στο σημείο να θεωρήσουμε πως οι Nestor (αυτοί που έκαναν τον κόσμο του μελωδικού ροκ να "λερωθεί" πάνω του το 2021) ενδεχομένως και να ήταν ένα συγκρότημα φωτοβολίδα ή αλλιώς, one hits wonder. Δικαίως θα μου πείτε αφού για τρία χρόνια επικρατούσε μία άβολη σιωπή από μεριά τους ως προς οποιαδήποτε δισκογραφική δραστηριότητα. Ξαφνικά η ησυχία έσπασε και ο θόρυβος των Nestor επανήλθε το 2024, διεκδικώντας ίσως και τον τίτλο "Δίσκος της χρονιάς" . Το Nestor II ονομάζεται Teenage Rebel και όπως στις cult ταινίες του ογδόντα που λατρεύουμε, διατηρεί το μουσικό περιβάλλον του I με ακόμα περισσότερες αποδείξεις ότι αυτό το συγκρότημα είναι προορισμένο για την κορυφή!
  Πάει πολύ καιρός από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να έχει αυτή την ασυγκράτητη ανυπομονησία προκειμένου να ακούσει ολόκληρη την νέα δουλειά κάποιου υπεραγαπημένου συγκροτήματος. Από την στιγμή που έσκασε μύτη το βίντεο από το πρώτο single του νέου επερχόμενου άλμπουμ των Nestor με τίτλο Victorious κάθομαι πραγματικά σε αναμμένα κάρβουνα για το πώς θα ακούγονται και τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου. Στα καπάκια έρχεται και το επίσης οπτικοποιημένο Caroline και απλά προσπαθώ να μαζέψω τα κομμάτια μου από το πάτωμα. Δύο στα δύο και μάλιστα απελπιστικά καλά τραγούδια. Η τελευταία εβδομάδα του Μαΐου θα έβαζε τέλος στην αναμονή μου, παράλληλα όμως θα επικροτούσε με τον καλύτερο τρόπο την καψούρα μου για τους Σουηδούς. Πριν ξεκινήσουμε να βλέπουμε αναλυτικά ένα προς ένα τα τραγούδια του δίσκου θα ήθελα να φτάσουμε πρώτα στο ζουμί του άλμπουμ. Αυτό λοιπόν που σου μένει μόλις ολοκληρωθεί η ακρόαση είναι μία αίσθηση οικειότητας όπως όταν συναντάς ένα φίλο από τα παλιά που είχε χαθεί για πολλά χρόνια. Θέλετε να το αποδώσουμε στην νοσταλγικότητα των στίχων ή μήπως στον ανθεμικό μουσικό τρόπο προσέγγισης της τέχνης τους; Νομίζω πως και τα δύο παραπάνω αλληλεπιδρούν τόσο μεταξύ τους όσο και στο τελικό αποτέλεσμα, με την λέξη συναρπαστικό να είναι ο ηπιότερος χαρακτηρισμός.

Η φωνή του Tobias Gustavsson έχει προσωπικότητα και την ξεχωρίζεις από χιλιόμετρα καθώς διαθέτει συναίσθημα, μελωδία και τρομερή έκφραση. Τα κιθαριστικά solos του Jonny Wemmenstedt είναι φωτιά και αποδίδουν τις πρέπουσες τιμές στους Θεούς Yngwie Malmsteen και Vito Bratta! Τα πλήκτρα του Martin Frejinger είναι και πάλι εδώ για να υπερτονίζουν το μεγαλείο του ογδόντα ενώ το rhythm section των Marcus Ablad και Mattias Carlsson είναι πιο σφιχτό και από πρωταθλητή του Mr Olympia. Οι Nestor με την καινούργια τους δουλειά μας προσφέρουν δέκα νέες συνταγές για να μείνουμε εθισμένοι για πάντα στην μελωδική μας βουλιμία.Το εισαγωγικό The Law Of Jante είναι αρκετό για να πατήσει το κουμπί τηλεμεταφοράς μας πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στο ογδόντα, αφού παίζει σαν ηλεκτρονικός ήχος η μελωδία από το ρεφραίν της υπερχιτάρας 1989 από το προηγούμενο άλμπουμ των Nestor. Τα λόγια από την απαγγελία που ακούγονται αναφέρονται  φαινομενικά στο χθες αλλά στην ουσία αναφέρονται στο σήμερα και στο πόσο απάνθρωπος είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής για κάποιους που δεν επιθυμούν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με το χθες. No one cares about you...... Fuck that!
  Το We Come Alive βρίσκει το συγκρότημα τσιτωμένο και παθιασμένο, να πυροδοτεί όλους τους κυλίνδρους της μηχανής. Σύνθεση δυναμικού χαρακτήρα με ανεβαστικό συναίσθημα που ενισχύεται από ένα φαντεζί κιθαριστικό solo ακριβώς όπως αρμόζει στην περίσταση.


  Το ομότιτλο Teenage Rebel έρχεται να συνεχίσει την ορμητικότητα του ξεκινήματος αλλά και να δηλώσει την μοναδική προσωπικότητα των Nestor, κάνοντάς τους ξεχωριστούς ανάμεσα σε πολλούς μνηστήρες της μελωδικής σκηνής.
  Αν σας αρέσουν τραγούδια όπως το Don't Walk Away (Danger Danger) ή το Hysteria (Def Leppard) τότε αποκλείεται να μην σας αρέσει το Last To Know που ακολουθεί. Mid-tempo ρυθμός που σαγηνεύει, με την μελωδία να επικαλύπτει μέσω της κιθάρας την όλη σύνθεση.
  Το Victorious είναι ύμνος! Έδειξε από την αρχή πως οι Nestor δεν ήταν μόνο ένα άλμπουμ και τέλος. Με ένα εκπληκτικό βίντεο κλιπ που έκλεινε το μάτι στην ταινία Youngblood του 1986 καθώς και με πολύ χιούμορ κατάφεραν και πάλι να κάνουν αίσθηση. Όσο για το μήνυμα του τραγουδιού; Απλά, Don't Stop Believe in us! Γυναικείο όνομα και να μην είναι κομματάρα συμβαίνει σπάνια. Οι Nestor μας μιλάνε για έναν εφηβικό έρωτα στην προκειμένη περίπτωση με το όνομα της κοπέλας να λέγεται Caroline. Νοσταλγικό, ονειροπόλο και γεμάτο εφηβική αθωότητα που σίγουρα θα σας θυμίσει πολλά.....


  Μπαλαντάρα επιπέδου Heaven In Your Eyes (Loverboy) είναι το The One That Got Away. Ακόμη και αν κάποιοι κάνουν λόγο για "cheesy" καταστάσεις, ποιός νοιάζεται στην τελική; Η μουσική και η ατμόσφαιρα έχουν τον μόνο λόγο!
  Το Addicted To Your Love έχει κάτι από την θριαμβευτική περίοδο των Bon Jovi. Ίσως και το αγαπημένο μου από τον δίσκο αλλά αυτό είναι μόνο για σήμερα. Αύριο πάλι θα έχω άλλη προτίμηση!
  Το 21 διαθέτει γκάζι και ταχύτητα όπως η συγκεκριμένη ηλικία και είναι ένας φόρος τιμής στα πρώτα χρόνια της μεγαλύτερης Σκανδιναβικής μπάντας, των Europe.
  Στο Unchain My Heart την πρώτη εντύπωση την κερδίζει το φοβερό riff. Στην συνέχεια ακολουθεί το κουπλε μέχρι να μπει το ρεφρέν και να σε τελειώσει. Εκπληκτική εμπνευσμένη σύνθεση που δεν ξεχνιέται.
  Το τέλος έχει τίτλο Daughter και όπως καταλάβατε είναι τα λόγια του πατέρα (Tobias) μελοποιημένα προς την κόρη του. Από την στιγμή που οι Nestor είναι σε θέση να γράφουν τέτοια τραγούδια, το λιγότερο που τους αξίζει είναι η κορυφή.
  Αν ακούγοντας το Teenage Rebel σας δημιουργηθεί η ανάγκη να ξανακούσετε τον δίσκο άμεσα, αν με την πρώτη ακρόαση σας έχουν αποτυπωθεί τα τραγούδια και αν όλα αυτά μαζί συνδυαστούν και από ένα δάκρυ ευτυχίας τότε θεωρώ πως οι Nestor έπιασαν τον στόχο τους. Κατάφεραν να γίνουν κτήμα της ψυχής σας!
 

10 με τόνο!!!!!!!!!! 

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

26/6/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment