KISS - DETROIT ROCK CITY

 

Το μακρινό 1976, οι Kiss θα κυκλοφορήσουν το εμβληματικό άλμπουμ Destroyer, το για τους περισσότερους πληρέστερο άλμπουμ τους, το οποίο αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα αμερικάνικου hard rock των ‘70s. Το άλμπουμ ανοίγει με το κλασικό πλέον Detroit Rock City.
Πρόκειται για σύνθεση του Paul Stanley, ο οποίος θέλησε να αποδώσει φόρο τιμής στην μουσική σκηνή του Detroit όμως ο παράγωγός του άλμπουμ Bob Ezrin, ακούγοντας το αρχικό demo θα βοηθήσει τον Stanley να εξελίξει δραστικά το κομμάτι μεταβάλλοντας και το στιχουργικό περιεχόμενο του κομματιού. Έτσι παρά τον ξεσηκωτικό ρυθμό, το Detroit Rock City αφηγείται την πραγματική ιστορία ενός νεαρού θαυμαστή του συγκροτήματος, ο οποίος έχασε την ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα πηγαίνοντας σε μια συναυλία των Kiss! Ο Paul Stanley, ο οποίος αναλαμβάνει και τα κύρια φωνητικά στο κομμάτι έχει δηλώσει ότι το δυστύχημα έγινε σχεδόν έξω από τον χώρο της συναυλίας και με τους στίχους του θέλησε να αποτυπώσει τα συναισθήματα, που του γέννησε η ιστορία ενός παιδιού που ενώ βρισκόταν καθοδόν για μια γιορτή όπως η συναυλία, έχασε την ζωή του.
Το τραγούδι ξεκινά με το απόσπασμα των ειδήσεων, που αφορά τον θάνατο του νεαρού μετά από μετωπική σύγκρουση με φορτηγό στο Detroit. Στην συνέχεια «μεταφερόμαστε» στο αυτοκίνητο του νεαρού λίγο πριν γίνει το δυστύχημα. Ακούμε τον νεαρό να πατάει το γκάζι, ενώ στο ραδιόφωνο παίζει το Rock And Roll All Nite των Kiss, εν συνεχεία ακούγεται Detroit Rock City και μόλις στο τέλος έχουμε τον ήχο του απότομου φρεναρίσματος και της σύγκρουσης συνειδητοποιώντας ότι η είδηση, που ακούσαμε στην αρχή αφορούσε αυτόν. Η ιδέα της μετατροπής του τραγουδιού σε «ταινία», που αφηγείται το δυστύχημα ήταν του Ezrin.
Στο τραγούδι το Detroit χαρακτηρίζεται και ως Motor City και ως Rock City. Δίκαιο αν σκεφτεί κανείς ότι εκείνη την εποχή μεσουρανούσαν συγκροτήματα από την πόλη αυτή όπως οι Grand Funk, οι Alice Cooper, ο Bob Seger και ο Ted Nugent. Εξάλλου ο Paul Stanley έχει δηλώσει πως λάτρευε την soul σκηνή της πόλης!


Στην τρίτη στροφή υπάρχει ο στίχος «Movin' fast, on 95» αναφερόμενος στην λεωφόρο I-95, που διασχίζει την Νέα Υόρκη και όχι το Detroit, όπου η αντίστοιχη λεωφόρος είναι η I-75! Για να καλύψουν το λάθος οι Kiss θα αλλάξουν το στίχο σε «Movin' fast, doin' 95».
Όπως προαναφέραμε η συμβολή του Erzin ήταν καθοριστική καθώς η περίφημη γραμμή του μπάσου, αλλά και το κιθαριστικό solo ήταν δικής του έμπνευσης. Ο Καναδός παραγωγός τραγούδησε το κομμάτι στο συγκρότημα για να δουν τα μέλη πώς έπρεπε να το αποδώσουν! Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος ο Erzin είναι συν-συνθέτης μαζί με τον Stanley.
Το Detroit Rock City ήταν το τρίτο single, που κυκλοφόρησε από το άλμπουμ με την διάρκειά του να περιορίζεται δραστικά καθώς από το single αφαιρέθηκε η ιστορία στην αρχή και το δυστύχημα στο τέλος του κομματιού. Παρότι το single δεν μπόρεσε να μπει καν στα charts έγινε αγαπημένο των fans στις ζωντανές εμφανίσεις του σχήματος.
Το 1999 κυκλοφόρησε και η ταινία με τίτλο Detroit Rock City με παραγωγό τον Gene Simmons. Η ταινία μας μεταφέρει πίσω το 1978 περιγράφοντας την περιπέτεια μιας παρέας νεαρών φίλων του γκρουπ που προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν εισιτήρια για την sold out εμφάνιση των Kiss στην πόλη του Detroit!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

8/6/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου