JIMI HENDRIX: ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ (Και μια ...ελληνική)

 


To παίξιμο και τα τραγούδια του Jimi Hendrix, αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο στη σύγχρονη μουσική, που έστω κι αν έχουν περάσει 54 χρόνια από το θάνατό του και εξακολουθούν να είναι προς ...εξέταση. Μπορεί να κυκλοφόρησε μόνο τρία στούντιο άλμπουμ, ένα live και μόνο μια σύλλογή (Smash Hits 1968) κατά τη διάρκεια της σύντομης καριέρας του αλλά από τον θάνατό του στις 18 Σεπτεμβρίου 1970 έως και σήμερα  έχουν υπάρξει περισσότερες από 87 νέες κυκλοφορίες που φέρουν το όνομά του. Για να είμαστε ειλικρινείς, από όλους τους rock ήρωες, το όνομα του Hendrix έχει άλλη βαρύτητα. Στo άθρο που έχετε ήδη αρχίσει να διαβάζετε, παρουσιάζονται ΟΛΕΣ οι μεταθάντιες κυκλοφορίες του, χωρισμένες σε 3 κατηγορίες: studio, live, συλλογες, studio με πρώτη τα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν με studio ηχογραφήσεις που είχε ήδη ξεκινήσει να ηχογραφεί και προετοίμαζε το τέταρτο άλμπουμ του, τη δεύτερη οι live ηχογραφήσεις και είναι πάρα πολλές και η τρίτη που είναι οι συλλογές. Θα μείνω στη δεύτερη κατηγορία που είναι τα live όπου είναι λογικό να απορεί κανείς, ΠΟΣΑ live είχε ηχογραφήσει και μάλιστα σε μια εποχή που το κασετόφωνο δεν είχε ευρεία διάδοση και χρήση και η κυκλοφορία live δίσκων δεν ήταν ακόμα μέρος της δισκογραφίας. Κι όμως, ο Hendrix έπαιρνε μαζί του ΠΑΝΤΑ ένα μικρό μπομπινόφωνο μάρκας Nagra, στο οποίο ηχογραφούσε Ο,ΤΙ ΕΠΑΙΖΕ για αυτό κι έχουν διασωθεί τόσες πολλές συναυλίες του.
 Μπομπινόφωνο Nagra
 Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να αναφέρω ότι πολύτιμη βοήθεια πήρα από την wikipedia όπως ότι δεν είναι δυνατόν να εμφανιστούν όλα τα εξώφυλλα των δίσκων του, περιοριζόμενα στα σημαντικότερά του. Ας ξεκινήσουμε την παρουσίαση με τα studio άλμπουμ με πρώτο το Cry of Love(1971) που κυκλοφόρησε 6 μήνες μετά το θανατό του και σημειώσε μεγάλη εμπορική επιτυχία (Νο3 Αμερική, Νο 2 Μ.Βρετανία). Στην ουσία, τα 10 τραγούδια του, ηχογραφημένα με τους Billy Cox μπάσο και Mitch Mitchell ντραμς, με παραγωγή των Jimi Hendrix, Eddie Kramer και Mitch Mitchell,        
επρόκειτο να αποτελέσουν το καινούργιο άλμπουμ του, αλλά τον πρ  όλαβε ο θάνατος. Αυτή η συγκυρία, έκανε το Cry of Love να είναι η καλύτερη μεταθανάτια κυκλοφορία, με τα Angel ( σ.σ. τι όμορφη μελωδία!), Ezy Rider και Freedom να είναι οι πιο γνωστές στιγμές του. Τα μισά τραγούδια ήταν ήδη έτοιμα από τις μίξεις που είχε κάνει ο Hendrix και τα υπόλοιπα επιμελήθηκαν οι Eddie Kramer και Mitch Mitchell.  Τα τραγούδια είχαν ηχογραφηθεί στο Electric Lady Studios και δύο από αυτά, τα Dolly Dagger και Room Full of Mirrors, κρατήθηκαν για την επόμενη προγραμματισμένη κυκλοφορία του, με τίτλο Rainbow Bridge(Οκτ.1971), που περιείχε 8 κομμάτια ηχογραφημένα μεταξύ 1969 και 1970, μετά τη διάλυση των Jimi Hendrix Experience. Παρ΄΄όλο υπάρχει ο υπότιτλος Original Motion Picture Sound Track, δεν περιέχει κανένα κομμάτι που ηχογραφήθηκε για την ταινία Rainbow Bridge(1971). Εκτός των Dolly Dagger και Room Full of Mirrors, περιέχει και το αμερικάνικο ύμνο The Star-Spangled Banner, τον οποίο έπαιζε πολλές φορές στα live του. Οι μουσικοί που παίζουν μαζί του είναι οι Mitch Mitchell και Billy Cox, με κάποιες συμμετοχές των Buddy Miles (ντραμς στο Room Full of Mirrors),  Ronettes και Noel Redding μπάσο στο Look Over Yonder). Και μια σημειώση: στο Room Full of Mirrors, μηχανικός ήχου ήταν ο Tony Bongiovi, μακρινός ξάδελφος του Jon Bon Jovi.
Τον Ιανουάριο του 1972 κυκλοφόρησε το live Hendrix in the West (No12 USA, No7 UK), με 4 κομμάτια να είναι ηχογραφημένα στο Isle of Wight(31 Αυγούστου 1970) και τα άλλα 4 στο Berkeley Community Theatre(Μάιος 1970). Κι επειδή λίγο πιο πάνω διαβάσατε ότι συνήθιζε να παίζει την αμερικάνικο εθνικό ύμνο, στο Isle of Wight Festival, έπαιξε το God Save the Queen!!!!
 
2 μήνες μόνο μετά την κυκλοφορία του Hemndrix in the West, κυκλοφόρησε το 2πλό live More Experience (Μάρτιος 1972), με ηχογραφήσεις του από το Royal Albert Hall (24 Φεβρουαρίου 1969) όπου είχε παίξει σαν Jimi Hendrix Experience, μαζί με τους Mitch Mitchell ντραμς και Noel Redding μπάσο. Σημαντικό να αναφέρουμε τη συμμετοχή 2 μελών των Traffic των Chris Wood φλάουτο και Dave Mason κιθάρα.
Το War Heroes(Οκτ.1972, Νο 48 Αμερική, Νο 23 Μ.Βρετανία) ήταν συλλογή, με 3 ακυκλοφόρητα τραγούδια που επρόκειτο να συμπεριληφθούν στο τέταρτο άλμπουμ, τα Stepping Stone, Izabella και Beginnings. Έκπληξη η διασκευή τοης σύνθεσης του Henry Mancini, Peter Gunn!
 Με τον μάλλον βαρύγδουπο τίτλο Soundtrack Recordings from the Film Jimi Hendrix (1973, Νο 89 Αμερική),το 2πλό αυτό άλμπουμ περιέχει τραγούδια από εμφανίσεις του στο Monterey Pop 1967, Isle of Wight 1970, Berkeley Community Theatre 1970, , Fillmore East 1969 και Woodstock 1969. Το τελευταίο κομμάτι στην 4η πλευρά του βινύλιου περιέχει συνεντεύξεις. Για την ιστορία, η ταινία αποτελείται από γυρίσματα των Joe Boyd, John Head και Gary Weis for Warner Bros και στις συνεντεύξεις εμφανίζονται και μέλη της οικογένειας του. Κυκλοφόρησε σε DVD το 1999.
To Live at Winterland + 3 (1992), κυκλοφόρησε 5 χρόνια μετά το Live at Winterland με 3 ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις του, τα  Are You Experienced, Voodoo Chile (Slight Return) και Like A Rolling Stone.


To Loose Ends(1974) είναι συλλογή και η αξία της επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ο πρώην manager του Hendrix, Michael Jeffery, συμπεριέλαβε outtakes και τζαμαρίσματα, με εξαίρεση το The Stars That Play with Laughing Sam's Dice, που ακούγεται σε καινούργια stereo mix του Eddie Kramer. Ο δίσκος κυκλοφόρησε μόνο στη Μ.Βρετανία γιατί η τότε δισκογραφική εταιρεία που διαχειριζόταν τα τραγούδια, δεν τον κυκλοφόρησε σε Αμερική και Καναδά. Το Crash Landing (Αυγ. 1975, Νο 5 Αμερική, Νο 35 Μ.Βρετανία) είναι από τα πιο γνωστά μεταθανάτια άλμπουμ του Κιθαρίστα και το πρώτο σε παραγωγή του Alasn Douglas. Όπως διαβάσατε και πιο πάνω, πριν ο Hendrix πεθάνει, βρισκόταν στα τελευταία στάδια προετοιμασίας ενός 2πλού studio άλμπουμ, με διάφορους working titles όπως First Rays of the New Rising Sun, People, Hell & Angels και Strate Ahead. Τα περισσότερα τραγούδια, μπήκαν στις τρεις μεταθανάτιες(σ.σ. δεν μου αρέσει καθόλου η λέξη αλλά ομίζω ότι είναι η πλέον κατάλληλη για να προσδιορίσει τις κυκλοφορίες) κυκλοφορίες, τις The Cry of Love (1971), Rainbow Bridge (1971) και War Heroes (1972). Ο Hendrix είχε συγκεντρώσει πολύ υλικό τη διετία 1969-1970, ηχογραφόντας ένα μεγάλο αριθμό κομματιών, που ο θανατός του τα βρήκε πολύ κοντά στην τελική μορφή τους. Ένα τέτοιο υλικό δούλεψε ο Douglas, με τραγούδια που δεν είχε ξανά παρουσιαστεί, τα Peace in Mississippi, Somewhere και Stone Free. Τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία του Crash Landing, το Νοέμβριο του 1975, κυκλοφόρησε το Midnight Lightning(Νο 43 Αμερική, Νο 46 Μ.Βρετανία) και πάλι σε παραγωγή του Alan Douglas με τον Tony Bongiovi. Τα περισσότερα τραγούδια προέρχονται από demo με overdubbeds από μουσικούς που δεν είχαν ποτέ παίξει με τον Μεγάλο Κιθαρίστα, με μόνο αυθεντική ηχογράφηση το Hear My Train. Πάντως οι μέθοδοι του Douglas, δεν έγιναν αποδεκτοί τόσο από τους fans όσο κι από την οικογένια του Hendrix.
H κυκλοφορία του Nine to the Universe (1980, Νο 127 Αμερική), κάνει ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον, αφού κυκλοφορεί 5 ολόκληρα χρόνια μετά το Midngith Lighting. Και πάλι σε παραγωγή του Alan Douglas, το άλμπουμ περιέχει 5 jam sessions, που ηχογραφήθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 1969 στα Record Plant και Hit Factory της Ν.Υόρκης, με editing από τον Douglas ο οποίος έβαλε και τους τίτλους στα κομμάτια, αφού ο Hendrix δεν τα είχε ονοματίσει. Το κομμάτι Young/Hendrix ονομάστηκε έτσι λόγω της συμμετοχής του οργανίστα Larry Young ενώ το Jimi/Jimmy Jam, λόγω του κιθαρίστα Jim McCarty.


Ακόμα ένα άλμα στο χρόνο, κι από το 1980, φθάνουμε στο 1995 με την κυκλοφορία του Voodoo Soup(Νο 66 Αμερική, Νο 83 Μ.Βρετανία) κι αυτό σε παραγωγή του Alan Douglas, όπου τα 14 τραγούδια του, τα έχουμε ήδη ακούσει σε διαφορετικές εκτελέσεις, όχι αναγκαστικά πολύ διαφορετικές στα άλμπουμ Cry of War, War Heroes, Rainbow Bridge και Jimi Hendrix Experience. Στην ουσία ήθελε να παρουσιάσει ακόμα μια έκδοχη του τέταρτου άλμπουμ που δεν έβγαλε ποτέ ο Μεγάλος Κιθαρίστας. Ίσως η πιο καλή έκδοχη να είναι το Cry of Love αλλά και το First Rays of the New Rising Sun(1997) που κυκλοφόρησε αφού η οικογένεια του, με την εταιρεία Experience Hendrix, απέκτησε τον έλεγχο των ηχογραφήσεων του. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παίξιμο του Hendrix δεν λάμπει με τα τραγούδια να δείχνουν τη διαχρονικότητα της μουσικής του και του ταλέντου του. Πάντως για ακόμα μια φορά ο Douglas έκανε overdubbing στα ντραμς, χρησιμοποιόντας τον ντράμερ των Knack, Bruce Gary στα Room Full of Mirrors και Stepping Stone.
To 10 Tracks Performed Live at the Royal Albert Hall (2006) ηχογραφήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1969 στο Royal Albert Hall και διανεμήθηκε από την αγγλική εφημερίδα  Sunday Times, χωρίς την άδεια του Hendrix's estate, προκαλόντας ζημία $250,000, λόγω δικαιωμάτων.


Αφού έχω αναφερθεί ήδη 2 φορές στο First Rays of the New Rising Sun(Απρίλιος  1997, Νο 49 Αμερική, Νο 47 Μ.Βρετανία), ήλθε η ώρα του να το παρουσιάσω. Είναι το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησε κάτω από τον έλεγχο της Experience Hendrix και περιέχει κατά κύριο λόγο τραγούδια που θα αποτελούσαν το τέταρτο άλμπουμ του και είχαν ηχογραφηθεί στο Electric Lady Studios της Ν. Υόρκης από τους Mitch Mitchell και Billy Cox, σε μια περίοδο 6 μηνών, με ηχολήπτη τον Eddie Kramer. Όπως διαβάσατε στην αρχή, όλα τα τραγούδια είχαν κυκλοφορήσει στις μεταθανάτιες κυκλοφορίες The Cry of Love (περιέχεται ολόκληρο), Rainbow Bridge και War Heroes. Εδώ o Kramer χρησιμοποίησε το master της πρώτης ηχογράφησης γι αυτό και οι συλλέκτες-ερευνητές του Hendrix, διαφωνούν στο χαρακτηρισμό compilation αλλά το θεωρούν σαν το επίσημο τέταρτο άλμπουμ του. Σύμφωνα με τους Kramer και Mitchell, είχαν ηχογραφήσει 17 κομμάτια κι ως εκ τούτου κανείς γνωρίζει ποια από αυτά θα επέλεγε για να συμπεριλάβει στο τέταρτο άλμπουμ και τι αλλαγές  στην παραγωγή-μίξη θα είχε κάνει! Αρκετά τραγούδια εμφανίστηκαν σαν υποψήφια για το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του κυκλοφόρησαν αργότερα από την Experience Hendrix στα άλμπουμ Valleys of Neptune και Loose Ends. Το First Rays of the New Rising Sun επειδή ήταν η πρώτη κυκλοφορία της Experience Hendrix, συνοδεύτηκε από ένα πολύ προσεγμένο 24σέλιδο ένθετο (σ.σ όρεξη να έχεις να διαβάζεις) και το υλικό έχει εξαιρετική ποιότητα.
To South Saturn Delta (1997, No 51 Αμερική) ήταν η δεύτερη κυκλοφορία της Experience Hendrix και περιελάμβανε demo υλικό από συνθέσεςις που δεν ολοκληρώθηκαν, εναλλακτικές μίξεις κι ακυκλοφόρητο υλίκό από τους τελευταίους μήνες της ζωής του Μεγάλου Κιθαρίστα. Έξη από τα 15 τραγούδια του είχαν παρουσιαστεί στα Rainbow Bridge, War Heroes και Loose Ends, με τα υπόλοιπα να είναι αρχικές session ηχογραφήσεις των Little Wing, Angel και All Along the Watchtower.
H κυκλοφορία του Valleys of Neptune(2010), σηματοδότησε την αλλαγή δισκογραφικής εταιρείας και μετά από 15 χρόνια συνεργασίας με την  MCA, η  Experience Hendrix υπέγραψε με την Legacy Recordings, label της Sony. H κυκλοφορία του Valleys of Neptune(Νο4 Αμερική, Νο 12 Μ.Βρετανία), περιείχε 12 ακυκλοφόρητα studio τραηούδια, με 8 από αυτά να προέρχονται από ηχογραφήσεις των Jimi Hendrix Experience(Noel Redding, Mitch Mitchell) από το 1969. Η παραγωγή έγινε από τον ίδιο τον Jimi Hendrix και η συμπληρωματική παραγωγή από τη θετή αδελφή του Janie Hendrix και τους Eddie Kramer και John McDermott. To εξώφυλλο σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Hendrix το 1957! Πήγαινε ακόμα σχολείο όταν άρχισε να ζωγραφίζει ακουαρέλες κι ευτυχώς ο πατέρας του κράτησε 110 από αυτέ. Το έργο το ονόμασε Valleys of Neptune και στο εξώφυλλο χρησιμοποιήθηκε και μια φωτογραφία του, της Linda McCartney.
To People, Hell and Angels(Μάρτιος 2013, Νο2 Αμερική, Νο 30 Μ.Βρετανία), έρχεται να συμπληρώσει το Valleys of Neptune, με 12 ακόμα studio κομμάτια που ηχογραφήθηκαν στο Electric Ladyland, με την ιδιαιτερότηατ σε ένα από αυτά, το Somewhere, μπάσο να παίζει ο Stephen Stills των Crosby Stills Nash and Young.


Και κλείνουμε την ενότητα των studio ηχογραφήσεων του, με το Both Sides of the Sky (2018, Νο 8 Αμερική, Νο 8 Μ.Βρετανία) όπου περιέχει 13 τραγούδια, με 10 από αυτά να είναι ακυκλοφόρητα. Σημαντική διαφοροποίηση η συμμετοχή των Stephen Stills, Johnny Winter και Lonnie Youngblood. Το Both Sides of the Sky αποτέλεσε το τρίτο  άλμπουμ της τριλογίας των μεταθανάτιων αρχειακού χαρακτήρα άλμπουμ του, με τα άλλα δύο να είναι τα Valleys of Neptune και το People, Hell and Angels. Έκπληξη οι 2 διασκευές Mannish Boy (Muddy Waters) και Woodstock (Joni Mitchell).
TA LIVE
Το πρώτο Live που κυκλοφόρησε μετά το θανατό του και περιείχε κομμάτια του ήταν το 2πλό Woodstock Two (1971, Νο 8 Αμερική) με την εμφάνιση του Jimi Hendrix να καταλαμβάνει ολόκληρη την Α πλευρά και να ακούγεται στα Jam Back at the House, Izabella και Get My Heart Back Together, που έπαιξε το πρωϊνο της 18ης Αυγούστου 1969.
Η καταπληκτική εμφάνισή του στο Isle of Wight Festival, στις 31 Αυγούστου 1970,  καταγράφτηκε και κυκλοφόρησε το 1971 στο μονό άλμπουμ Isle of Wight Festival(Νο 17 Μ.Βρετανία). Πέθανε 3 εβδομάδες μετά, στις 18 Σεπτεμβρίου 1970. Η φωτογραφία στο εξώφυλλο ΔΕΝ προέρχεται από εκείνη την εμφάνισή του αλλά από συναυλία του στις 4 Σεπτεμβρίου 1970 στο Deutschlandhalle του Βερολίνου.Το άλμπουμ περιέχει 6 κομμάτια του και μαζί του παίζουν οι Mitch Mitchell και Billy Cox. Ολόκληρη η συναυλία τοιυ κυκλοφόρησε το 2002 στο cd Blue Wild Angel: Live at the Isle of Wight (2002) που θα συναντήσουμε πιο κάτω.
To Live in Cologne(2012) δεν προέρχεται από το μπομπινόφωνο του Hendrix αλλά από το ακροατήριο. Η συναυλία δόθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1969 στο Sporthalle της Κολωνίας και έχει κυκλοφορήσει σε βινύλιο και cd. To Hendrix in the West (Νο12 Αμερική, Νο 7 Μ.Βρετανία) κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1972 και περιέχει ηχογραφήσεις τόσο με τους Jimi Hendrix Experience (Noel Redding και Mitch Mitchell) όσο και με τους Billy Cox και Mitchell during. The Cry of Love Tour.
Περιέχει τραγούδια ηχογραφημένα στο Royal Albert Hall(1969), San Diego Sports Arena(Μάιος 1969), Berkeley Community Theatre(Μάιος 1970) και Isle of Wight Festival(Αυγ.1970).
 Στο box set  Atlanta International Pop Festival έχουμε τη συμμετοχή του όπου έπαιξε τα Fire, Lover Man, Spanish Castle Magic, Red House, Room Full of Mirrors, Hear My Train a Comin', Message to Love και All Along the Watchtower. Η εμφάνισή του έγινε στις 4 Ιουλίου γι αυτό κι έκλεισε με το Star-Spangled Banner, εν μέσω πυροτεχνημάτων.
 Η συλλογή First Great Rock Festivals of Seventies: Isle of Wight/Atlanta Pop Festival' (1971), περιέχει την εμφάνισή του στο Isle of Wight(1970) αλλά και highlights από τους Allman Brothers Band, Sly & οι Family Stone, Johnny Winter, Miles Davis και Kris Kristofferson από το Atlanta Pop Festival.

 Το More Experience (Μάρτιος 1972) περιέχει την εμφάνισή του στο Royal Albert Hall, το Φεβρουάριο του 1969. Θα ήταν το soundtrack της ομότιτλης ταινίας αλλα νομικά προβλήματα δεν επέτρεψαν την κυκλοφορία όλων των τραγουδιών που έπαιξε εκείνο το βράδυ.
Την εμφάνιση των Jimi Hendrix Experience στις 6 Ιουλίου 1968 στο Woburn Music Festival, περιέχει το Live at Wobrun(2006), με τις ηχογραφήσεις να προέρχονται από την κονσόλα.


Το Jimi Hendrix Concerts(Αύγουστος 1982, Νο 79 Αμερική, Νο 16 Μ.Βρετανία) περιέχει 11 τραγούδια του από 6 διαφοερτικές εμφανίσεις τους, μεταξύ 1968 και 1970. Η cd έκδοση περιέχει ακόμα ένα κομμάτι, το Foxey Lady.
Ο τίτλος τα λέει όλα, Jimi Plays Monterey(Φεβρουάριος 1967, Νο192 Αμερική). Περιέχει την εμφάνισή του στο Monterey Pop Festival στις 18 Ιουνίου 1967, το οποίο είχε κινηματογραφηθεί από τους D. A. Pennebaker και Chris Hegedus.
To Johnny B. Goode (Ιούνιος 1986), περιέχει 3 τραγούδια του ηχογραφημένα στο Atlanta International Pop Festival του 1970 και 2 στο Berkeley Community Theater, επίσης το 1970. Περιέχει 5 μόνο κομμάτια γι αυτό και χαρακτηρίζεται σαν mini LP αλλά και soundtrack, αφού την ίδια εποχή κυκλοφόρησε και το VHS. Περισσότερα τραγούδια από τις 2 παραπάνω συναυλίες κυκλοφόρησαν στα άλμπουμ Live at Berkeley (2003) και Freedom: Atlanta Pop Festival (2015).
To Βand of Gypsys 2(Οκτ.1986), ενώ …ακούγεται από τον τίτλο σαν να περιέχει κι άλλα κομμάτια από την συναυλία  του Fillmore East της Πρωτοχρονιάς toy 1970, περιέχει ηχογραφήσεις από συναυλίες του Atlanta International Pop Festival (1970) και Berkeley Community Theatre (1970). Δεν έχει εκδοσθεί σε CD, αλλά μέρος των ηχογραφήσεων του, ακούγονται στα άλμπουμ Songs for Groovy Children: The Fillmore East Concerts (2019), Freedom: Atlanta Pop Festival (2015) και Live at Berkeley (2003). Μαζί του παίζουν οι Billy Cox, Buddy Miles (στα Hear My Train A Comin’, Foxy Lady και Stop κι ο Mitch Mitchell.
To Live at Winterland (Μαίος 1986) περιέχει αποσπάσματα από 3 ηχογραφήσεις των The Jimi Hendrix Experience στο Winterland Ballroom του San Francisco. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στις 10, 11 και 12 Οκτωβρίου 1968 και είναι το πρώτο άλμπουμ του Hendrix το οποίο κυκλοφόρησε σε cd. Μπορεί το άλμπουμ να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό στο πλατύ κοινό, αλλά τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του πούλησε 200.000 αντίτυπα και για πολλούς είναι αν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα live του. Το 1992, επανακυκλοφόρησε με bonus disc, με 3 επί πλεόν τραγούδια από τα ίδια κοντσέρτα.
To Radio One (Νοεμ. 1988, Νο 119 Αμερική, Νο 30 Μ.Βρετανία) περιέχει ηχογραφήσεις μεταξύ Φεβρουάριο και Δεκεμβρίου 167, δηλαδή από την αρχή της καριέρας του, που έγιναν για το BBC Radio. Μετά την ανάληψη των πνευματικών δικαιωμάτων από την οικογένια του, κυκλοφόρησε πληρέστερο με τίτλο BBC Sessions(1998).

Ιστορικής αξίας και συλλεκτικό για τους fans του Μεγάλου Κιθαρίστα, το Live & Unreleased: The Radio Show(Νοεμβ. 1989), στα 5 άλμπουμ του(3πλό cd) περιέχει ένα εξάωρο ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο των ΗΠΑ και κυκλοφόρησε με αφήγηση στη Γαλλία. Το «Live & Unreleased: The Radio Show» περιλάμβανε μερικά τραγούδια πριν ακόμα γίνει γνωστός όταν ακόμα έπαιζε με τους Isley Brothers και Curtis Knight and the Squires καθώς και κάποιες άλλες σπάνιες. Συλλεκτικό.
Ακόμα μια συλλεκτική έκδοπση αποτελεί το 4πλό cd box set, Stages(Νοεμβ 1991), που περιλαμβάνει live ηχογραφήσεις από όλη την περίοδο της μικρής καριέρας του. Το cd1 περιέχει συναυλία του στη Στοκχόλμη στις 5 Σεπτεμβρίου 1967, το cd 2 ολόκληρη τη συναυλία του στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου 1968, το οποίο αργότερα κυκλοφόρησε με τίτλο Live in Paris & Ottawa 1968. Το cd 3 περιέχει τη συναυλία του στο San Diego στις 24 Μαίου 1969, ενώ το cd 4 περιέχει τη συναυλία του στο Atlanta International Pop Festival (λείπουν 5 κομμάτια) που μπορείοτε να τα ακούσετε στο άλμπουμ Freedom: Atlanta Pop Festival.
H τελευταία συναυλία επί Βρετανικού εδάφους, 3 εβδομάδες πριν το θανατό του, κυκλοφόρησε στο άλμπουμ Live Isle of Wight '70(1991), περιέχει 9 κομμάτια και μαζί του παίζουν οι Mitch Mitchell και Billy Cox. Ξεχωρίζει η 8λεπτη εκτέλεση του Voodoo Chile και η 12λεπτη του Machine Gun όπου ακούγονται οι συζητήσεις των ανθρώπων στην κονσόλα και του security.


Από τα καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα live του είναι το Woodstock(Αυγ. 1994, Νο 37 Αμερική, Νο 32 Μ.Βρετανία). To άλμπουμ είχε κυκλοφορήσει με την ευκαιρία της 25ης επετείου του ιστορικού φεστιβάλ και 5 χρόνια αργότερα, επανακυκλοφόρησε πληρέστερο με τίτλο Live at Woodstock  (διαβάστε πιο κάτω)

To BBC Sessions(Ιούνιος 1998), περιέχει ηχογραφήσεις του από το 1967 σε διάφορα προγράμματα στο BBC όπως στις εκπομπές Saturday Club και Top Gear. To cd είναι 2πλό και περιλαμβάνει και τις σπάνιες ηχογραφήσεις του Killing Floor (Howling Wolf), Can You Please Crawl Out Your Window? (Bob Dylan), Hound Dog (Jerry Leiber, Mike Stoller), Hey Joe (Roberts) και Day Tripper (Lennon–McCartney)
Το Live at Woodstock(Ιούλιος 1999, Νο 90 Αμερική, Νο 76 Μ.Βρετανία) κυκλοφόρησε με την επιμέλεια της οικογένεια του και στην ουσία είναι μια πλουσιότερη έκδοση του Woodstock(1994).
To Blue Wild Angel: Live at the Isle of Wight(Νοέμ. 20020 περιέχει την ολοκληρωμένη εμφάνισή του στο Isle of Wight Festival του 1970, που ήταν και η τελευταία εμφάνισή του στη Μ.Βρετανία.  
Στο Live at Berkeley(Σεπ. 2003, Νο 191 Αμερική), θα βρείτε τη δεύτερη ημέρα που εμφανίστηκε στο Berkeley Community Theatre στις 30 Μαϊου 1970. Είχε παίξει με τους Billy Cox και Mitch Mitchell και μερικά από τα κομμάτια που έπαιξε ήταν τα Hey Joe, Foxey Lady, Purple Haze,Voodoo Child (Slight Return) κ.α.



Με την κλασική φωτογραφία του να καίει την Stratocastger, το Live at Monterey(Οκτ. 2007, Νο 123 Αμερική), περιέχει την εμφάνιση των Jimi Hendrix Experience στο Monterey Pop Festival στις 18 Ιουνίου 1967. Κυκλοφόρησε και σε έκδοση με dvd με συναυλία του στο Chelmsford της Αγγλίας το 1967.
Χρονολογική σειρά στα live, έχει το 4πλό  box set Winterland(Σεπτ 2013, Νο49 Αμερική, Νο 92 Μ.Βρετανία) και περιέχει μια γερή δόση ενός 3ημέρου στο Winterland Ballroom του San Francisco, στις 10, 11 και 12 Οκτωβρίου 1968. Δεν είναι πλήρες αλλά δίνει μια πολύ καλή εικόνα εκείνων των συναυλιών του με καθένα από τα τρία πρώτα cd να είναι αφιερωμένα σε ξεχωριστή βραδιά, με έναν μπόνους δίσκο με στιγμιότυπα και μια 20λεπτη συνέντευξη του στη Βοστώνη ένα μήνα μετά την έναρξη των συναυλιών. θέση. Η έκδοση που κυκλοφόρησε αποκλειστικά από την Amazon, περιέχει τραγούδια από το Fillmore που βρέθηκαν στο Paris 1967/San Francisco 1968.
To Live at the Oakland Coliseum (1998) κυκλοφόρησε σαν επίσημο bootleg με live και studio ηχογραφήσεις. Οι live ηχογραφήσεις έγιναν στις 27 Απριλίου 1969 στο Oakland Coliseum με τον Jack Cassady των Jefferson Airplane να παίζει μαζί του στο Voodoo Chile (Slight Return).
Το Live at Clark University' (1999) περιέχει τη συναυλία του στο Clark University, στις 15 Μαρτίου 1968 στο Worcester της Μασαχουσέτης. Η συναυλία διαρκεί μόνο 30 λεπτά αλλά έχουν προσθέσει άλλα 40 με συνεντεύξεις των Hendrix, Mitchell και Noel Redding. Σαν κυκλοφορία, θεωρείται bootleg.
Το Miami Pop Festival (Νοεμ. 2013, Νο 39 Αμερική) περιέχει τη συναυλία των Jimi Hendrix Experience(Noel Redding, Mitch Mitchell) στο Pop & Underground Festival της Φλόριδα στις 18 Μαϊου 1968 και περιέχειμ 10 συνολικά κομμάται.
Και η παρέλση των live άλμπουμ του Hrendrix συνεχίζεται με το Freedom: Atlanta Pop Festival (Αυγ.2015, Νο 63 Αμερική, Νο 87 Μ.Βρετανία) με τη εμφάνισή του στις 4 Ιουλίου 1970 στο Atlanta International Pop Festival, με τον κόσμο να υπολογίζεται μεταξύ 200,000-400,000 θεατών. Ήταν το μεγαλύτερο νούμερο θεατών στο οποίο έπαιξε ο Μεγάλος Κιθαρίστας. Ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια της The Cry of Love Tour, μαζί με τους Billy Cox και Mitch Mitchell αλλά δεν περιέχει το τελευταίο κομμάτι που ήταν το Hey Baby (New Rising Sun), λόγω τεχνικού προβλήματος. Υπάρχει και οπτική καταγραφή στο documentary, Jimi Hendrix: Electric Church.
Το Machine Gun: The Fillmore East First Show (Σεπτ.2016, Νο 66 Αμερική, Νο 80 Μ.Βρετανία) περιέχει 11 τραγούδια από την εμφάνισή του στο Fillmore East στις 31 Δεκεμβρίου 1969.  Από αυτά, μόνο τα Hear My Train A Comin, Changes και Izabella είχαν μπει σε άλλες κυκλοφορίες. Μαζί του παίζουν οι Billy Cox και Buddy Miles.
To Songs For Groovy Children: The Fillmore East Concerts (Νοεμ.2019) είναι ένα box set 5 cd/8δίσκων βινύλιου και περιέχουν όλες τις ηχογραφήσεις που έκανε στο Fillmore East της Ν.Υόρκης. Συνολικά δπεριέχουν 43 τραγούδια, συνολικής διάρκειας 5 ώρων συν ακυκλοφόρητο υλικό.
Και φθάνουμε σε πρόσφατες κυκλοφορίες όπως το 2πλό cd/4πλό βινύλιο Live in Maui (Νοεμ. 2020, Νο 151 Αμερική) που ηχογραφήθηκε όπως λέει ο τίτλος στο Maui της Χαβάης, στις 30 Ιουλίου 1970 και αποτελεί την πρώτη επίσημη κυκλοφορία των δύο πλήρων σετ του, που ηχογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ Rainbow Bridge (1971). Στο πρώτο σετ έπαιξαν κυρίως τραγούδια από τα στούντιο άλμπουμ των Experience και Band of Gypsys και σο δεύτερο σετ, τραγούδια τα οποία βρισκόντουσαν στη διαδικασία ηχογράφησης για το τέταρτο στούντιο άλμπουμ. Παρά το γεγονός ότι το άλμπουμ Rainbow Bridge είναι soundtrack, δεν περιελάμβανε καμία από τις συναυλίες  Maui και μόνο 17 λεπτά κυκλοφόρησαν στην ταινία Rainbow Bridge.
Και φθάνουμε στο τελευταίο (για την ώρα) live άλμπουμ με τίτλο Los Angeles Forum: April 26, 1969 (Νοεμ.2023, Νο 164 Αμερική, Νο 65 Μ.Βρετανία) που βρήκε τους Jimi Hendrix Experience σε υψηλό επίπεδο καριέρας. Περιέχει ηχογραφήσεις από την τελευταία Βορειοαμερικάνικη περιοδεία τους με τον Eddie Kramer να κάνει τη μίξη από 8κάναλο.

OI ΣΥΛΛΟΓΕΣ
Μια από τις πιο σπάνιες συλλογές του Hendrix είναι η 2πλή ολλανδική Re-Experienced' (1975) που είχε την …τιμή να είναι η πρώτη συλλογή του Μεγάλου, με επιλογές από τις μεταθανάτιες κυκλοφορίες του.
To The Essential Jimi Hendrix(1978, Νο 114 Αμερική) ήταν 2πλό άλμπουμ με 23 τραγούδια. Οι πρώτες Βρετανικές, Ιαπωνέζικες και Ιταλικές εκδόσεις κυκλοφόρησαν με bonus το μικρό δίσκο με το Gloria των Them.
Η δεύτερη συλλογή Essential Jimi Hendrix Volume Two (1979, Νο 156 Αμερική) είχε όπως βλέπετε το ίδιο εξώφυλλο αλλά σε διαφορετικό χρώμα. Εδώ, οι Αμερικάνικες, Ιταλικές και Καναδέζικες εκδόσεις περιείχαν bonus το μικρό δίσκο με το Gloria. Σημειωτέον, ότι μόνο η μια πλευρά του μικρού δίσκου είχε τραγούδι, η άλλα η δεύτερη ήταν κενή. Το 1989 οι 2 συλλογές κυκλοφόρησαν σε ένα cd με τίτλο The Essential Jimi Hendrix Volumes One and Two.



To 1981 κυκλοφόρησε η συλλογή Stone Free για να ακολουθήσει η 2πλή The Singles Album με όλα τα γνωστά κομμάτια του συν το Gloria.
Το Kiss the Sky(Οκτ.1984, Νο 157 Αμερική) με τα κλασικά hits του (!), με την σημείωση ότι το Red House σημειώνεται σαν unedited version, το Stepping Stone προέρχεται από την single μίξη του Band of Gypsys και το Killing Floor από την εμφάνισή του στο Monterey Pop Festival το 1967 που έως τότε ήταν ακυκλοφόρητο.
Το Cornerstones 1967–1970(1990, Νο 16 Μ.Βρετανία) περιέχει 18 τραγούδια του (Purple Haze, Foxy Lady, All along the watchtower, Ezy Rider, Freedom, The Wind cries Mary, The Star-Spangled Banner και live τα Fire και Stone Free από την μεφάνισή του στο Atlanta International Pop Festival της Georgia τον Ιούλιο του 1970.
Το Lifelines: The Jimi Hendrix Story (Νοεμ. 1990) ήταν 4πλό box set με το ένα cd να περιέχει τη συναυλία του στο Forum του Los Angeles στις 26 Απριλίου 1969. Tα άλλα 3 cd περιλαμβάνουν το Live & Unreleased: The Radio Show, μια ραδιοφωνική παρουσίαση της καριέρας του Hendrix.
Το The Ultimate Experience(1992, Νο 72 Αμερική, Νο 25 Μ.Βρετανία) ήταν μια από τις πιο γνωστές συλλογές του. Περιέχει 20 τραγούδια του και ήταν το τελευταίο άλμπουμ που κυκλοφόρησε με την επίβλεψη του παραγωγού Alan Douglas. Στη Μ.Βρετανία, πούλησε περισσότερα από 60.000 αντίτυπα, εξαντήληθηκε και αντικαταστάθηκε από τη συλλογή Experience Hendrix: The Best of Jimi Hendrix.
H Experience Collection(1993) είναι 4πλή cd συλλογή, με ένα από τα cd να είναι The Ultimate Experience. Μια διαφορετική συλλογή είναι το Blues(1994, Νο 45 Αμερική, Νο 10 Μ.Βρετανία) με την επιλογή να έχει κάνει ο Alan Douglas. Ενδεικτικά περιείχε και τα Voodoo Chile Blues, Bleeding Heart του Elmore James, Born Under a Bad Sign, Hear My Train A Comin, Red House, Catfish Blues κ.α. Για την ιστορία, στα πρώτα 2 χρόνια της κυκλοφορίας της, πούλησε 500.000 αντίτυπα.

Η Experience Hendrix: The Best of Jimi Hendrix (1997, No 133 Αμερική, No 10 Μ.Βρετανία) είναι η πρώτη συλλογή που κυκλοφόρησε με την επιμέλεια της οικογένεια του Hendrix, ενώ η Jimi Hendrix Experience(2000, Νο78 Αμερική) ήταν 4πλόcd box set με τα κλασικά κομμάτια του αλλά και κάποιες εναλλακτικές ηχογραφήσεις και κάποιες άλλες σπάνιες. Επανακυκλοφόρησε το 2013 με επί πλεόν τραγούδια.
Διπλή Συλλογή είναι και η Voodoo Child: The Jimi Hendrix Collection(Μάιος 2001) με το πρώτο cd να περιέχει studio ηχογραφήσεις και κάποιες εναλλακτικές και το δεύτερο, live. Μόνο στην Αμερική, πούλησε 500.000 αντίτυπα
Ξεχωριστή περίπτωση είναι το The Singles Collection(2003) που περιλαμβάνει 10 cd singles, όπως είχαν κυκλοφορήσει σε μικρούς δίσκους βινύλιου.
Μια συλλογή 10 τραγουδιών του Hendrix με τίτλο Martin Scorsese Presents the Blues: Jimi Hendrix (2003) όπως παίχτηκαν στο documentary του Martin Scorsese. Περιέχει 2 ακυκλοφόρητα κομμάτια, τα Georgia Blues ηχογραφημένο το 1969 με τον σαξοφωνίστα Lonnie Youngblood και το Blue Window, ηχογραφημένο κι αυτό το 1969 με το συγκρότημα Buddy Miles Express.
Μια άλλη συλλογή είναι η Fire: The Jimi Hendrix Collection(2010), με 20 τραγούδια που »περνούν» απ΄όλες τις περιόδους του και καταλήγουν στα Valleys of Neptune και Sunshine of Your Love και Bleeding Heart (Elmore James).


        
To West Coast Seattle Boy: The Jimi Hendrix Anthology(2010) είναι 4πλό box set με ακυκλοφόρητο υλικό από ηχογραφήσεις του και ένα documentary DVD σχετικά με τη ζωή του. Το box-set κυκλοφόρησε και σε deluxe έκδοση 8πλού βινύλιου!
SINGLES (Μικροί Δίσκοι)
H δισκογραφία τουν έχει 28 μικρούς δίσκους όπου ΟΛΟΙ κυκλοφόρησαν μετά το θανατό του. Πρώτα κυκλοφόρησε το Voodoo Chile/ Hey Joe & All Along the Watchtower" (23 Οκτ 1970) που πήγε στο Νο1 του Βρετανικού chart .
Από το Δεκέμβριο του 1974 έως σήμερα, έχουν κυκλοφορήσει 27 Extended plays and special releases με μερικά από αυτά έχουν παρουσιαστεί στο πιο πάνω άρθρο.  
Πριν ο Jimi Hendrix γίνεται γνωστός, είχε παίξει με αρκετά ονόματα και μάλιστα είχε ηχογραφήσεις μαζί τους. Παραθέτω τα ονόματα, ξεκινώντας  από τον σαξοφωνίστα Lonnie Thomas, γνωστό με όνομα Lonnie Youngblood, με τον οποίο ηχογράφησε2 μικρούς δίσκους, τους Isley Brothers (ότι ηχογράφησε μαζί τους, συμπεριλήφθηκε στη συλλογή In the Begginig το οποίο έχει κυκλοφορήσει με διαφορετικά εξώφυλλα), τους Don Covay & the Goodtimers, Frank Howard & the Commanders, τη Rosa Lee Brooks,  Little Richard με τον οποίο ηχογράφησε 2 singles, McGough & McGear, το Βορειιρλναδέζικο συγκρότημα των Eire Apparent, τους Fat Matress (παίζει…κόνγκας στο πρώτο άλμπουμ τους!) και στο άλμπουμ You Can Be Anyone This Time Around i(1970) του ψυχολόγου/συγραφέα Timothy Leary όπου παίζει μπάσο.
Ειδική μνεία κάνω για τη συνεργασία με τον Curtis Knight και για να είμαι ειλικρινής, δεν θα τον ήξερε κανείς αν δεν είχε παίξει μαζί του Hendrix.


 Ο Mont Curtis McNear γεννήθηκε το 1929 και ήταν τραγουδιστής R&B για να φτιάξει το δικό του συγκρότημα, τους Squires. Με τον Hendrix ξεκίνησε να συνεργάζεται το 1965, πολύ νωρίτερα πριν ο Μεγάλος Κιθαρίσατας γίνει γνωστός . Όταν το 1966 πήγε στο Λονδίνο με την παρότρυνση του manager του "Chas" Chandler (μπασίστας των Animals) και έγινε γνωστός, ο Knight κυκλοφόρησε ότι είχε και δεν είχε ηχογραφημένο με την κιθάρα του Hendrix, κάτι το οποίο έκανε τους δικηγόρους ευτυχισμένους, αφού οι μηνύσεις έπεφταν βροχή.


 Στις αρχές της δεκαετίας του 70, πήγε στο Λονδίνο όπου σχημάτισε τους Curtis Knight Zeus, με τον Fast Eddie Clarke(αργότερα στους Motörhead) να περνούν από τη σύνθεσή τους. Πέθανε το 1999. Οι πολλές κυκλοφορίες με τη συμμετοχή του Hendrix, έκαναν το Hendrix's estate να κινηθεί εναντίον του και το 2003 επικράτησε στις νομικές αγωγές τους και απέκτησε τον έλεγχο όλων των ηχογραφήσεων του Hendrix που σχετιζόντουσαν  με τους Knight και τον τότε manager του Chalpin. Η Experience Hendrix, η οποία διαχειρίζεται αυτήν τη στιγμή την ηχογραφική κληρονομιά του Hendrix, έχει αρχίσει να κυκλοφορεί το υλικό που ηχογράφησε με τον Knight με το μεγαλύτερο μέρος του υλικού να έχει γίνει remastered.


Τα άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει με τον Curtis Knight είναι τα             
Get That Feeling – "Jimi Hendrix Plays and Curtis Knight Sings" (1967)
Flashing – "Jimi Hendrix Plays and Curtis Knight Sings" (1968)
Down in the Village - 1970
Love, Peace & Freedom – (1972)
You Can't Use My Name: The RSVP/PPX Sessions – Curtis Knight and the Squires (2015)
Live at George's Club 20 1965 & 1966 – Curtis Knight Featuring Jimi Hendrix (20
17)
No Business - The PPX Sessions Volume 2 – Curtis Knight and the Squires (2020)

 
            
O JIMI HENDRIX …JAMMING WITH ZOO



Στο τεύχος Ιουλ-Αυγ1997, το ελληνικό περιοδικό Zoo με εξώφυλλο και μεγάλο άρθρο στον Jimi Hendrix, συνοδευόταν από το συλλεκτικό cd με τίτλο Jamming with Jimi Hendrix που σύμφωνα με το κείμενο του περιοδικού (σελ 26), τα 14 κομμάτια του προέρχονται από παλαιότερες ηχογραφήσειες του πριν γίνει γνωστός, από την εποχή που συνόδευε τον Lonnie Youngblood, Iceman αλλά κι από επίσημα άλμπουμ του που επανακυκλοφρήσαν από την MCA.             
            
            
            
 Την επόμενη Κυριακή: Η δισκογραφία και η καριέρα των Judas Priest από το 2004 έως σήμερα, δίσκο προς δίσκο. Γράφουν οι Κώστας Τσιρανίδης, Δημήτρης Σιερηνάκης και Αλέξανδρος Ριχάρδος 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

30/6/24

   




Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου