H HARD ROCK ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ HEYZEL (1985)


 Μπορεί κάποιοι σήμερα να βλέπουν τα στιγμιότυπα από την τραγωδία του γηπέδου Heyzel στις Βρυξέλλες και να το ξεπερνούν εύκολα όμως εκείνο το απόγευμα της 29ης Μαϊου 1985, σκοτώθηκαν 39 φίλαθλοί και 600 τραυματίστηκαν, σε μια άνευ προηγουμένου σειρά λαθών, που ξεκίνησαν από τα επεισόδια που δημιούργησαν οι hooligans για να συμπληρωθούν από τα λάθη υπευθύνων και δομικά ζητήματα του γηπέδου. 39 νέοι άνθρωποι χάθηκαν και εμείς το βλέπουμε χαλαρά στις αθλητικές εκπομπές, που μας το υπενθυμίζουν κάθε 29 Μαϊου. Όμως κάτι παρόμοιο δε συνέβη στο Στάδιο Καραισκάκη στις 8 Φεβρουαρίου 1981 όταν 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Θύρα 7 του γηπέδου «Καραϊσκάκη» στον αγώνα με την ΑΕΚ;
Να ξανά γυρίσω στην τραγωδία του γηπέδου Heysel στις Βρυξέλλες όπου εκείνη την ημέρα διεξαγόταν ο τελικός του Ευρωπαικού Κυπέλου μεταξύ Liverpool και Juventus. H μουσική κοινότητα κάτω από το όνομα European Team, έσπευσε να συνδράμει τα θύματα, ηχογραφώντας την power μπαλάντα Sport Alive που κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο 7" (ιντσών) και σε 12"(maxi single) από τη βελγική heavy metal εταιρεία Mausoleum. Η ιδέα ξεκίνησε από τον Ιταλό Edoαrdo Bennato, που τις δεκαετίες 70 και 80 ήταν το κορυφαίο rock όνομα στη γειτονική χώρα και με μια μεγάλη ομάδα Βρετανών καλλιτεχνών με το όνομα European Team που κινητοποίησε ο Bennato  και περιελάμβανε μέλη των Uriah Heep, Motörhead, Girlschool, Slade, Venom αλλά και Alaska, Heavy Pettin', Warlock, Rock Goddess, Robin George, Pallas, Rogue Male, Waysted, Lionheart και Shy) ο ντράμερ των Bad Company, Simon Kirke, ο μελλοντικός τραγουδιστής των Bad Company, Brian Howe, καθώς και η Deborah Bonham (αδελφή του John Led Zeppelin) και η σκωτσέζα ποπ τραγουδίστρια Natasha England. Δείτε το video όπου στο τέλος αναγράφονται όλα τα ονόματα.

Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Edοardo Bennato και βέβαια εκτός του ότι είναι συγκινητικοί, μιλούν για τον τερματισμό της βίας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, με τον Bennato τραγουδά μια ιταλική εκδοχή των στίχων στην έκδοση του maxi single. Και οι 2 εκδόσεις, μικρός δίσκος και maxi single έχουν πολλά σόλο κιθάρας. Δυστυχώς, το Sport Alive απέτυχε εμπορικά και τα έσοδα που προσεφέρθηκαν για να βοηθήσει τις οικογένειες των θυμάτων του Heysel ήταν λίγα. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που έχει ξεχαστεί σε μεγάλο βαθμό, σε σημείο που στη χώρα μας, η κυκλοφορία του δίσκου, έχει περάσει απαρατήρητη!
Τελευταίο άφησα το γεγονός ότι ο Bennato και οι European Team ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ κατά πολύ τόσο του Swedish Metal Aid, όσο και των Hear 'N Aid. Άσε που το τραγούδι, τόσα χρόνια μετά, έχει μουσικά τουλάχιστον λόγο ύπαρξης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

12/6/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου