CLIMAX BLUES BAND- COULDN'T GET IT RIGHT


 Το Couldn't Get It Right είναι η μεγαλύτερη επιτυχία των Άγγλων τους Climax Blues Band, που σχηματίστηκαν το 1967 στο Stafford. Το τραγούδι, σύνθεση των μελών του συγκροτήματος, Pete Haycock (μετέπειτα ELO part2), Colin Cooper, Richard Jones, Derek Holt και John Cuffley, ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία τους σταματώντας στο Νο 10 του βρετανικού chart και στο Νο3 του αμερικάνικου! Το τραγούδι γράφτηκε αφού RCA Records αλλά κι ο manager τους Miles Copeland III, τούς είπαν ότι το άλμπουμ Gold Plated, σε παραγωγή του Mike Vernon(!), χρειάζεται ένα δυνατό τραγούδι για να σταθεί στην αγορά. “ Πήγαμε στο στούντιο στο Λονδίνο, που ανήκε στον  George Martin, χωρίς τον Mike Vernon και μέσα σε 2 ημέρες γράψαμε το Couldn't Get It Right. Τον πρώτο ρυθμό έπιασε ο Peter Haycock και οι υπόλοιποι άρχισαν να τον βελτιώνουν και να το κάνουν τραγούδι. Το τραγούδι, ξεπήδηξε από το πουθενά» λέει Holt.
“Η πρωτοβουλία να γράψουμε μόνοι μας το τραγούδι, ενόχλησε τον Vernon αλλά δικαιωθήκαμε».
 Παρ όλο που έως τότε είχαν κυκλοφορήσει 8 άλμπουμ, δεν είχαν καταφέρει πολλά πράγματα εμπορικά, με μοναδική επιτυχία το άλμπουμ Sense of Direction(1974, No 37 USA). Παρ΄όλο που ήταν Άγγλοι, στην Αμερική είχαν μια έστω μικρή επιτυχία και όταν περιόδευαν χρειαζόταν να αλλάξουν και 2 αεροπλάνα την ημέρα, με το σύνηθες δρομολόγιο, αεροδρόμιο, ξενοδοχείο, έλεγχο ήχου, συνέντευξη σε δημοσιογράφους, συναυλία, φαγητό, ξενοδοχείο και πάλι αεροδρόμιο. Αυτή την road «περιπέτεια», περιγράφουν οι στίχοι του τραγουδιού. «Ψάχνεις για δωμάτιο ξενοδοχείου μέσα στη νύχτα και βλέπεις μια ταμπέλα που γράφει Holiday Inn καιμ ξέρεις ότι θα κοιμηθείς κι απόψε. Τα πρώτα χρόνια χρησιμοποιούσαμε αεροπλάνο για τις μετακινήσεις μας κι αυτό ήταν κουραστικό. Όταν αποφασίσαμε να μετακινηθούμε με λεωφορείο, μπορεί να καθυστερούσαμε αλλά κοιμόμαστε και να είμαστε φρέσκοι στην επόμενη συναυλία" λέει ο μπασίστας και τραγουδιστής Derek Holt.


Ο Colin Cooper ήταν ο βασικός τραγουδιστής μας και τραγούδαγε χαμηλά φωνητικά, ενώ εγώ τραγουδούσα μια οκτάβα ψηλότερα. Και μετά, επειδή τέσσερις από εμάς τραγουδούσαμε, εναρμονιζόμασταν. Αυτός ο διαχωρισμό οκτάβας έκανε τον ήχο μας πολύ μοναδικό, και εξακολουθεί να είναι πολύ μοναδικός σήμερα».



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

29/6/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου