4 NON BLONDES: ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΦΘΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ



Ήταν Άνοιξη το 1994 όταν οι οθόνες των τηλεοράσεών μας ήταν κολλημένες στο MTV και παρακολουθούσαμε ένα καινούργιο συγκρότημα, τους 4 Non Blondes, με μια τσαμπουκαλεμένη τραγουδίστρια/κιθαρίστρια. Το τραγούδι What's Up?, έγινε(Νο14 Αμερική)   αμέσως επιτυχία στην Ευρώπη και στο ελληνικό ραδιόφωνο, που τότε ακόμα ανθούσε. Το συγκρότημα σχηματίστηκε στο San Francisco το 1989 από την Linda Perry (η…τσαμπουκαλεμένη) και πρόθεσή της ήταν να αποτελείται μόνο από κορίτσια (all female band), με τις Christa Hillhouse μπάσο, Shaunna Hall κιθάρα και Wanda Day ντραμς, να αποτελούν τον αρχικό πυρήνα τους. Σύντομα η Dawn Richardson ήλθε στα ντραμς ενώ τη …συνταγή χάλασε η αντικατάσταση της κιθαρίστριας Shaunna Hall από τον Roger Rocha πριν από την κυκλοφορία του άλμπουμ. Οι δεσποινίδες  Christa Hillhouse και Shaunna ήταν συγκάτοικοι όταν γνωρίστηκαν με την Wanda Day και άρχισαν να τζαμάρουν για να δουν μια εμφάνιση της Perry, στο club Nightbreak που τους εντυπωσίασε και της πρότειναν να έλθει στο εκκολαπτόμενο συγκρότημα. Κανόνισαν την πρώτη πρόβα τους για τις 17 Οκτωβρίου 1988 στις 6 το απόγευμα, αλλά τους πρόλαβε ο σεισμός 7.3 Richter που έπληξε το Σαν Φρανσίσκο και η πρόβα ακυρώθηκε. Τελικά κατάφεραν να κάνουν πρόβες κι άρχισαν να παίζουν στα lesbian clubs του San Francisco, αποκτώντας ένα όλο και αυξανόμενο κοινό για να υπογράψουν το 1991 με την Interscope, όπου άνθρωποί της τους είδαν να ανοίγουν για τους Primus Το 1992 μες παραγωγή τον David Tickle ηχογράφησαν το πρώτο και μοναδικό άλμπουμ τους Bigger, Better, Faster, More! (Νο13 Αμερική, Νο4 Μ.Βρετανία), πουλώντας 6.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, με πρώτο single το Dear Mr. President του οποίου οι στίχοι μιλούν για τη δύναμη της εξουσίας.

Κι ενώ το What’s Up έγινε τεράστια επιτυχία στην Ευρώπη, η Perry μίλησε ανοιχτά για τις σεξουαλικές προτιμήσεις με το συγκρότημα να συνεχίζει την πετυχημένη καριέρα του,  δίνοντας το τραγούδι τους Mary's House στην ταινία Wayne's World 2(1993) ενώ διασκεύασαν 3 τραγούδια. Για την ταινία Airheads, το I'm the One των Van Halen, το Bless the Beasts and Children για το tribute άλμπουμ των Carpenters(1994, If I Were a Carpenter) και το Misty Mountain Hop για το tribute Encomium(1995) των Led Zeppelin. Το γκρουπ διαλύθηκε στα τέλη του 1994 κατά την ηχογράφηση του δεύτερου άλμπουμ τους, με την Perry που ήταν η κινητήριος δύναμη τους να λέει ότι δυσαρεστημένη με το Bigger, Better, Faster, More! Και προσέθεσε ότι η σεξουαλικότητά της, δημιούργησε ένταση στο συγκρότημα. Ήταν κρίμα που ένα συγκρότημα που είχε όλα εκείνα τα στοιχεία να κάνει καλύτερη καριέρα σταμάτησε σε ένα μόνο δίσκο.



ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ

Η Perry ακολούθησε προσωπική καριέρα, έχοντας κυκλοφορήσει 3 άλμπουμ, με τελευταίο το Dear Sounds(2015). Επίσης, έκανε παραγωγή και έγραψε τραγούδια σε άλμπουμ των Christina Aguilera, Alicia Keys, Pink, Gwen Stefani, Courtney Love και Kelly Osbourne.
Η Shaunna Hall είναι μέλος των George Clinton & Parliament Funkadelic ενώ έχει παίξει και σε δίσκους των Lee "Scratch" Perry, Eric McFadden, Tribe 8, 420 Funk Mob κ.α.
H Wanda Day έπαιξε με διάφορα σχήματα αλλά ένα σοβαρό ατύχημα την ανάγκασε να σταματήσει να παίζει. Πέθανε το Ιούλιο του 1997

H Hillhouse διαχειρίζεται το επίσημο website του συγκροτήματος. Επανασυνδέθηκε το 1999 με την Perry για να την συνοδεύσει στην περιοδεία της. Το Μαϊο του 2014 οι 4 Non Blondes επανασυνδέθηκαν για μια φιλανθρωπικού σκοπού συναυλία. Η Perry διοργανώνει το ετήσιο event L.A. Gay & Lesbian Center, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να προσφέρονται σε άνθρωπούς που είπαν στους γονείς τους τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους κι αυτοί τους έδιωξαν από το σπίτι!
Το 2013 η Dolly Parton προσκάλεσε την Linda Perry και τραγούδησαν μαζί το What's Up? Για το δίσκο της Rockstar. Δείτε εδώ τη διασκευή τους.  

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

24/6/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου