Τα ρεκόρ είναι για να γίνονται και μετά για να σπάνε! Έχουν περάσει 47 χρόνια από τη χρονιά που οι Led Zeppelin έπαιξαν στο Silverdome του Michigan, στις 30 Απριλίου 1977, γνωστό και σαν Pontiac Silverdome, λίγο έξω από το Ντιτρόιτ, από τη βραδιά που ο ήχος τους, κατέλυσε το χώρο. Το αγγλικό συγκρότημα είχε ήδη 9 χρόνια ζωής, είχε ήδη αρκετά sold out στις συναυλίες του, έχοντας καταρρίψει το ρεκόρ των Beatles το 1973 όταν έπαιξαν στο Tampa Stadium, όμως οι 70.000 θεατές στο νεόκτιστο (1975) Silverdome ήταν μοναδικό. Για την ιστορία, η χωρητικότητά του ήταν 80,311, διέθετε 102 πολυτελείς σουίτες και 7.384 καθίσματα. club seats. Σε μια εποχή που για να αγοράσεις εισιτήριο συναυλίας/θεάτρου/αθλητικού γεγονότος κι ότι άλλο, έπρεπε να στηθείς στην ουρά, το ξεπούλημά του στη συναυλία ήταν ταχύτατο. Τα εισιτήρια κυκλοφόρησαν στις 8 το πρωί και εξαφανίστηκαν λίγο μετά. «Στις 11 π.μ., βγάλαμε ανακοινώσεις που λέγαμε στον κόσμο να μην έρχεται στο γήπεδο λόγω μποτιλιαρίσματος» είπε ο υπεύθυνος εισιτηρίων Gerry Baron. «Το μεσημέρι, ανακοινώσαμε ότι κλείνουμε το εκδοτήριο εισιτηρίων στις 3. Μείναμε ανοιχτά μέχρι τις 10 οπότε και δεν έμεινε κανένα εισιτήριο”. Η υστερία του κόσμου γύρω για την αγορά εισιτηρίων, φόβισε τους εργαζόμενους στο γήπεδο για τυχόν επεισόδια (ναρκωτικά, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ). Πριν την έναρξη της συναυλίας έγιναν ορισμένες συλλήψεις, αλλά το γεγονός ήταν μάλλον συνηθισμένο για μια συγκέντρωση τέτοιου αριθμού. Εξ άλλου, πώς να ελέγξεις ένα τέτοιο νούμερο κόσμου; Οι υπεύθυνοι του σταδίου, προσέλαβαν επιπλέον ασφάλεια που στην ουσία ήταν μέλη τοπικών αθλητικών ομάδων, οι οποίοι στάθηκαν μεταξύ της σκηνής και της κόσμου, εμποδίζοντας τον κόσμο να σπάσει τις μπαριέρες. «Η πίεση και το σπρώξιμο ήταν μεγάλο», θυμάται ο Kirk Gibson αθλητής των Detroit Tigers που τότε έπαιζε για το Michigan State University και ήταν μεταξύ των νεαρών αθλητών που κλήθηκαν να βοηθήσουν (σ.σ. τότε δεν υπήρχαν security εταιρείες). Στεκόμαστε πίσω από τις μπαριέρες και συνεχώς ανασύραμε άτομα που ήν είχαν λιποθυμήσει ή ήταν σε κακή κατάσταση. Πολλοί ήταν μισόγνυμνοι, από τη μεγάλη ζέστη που έκανε. Υπήρξαν μερικές συλλήψεις, αλλά οι περισσότερες από αυτές ήταν λόγω ναρκωτικά ή ήταν μεθυσμένοι κάτι που ήταν χαρακτηριστικό για κάθε συναυλία, όχι μόνο για τους Led Zeppelin». Η παράσταση κράτησε 3 ώρες και ξεκίνησαν με το The Song Remains the Same για να κλείσουν με το Trampled Under Foot. Μετά από αυτή τη συναυλία, οι Led Zeppelin έκανα ένα διάλειμμα για να συνεχίσουν στο επόμενο σκέλος της περιοδείας στη Βόρεια Αμερική. Μόλις μετά από συναυλίες τους, η περιοδεία διακόπηκε καθώς ο 5χρονος γιός του Robert Plant πέθανε από στομαχική λοίμωξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε το συγκρότημα ακύρωσε την υπόλοιπη περιοδεία.
Η συναυλία στο Silverdome έμεινε στην ιστορία για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί ήταν μια από τις μεγαλύτερες συναυλίες που έκανε ποτέ το συγκρότημα, και δεύτερον, επειδή ήταν μια από τις τελευταίες συναυλίες που έπαιξαν στην Αμερική.
Το Silverdome κατεδαφίστηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2017, με τη μέθοδο των εκρηκτικών εκ των έσω!. Στο χώρο σήμερα στεγάζονται αποθήκες της Amazon.
ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ SILVERDOME
Το μεγαλύτερο πλήθος που συγκεντρώθηκε στο χώρο ήταν στις 18 Σεπτεμβρίου 1987, σε ομιλία του Παπά, Ιωάννη Παύλου ΙΙ, 93.682 άνθρωποι. Κατά ελάχιστες εκατοντάδες λιγότεροι , ήταν το αθλητικό γεγονός της WrestleMania II, με 93.682 (29 Μαρτίου 1987). Το πρώτο μεγάλο ρεκόρ ήταν οι 76.229 θεατές των Led Zeppelin. Δύο χρόνια νωρίτερα είχαν παίξει οι Who στις 6 Δεκεμβρίου 1975, μπροστά σε 75.962! Πολλαπλών χρήσεων ο χώρος, χρησιμοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1993 για πρώτη φορά για ποδοσφαιρικό παιχνίδι για το φιλικό μεταξύ Γερμανίας-Αγγλίας, αγώνας προετοιμασίας για το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελο που έγινε στην Αμερική.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
2/4/24
Δημοσίευση σχολίου