To Unexpected Guest των Άγγλων Demon ήταν και παραμένει ένα από τα αγαπημένα μου άλμπουμ εκείνης της ιστορικής περιόδου, με το Don’t break the Circle να βρίσκεται στην πρώτη σειρά hard/heavy τραγουδιών όλων των εποχών. Πάντα κατά την προσωπική μου άποψη. Το συγκρότημα, σχηματίστηκε το 1979 από τον τραγουδιστή Dave Hill και τον κιθαρίστα Mal Spooner στο Leek του Staffordshire, στη Βοδειοδυτική Αγγλία. Με τους Les Hunt κιθάρα, Chris Ellis μπάσο και John Wright ντραμς, να πλαισιώνουν τους 2 παραπάνω κυρίους, κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους Night of the Demon (1981), που καταχωρήθηκε στις καλές στιγμές του NWOBHM. Όμως έπρεπε να περάσει λιγότερο από ένας χρόνος, για να κυκλοφορήσουν το Unexpected Guest και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Μια παρουσία, δίπλα σε ονόματα που ημέρα με την ημέρα, θα γινόντουσαν Μεγάλα. Iron Maiden, Saxon, Def Leppard και γιατί όχι, Tygers of Pan Tang, Tokyo Blade και τόσοι άλλοι που για διάφορους λόγους δεν τα κατάφεραν στο βαθμό που θα έπρεπε. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Για να ξανά γυρίσω στους Demon, με το Unexpected Guestτο συγκρότημα «χρεώθηκε» την αναζωογονητική δύναμη στην εξέλιξη του heavy metal, συνδυάζοντάς το με μπόλικη μελωδία, κάτι για το οποίο η Μ.Βρετανία, είναι πολύ υπερήφανη, έχοντας στο Πάνθεο της συγκροτήματα σαν τους Uriah Heep, Deep Purple, UFO, Thin Lizzy και Bad Company. Το Unexpected Guest, έχει όλα εκείνα τα συστατικά που το έκαναν να ξεχωρίσει. Η απόκοσμη εισαγωγή, που καταλήγει στο Don't Break the Circle. Στο ίδιο ύψος στέκεται και το The Spell, κάνοντας τη βελόνα του πικ απ να παραμένει υπομονετικά να έλθει ένα άλλο σπουδαίο κομμάτι, το Sign of A Madman. Κάπου γύρω μου στο δωμάτιο, αισθάνομαι την παρουσία του King Diamond. Μπορεί το Have We Been Here Before? να μου ακούγεται πολύ γλυκό, αλλά δεν πειράζει γιατί τα Victim of Fortune, το mid tempo Strange Institution και Grand Illusion, είναι από τα δυνατά "χαρτιά" του άλμπουμ. Σε πρώτο άκουσμα, το Don't Break the Circle τα καπελώνει όλα, αλλά σε δεύτερο και τρίτο άκουσμα, το Unexpected Guest είναι ένας γεμάτος δίσκος, εξίσου καλός με τον προκάτοχό του.
Η επανέκδοση του CD περιέχει τέσσερα bonus κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων εναλλακτικών εκδόσεων τριών περικοπών και ένα remix του 1988 του Don't Break the Circle.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ένα χρόνο μετά, το 1983 κυκλοφόρησαν το Plague (UK No. 73) προσθέτοντας στον ήχο τους πιο progressive στοιχεία και πλήκτρα.
Το διπλό εσώφυλλο του δίσκου όπως κυκλοφορόρησε στην ελληνική εκτύπωση |
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
15/3/24
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ THE UNEXPECTED GUEST
Τέσσερις δεκαετίες μετά και ακόμα υπάρχει κόσμος που γνωρίζει και αναφέρει την ιστορική μπάντα από την Αγγλία για τα δυο πρώτα τους albums, το Night of the Demon και φυσικά το The Unexpected Guest. Αυτό είναι αρκετό για να καταλάβουμε τη βαρύτητα τους, αλλά πρέπει να αναφέρω πως είναι και άδικο για τους Demon, οι οποίοι έχουν άλλες δύο χούφτες δίσκους όλα αυτά τα χρόνια, ανάμεσά τους κοσμήματα όπως το Taking the World by Storm. Στο The Unexpected Guest βρίσκονται 2 από τα 3 πιο πολυτραγουδισμένα κομμάτια τους, τα Don't Break the Circle και Sign of the Madman, με το Night of the Demon από το ντεμπούτο τους να συμπληρώνει τη τριάδα. Πέρα από το απίθανο songwriting, αυτό που κατάφεραν τότε, με έντονα χαρακτηριστικά όπως βλέπουμε π.χ. στο κομμάτι The Spell, ήταν να ενώσουν ένα occult image, μια εικονογράφηση και στίχους τύπου "The mark of the Beast is upon you now. Under the spell. The mark of the Beast. You must serve him well" με το New Wave of British Heavy Metal της εποχής, έχοντας όμως και εμπορικές στιγμές, μελωδίες και πλήκτρα, κάτι που τους έκανε να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους. Αν το καλοσκεφτείς, κάτι τέτοιο έκαναν οι Ghost πολλά χρόνια αργότερα γνωρίζοντας την επιτυχία που ξέρουμε...
O Ανδρέας Ανδρέου είναι label manager στη No Remorse Records και συντάκτης Crystal Logic, Metal Hammer και Iron Fist
Δημοσίευση σχολίου