Η άλλη επιτυχία του Crow αλλά και των στελεχών της δισκογραφικής εταιρείας Epic, ήταν η συγκέντρωση τόσων καλών κι αντιπροσωπευτικών τραγουδιών και συγκροτημάτων (συνολικά 13), όχι απαραίτητα επιτυχίες, αλλά απολύτως ενδεικτικά της νέας τάσης. Μακράν ένα από τα καλύτερα τραγούδια, είναι το δύσκολο "Chloe Dancer/Crown of Thorns" των Mother Love Bone, που πρέπει να το ακούσεις 2 και 3 φορές για να το ανακαλύψεις. Η αλήθεια είναι ότι η επιτυχία της ταινίας, συμπαρέσυρε και τις πωλήσεις του άλμπουμ, που μόνο στην Αμερική ξεπέρασαν τα 2.000.000 αντίτυπα. Το 2017 κυκλοφόρησε σε καινούργια 2πλή έκδοση, με επί πλέον 18 τραγούδια.
Ξεκινώντας με το «Would?» των Alice in Chains και περνώντας στο "Breath" των Pearl Jam, η συλλογή-soundtrack σκιαγραφεί με Bold γράμματα την κατεύθυνσή της, αφήνοντας τους Soundgarden (Birth Ritual), Mudhoney(Overblown), Chris Cornell (Seasons), Screaming Trees (Nearly Lost You), Smashing Pumpkins ("Drown) να γράψουν τη δική τους ιστορία. Η συνύπαρξη των παραπάνω με τον Jimi Hendrix, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Μεγάλος Κιθαρίστας γεννήθηκε στο Seattle, ενώ οι Lovemongers(συγκρότημα που σχημάτισαν το 1992 οι Ann και Nancy κατάγονται κι αυτές από το Seattle!) ερμηνεύουν το The Battle of Evermore των Led Zeppelin και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι εκείνη την εποχή ο Crow ήταν παντρεμένος με την Nancy Wilson.
Μπορεί να υπήρχαν περισσότερα συγκροτήματα καλύτερο προφίλ από όσους συμμετείχαν, αλλά ο Crowe δημιούργησε ένα άλμπουμ που δεν χρησίμευε απλώς ως αντανάκλαση της σκηνής του Seattle αλλά αποτελεί ένα θαυμάσιο δείγμα της τότε αμερικάνικης νεολαίας και της νέας μουσικής τάσης που είχε ξεκινήσει να επικρατεί.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
8/12/23
Ο ΚΩΣΤΑΣ Elton ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ SINGLES
Ένα σπουδαίο σάουντρακ μιας ταινίας που κατάφερε να πιάσει το σφυγμό της εποχής του, ενώ συγκέντρωσε στ’ αυλάκια του δίσκου την αφρόκρεμα των rock συγκροτημάτων που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον των απανταχού μουσικόφιλων, αν και το σενάριο και ο τόπος δημιουργίας των μουσικών αφορούσε το Seattle. Ήταν η εποχή που το grunge κίνημα κυριαρχούσε παντού, και όχι αδίκως κατά τον γράφοντα. Τέλη των 80’ς, αρχές των 90’ς συγκροτήματα όπως οι Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Mudhoney, Smashing Pumpkins κ.α., κατάφεραν να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον του κοινού, και κατά συνέπεια και των δισκογραφικών εταιρειών (!) για την rock μουσική. Ο δίσκος ξεκινάει με την μεγάλη επιτυχία των Alice In Chains, “Would?” και συνεχίζει με ακυκλοφόρητα κομμάτια των Pearl Jam, Soundgarden, μαζί με τραγούδια του Chris Cornell, του Paul Westerberg (Replacements), Screaming Trees, Mother Love Bone, Lovemongers αλλά και των Smashing Pumpkins με το “Drown”. Το σάουντρακ κυκλοφόρησε τρείς μήνες πριν βγει η ταινία στις αίθουσες και προκάλεσε αίσθηση όπως ήταν και αναμενόμενο….όπως και οτιδήποτε αφορούσε το grunge εκείνη ακριβώς την εποχή!!
Δημοσίευση σχολίου