ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΛΙΚΑΣ-ROCK AROUND THE BAND ΟΙ ΜΠΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 60 ΚΑΙ 70. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ


Πρέπει να είσαι τρελός για να γράψεις εν έτει 2023 …εγκυκλοπαίδεια. Και τι εγκυκλοπαίδεια… όπου έχεις συγκεντρώσει με αλφαβητική σειρά, τα κυριότερα τουλάχιστον, ονόματα του Rock. From Α to Ζ ή αν προτιμάτε όπως λέει κι ο τίτλο Rock Around the Bands, με τον πρώτο τόμο να καλύπτει τις δεκαετίες 60 και 70.  Ο μουσικός  (ιδρυτικό μέλος των Θαρσείν Χρει) και συγγραφέας Γιώργος Μπιλικάς, μπήκε στον κόπο να καταγράψει ιστορικά/βιογραφικά στοιχεία και δισκογραφίες γνωστών κι αγνώστων, που ημέρα με την ημέρα που περνάει σε αυτή την εποχή που ζούμε, όλο και λιγότεροι θα δώσουν σημασία. Υπάρχουν όμως και κάποιοι ρομαντικοί σαν τον συγγραφέα, που θα ασχοληθούν, ψάξουν, αναρωτηθούν. Σίγουρα όταν κάνει κάποιος μια τέτοια επίπονη δουλειά/συγκέντρωση/αξιολόγηση/έρευνα/καταγραφή, το πρώτο που κερδίζει είναι ο θαυμασμός μας. Στις 500 σελίδες του πρώτου τόμου, ξεχωρίζει η ανάλυση στην εισαγωγή και με το πρώτο διάβασμα, η ανάπτυξη που δίνει στα ονόματα με τα οποία μεγάλωσε και αυτά είναι της δεκαετίας του 60, όπου εκτός των κυριότερων βιογραφικών στοιχείων παραθέτει και προσωπική άποψη και αυτό κάνει την ανάγνωση ενδιαφέρουσα. Από  την άλλη πλευρά όταν καταπιανόμαστε με ένας τόσο σοβαρό εγχείρημα, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε την πρέπουσα ανάπτυξη. Δεν είναι δυνατόν οι Blue Brothers να παρουσιάζονται με 3 γραμμές, να μην γίνεται καν αναφορά σε βασικά και ιστορικά μέλη συγκροτημάτων (π.χ. Simon Kirke-Bad Company) και πολλά άλλα τέτοια που δεν παραπέμπουν σε εγκυκλοπαίδεια, παρά σε συνοπτική αναφορά. Η άποψή μου είναι ότι θα μπορούσε να πλουτίσει τα περισσότερα ονόματα που αναφέρει, με μικρές βιογραφικές πληροφορίες, που ενδιαφέρουν τον αναγνώστη και να μην περιορίζεται σε περιληπτική αναφορά.Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και πολλά χρόνια, έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν εγκυκλοπαίδειες-και λόγω Wikipedia- ακριβώς λόγω του τεράστιου όγκου που οικονομικά είναι ασύμφορος αλλά και δυσλειτουργικός! Υπάρχουν απλές αναφορές και ενδεικτική δισκογραφία που παραπέμπει στη βασική δισκογραφία κι όχι στις πολλές κυκλοφορίες (live-Best of).


Εύχομαι ο επόμενος τόμος να είναι πληρέστερος.
Εκδόσεις 24 Γράμματα. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

16/12/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Αγαπητέ Αλέξανδρε,
    1: Βεβαίως και αναφέρεται ο Simon Kirke. Θα τον βρεις στο lineup των Bad Company, στη σελίδα 75.
    2: Η δισκογραφία των συγκροτημάτων είναι "ενδεικτική", με την έννοια ότι βασίζεται μόνο στις βρετανικές κυκλοφορίες και καθόλου στις αμερικάνικες. Αυτό, είναι επιλογή δική μου και το αναφέρω στη σελίδα 497.
    2α: Δική μου επιλογή είναι επίσης η μη καταχώρηση των live & best albums, με το σκεπτικό ότι καταχωρώ στη δισκογραφία, μόνο τα albums στα οποία οι μπάντες παρουσιάζουν την καινούργια τους δουλειά, και τα live & best albums, δεν ανήκουν σ' αυτή την ομάδα.
    3: Για τους Blues Brothers δεν έχω να πω κάτι. Έτσι αποφάσισα, έτσι έκανα.
    4: Ο δεύτερος τόμος κυκλοφορεί ήδη. Είναι το "Rock Around ...Women (2. Οι Γυναίκες του Rock)"

    Σ' ευχαριστώ για την κριτική.
    Γιώργος Μπιλικάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή