ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ PROGRESSIVE FLASH (Που ακούγονται σαν Yes...)


Οι Flash είναι ένα συγκρότημα του progressive rock που ακόμα και στη χώρα τους, λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξή του. Σχηματίστηκαν το καλοκαίρι του 1971,  μετά την αποχώρηση του κιθαρίστα Peter Banks από τους Yes κι από τον τραγουδιστή  Colin Carter, μπασίστα Ray Bennett και ντράμερ Μike Hough. Ο ήχος τους, ειδικά στην κιθάρα αλλά και στις ενορχηστρώσεις είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν των Yes, σε σημείο που κάποιος αν δεν προσέξει το εξώφυλλο, θα νομίσει ότι ακούει κάποιο άλμπουμ τους!  Το πρώτο άλμπουμ  με το πονηρό εξώφυλλο κυκλοφόρησε το 1972, με τη συμμετοχή του επίσης πρώην μέλος κι οργανίστα των Yes, Tony Kaye, του οποίου η παρουσία παρεξηγήθηκε γιατί η δισκογραφική εταιρεία ανέφερε το όνομά του μαζί με τα άλλα μέλη του γκρουπ στο οπισθόφυλλο αλλά  στις συνεντεύξεις τους, όλοι επιβεβαίωναν ότι ήταν απλά καλεσμένος. Στη συνέχεια ο Kaye σχημάτισε τους Badger, ηχογραφώντας 2 άλμπουμ. Μετά την αποχώρησή του, οι Flash πλησίασαν τους Ian McDonald (πρώην King Crimson), Rick Wakeman (αρνήθηκε γιατί ήταν έτοιμος να ενταχθεί στους Yes) και  Patrick Moraz (μελλοντικό μέλος του Yes), αλλά τελικά το συγκρότημα αποφάσισε να μην πάρουν οργανίστα και να συνεχίσουν με τον Carter να παίζει όταν χρειάζεται. Παρ΄όλο που ο ήχος τους ήταν πυκνός με εναλλασσόμενες ενορχηστρώσεις και τα κομμάτια τους ήτα μεγάλα σε διάρκεια, κατάφεραν να έχουν μιας επιτυχία στο αμερικάνικο chart μικρών δίσκων με το "Small Beginnings" (1972, No.29) που ακούστηκε και στην ταινία Record Review.

Ακολούθησαν τα άλμπουμ  In the Can (1972) και Out of Our Hands (1973) αλλά όσο κι αν προσπάθησαν δεν κατάφερνα να κάνουν επιτυχία όπως οι Yes ή οι Emerson, Lake & Palmer κι ο βασικός λόγος ήταν ότι ο ήχος τους ήταν ολόιδιος με αυτών των Yes. Tο πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο το όνομά τους πούλησε 100.000 αντίτυπα. Το 1973, παράλληλα με το τρίτο και τελευταίο άλμπουμ τους Out of Our Hands, κυκλοφόρησε το προσωπικό του άλμπουμ Two Sides of Peter Banks, με συμμετοχές των Phil Collins, Steve Hackett, John Wetton, Jan Akkerman και Ray Bennett, Mike Hough των Flash.   
Διαλύθηκαν κατά τη διάρκεια της αμερικάνικης περιοδείας του 1973.                               
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Οι Bennett και Carter προσπάθησαν να σχηματίσουν ένα συγκρότημα αλλά δεν κατάφερνα να βρουν δισκογραφικό συμβόλαιο. Οι Carter και Hough, δούλεψαν με τον οργανίστα Al Greenwood,  σχημάτισαν τους Storm αλλά δεν κατέληξαν πουθενά κι ο Greenwood πήγε στους Foreigner. Ο Ray Bennett προσκλήθηκε να παίξει με τους Foreigner αλλά αρνήθηκε. Οι Banks και Bennett προσπάθησαν να φτιάξουν συγκρότημα αλλά δεν τους βγήκε και τελικά στις αρχές της δεκαετίας του 80, άρχισαν να παίζουν μαζί, χωρίς όμως κάτι ουσιαστικό. Η επίσημη επανασύνδεσή τους έγινε το Σεπτέμβριο του 2010 στο ProgDay Festival της North Carolina. Ο Peter Banks έφυγε από τη ζωή το 2013. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το Flash in Public, ηχογραφημένο live στο Kansas.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Flash (1972) 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

18/12/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου