ΠΟΙΟ CD ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΠΡΩΤΟ ΤΟ 1.000.000 ΑΝΤΊΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ


 Και το κείμενο αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθετε ποιο είναι το τραγούδι-μικρός δίσκος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Φυσικά και είναι χριστουγεννιάτικο κι είναι το White Christmas, σύνθεση του Irving Berlin που γράφτηκε το 1942 για την μιούζικαλ ταινία που γυρίστηκε στο Βερολίνο, Holiday Inn, με πρωταγωνιστές  τους Bing Crosby και Fred Astaire. Το τραγούδι ερμήνευσε ο Bing Crosby, κερδίζοντας το Oscar στην κατηγορία «Καλύτερο τραγούδι». Έχει διασκευαστεί δεκάδες φορές και οι πωλήσεις του ξεπερνούν τα 50.000.000 αντίτυπα. Βέβαια να συμπληρώσω ότι το 1942, η δισκογραφία τη δεκαετία του 40 ήταν στα σπάργανα και οι πωλήσεις υπολογιζόντουσαν σύμφωνα με τις πωλήσεις των παρτιτούρων και όσων δίσκων σε φυσική μορφή πουλιόντουσαν!  Ο αμέσως επόμενος μικρός δίσκος με μεγάλες πωλήσεις είναι το Candle in the Wind 1997 των Elton John και Bernie Taupin, αφιερωμένο στην Πριγκίπισσα Νταϊάνα, με 33.000.000 αντίτυπα.


Η Philips ήταν η εταιρεία που κατάφερε και συνδύασε το όνομά της με την κυκλοφορία της νέας μορφής ήχου, το cd. Έχοντας μερίδιο στη δισκογραφική εταιρεία (ήταν η πρώτη εταιρεία ήχου που έμπαινε στη δισκογραφία), συνδύασε το όνομά της με την περιοδεία των Dire Straits του 1985 που είχε περάσει  κι από τη χώρα μας, και διαφήμισε τη συναυλία με το cd που τότε κανείς μας δεν καταλάβαινε τι είναι!!!
Το πρώτο cd που ξεπέρασε το 1.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως είναι το Brothers in Arms των Dire Straits. Μόνο στη ΝΜ.Βρετανία, πούλησε 250.000!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

14/12/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου