ROCK INCIDENT 265: ΟΙ DEEP PURPLE ΠΑΙΖΟΥΝ LIVE ME TON GEORGE HARRISON


Πόσα να είναι άραγε τα γκρουπ εκείνα, που τους δόθηκε η ευκαιρία να έχουν δίπλα τους στη σκηνή ένα μέλος των Beatles και να τζαμάρουν μαζί του! Όσο κι αν φαίνεται απίθανο, αυτό συνέβη στους Deep Purple, που ξαφνικά είδαν τον George Harrison να συμμετέχει στο μπιζάρισμα μιας συναυλίας τους στο Sydney, τον Δεκέμβρη του 1984.
Όπως κάθε μπάντα εκείνης της εποχής, οι Deep Purple είχαν επηρεαστεί έντονα από τους Beatles, τόσο που στο πρώτο τους άλμπουμ, το Shades Of Deep Purple(1968), είχαν συμπεριλάβει μια εξαιρετική διασκευή της μεγάλης επιτυχίας των Beatles ‘Help’ (1965). Ατυχώς, οι Beatles σταμάτησαν να εμφανίζονται live πριν ακόμα σχηματιστούν οι Deep Purple, οπότε οι διαδρομές των δύο συγκροτημάτων δεν διασταυρώθηκαν ποτέ. Εξ ου και, όπως θα δείτε στο πιο κάτω βίντεο, o George Harrison μετά βίας τους ήξερε!«Δεν ήξερα τίποτα για τη δουλειά τους, κάτι είχε πάρει το αυτί μου για το ‘Smoke On The Water’ ή κάτι τέτοιο», λέει ο Harrison στο βίντεο. «Σίγουρα, δεν τους είχα δει ποτέ, είχα όμως ακούσει ότι είχαν μπει στο βιβλίο Γκίνες, ως η πιο θορυβώδης μπάντα του κόσμου!». Όπως όμως θυμάται ο Harrison, δύο από τα μέλη των Deep Purple, o Jon Lord και ο Ian Paice (που ήταν μπατζανάκηδες) προέκυψαν γείτονές του και έτσι γνωρίστηκαν. Μάλιστα, o Jon Lord είχε παίξει synthesizer σε ένα κομμάτι του άλμπουμ Gone Troppo (1982) του Harrison.Έτυχε λοιπόν τώρα να είναι στο Sydney o Harrison στις 13 Δεκεμβρίου 1984, που ήταν να παίξουν οι Deep Purple, στο Sydney Entertainment Centre, και αποφάσισε να πάει να τους δει. «Είπα, ας πάω να τους τσεκάρω, θα βάλω τις ωτοασπίδες μου και θα πάω», συνεχίζει ο George σ’ αυτή τη συνέντευξη από το 1987. «Μου άρεσε πολύ το show. Στην αρχή, καθόμουν στη σκηνή, πίσω από τα ηχεία. Στη συνέχεια όμως, κατέβηκα κάτω και στάθηκα στο κέντρο της αίθουσας. Δεν ήταν τελικά τόσο δυνατά. Μου άρεσε! Και σκεπτόμουν: Αυτός ο Ian, ο γείτονάς μου, τι καλός ντράμερ. Κι ο Jon Lord, πώς ροκάρει έτσι με το Hammond του. Και ο Ian Gillan, μου φάνηκε ότι ήταν όλος μια κραυγή! Πολύ αστείος!».


Κάποια στιγμή, στο τέλος της συναυλίας, κάποιος κάλεσε τον Harrison επί σκηνής. «Μου είπαν, πιάσε εδώ μια κιθάρα και παίξε», θυμάται ο George. Ανέβηκε στη σκηνή επάνω στο encore. «Πώς σε λένε;», τον ρωτάει για πλάκα ο Gillan. «Με λένε Arnold Grove και είμαι από το Λίβερπουλ» απάντησε εκείνος, δίνοντας για όνομά του τον δρόμο που ήταν το πατρικό του. «Το παλληκάρι από δω κέρδισε ένα λαχνό να παίξει μαζί μας απόψε» είπε ο Gillan στο κοινό και ξαναγύρισε στον Harrison: «Δεν  μου λες, όλα εντάξει; Σε πλήρωσαν;».
Και όταν, επιτέλους, τελείωσαν τα αστειάκια του Gillan, οι Deep Purple και ο μυθικός προσκεκλημένος τους αφέθηκαν σε μια 8λεπτη εκτέλεση του ‘Lucille’, της ανεπανάληπτης επιτυχίας του Little Richard. O Harrison πέρασε υπέροχα, παρόλο που έπρεπε συνέχεια να αυτοσχεδιάζει: «Δεν ξέρω τι συνέβαινε, ήμουν διαρκώς σε λάθος τόνο, αλλά δεν ένοιαζε κανέναν αυτό». Ευτυχώς, βρέθηκε ανάμεσα στο κοινό κάποιος που το απαθανάτισε όλο αυτό. Βλέπετε τότε, ήταν σπάνιο να έχει κανείς βιντεοκάμερα. Παρόλη τη μέτρια ποιότητα της λήψης, βλέπει κανείς ξεκάθαρα το πόσο ωραία περνούσαν οι Deep Purple με τον George Harrison δίπλα τους. Μέχρι και ο συνήθως ανέκφραστος Ritchie Blackmore δείχνει απρόσμενα χαρούμενος!


ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

8/11/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου