ΦΟΙΝΙΚΕΣ


Οι Φοίνικες σχηματίστηκαν το 1965 στην Αθήνα και το αρχικό όνομα τους ήταν Skamagas, από το όνομα του ιδρυτή τους,  μετέπειτα γνωστού συνθέτη Άκη Σκαμάγκα. Το 1966 το άλλαξαν σε Φοίνικες, παίζοντας σε πολλά γνωστά clubs της Αθήνας, με σύνθεση Μιχάλης Μάγγος τραγούδι, Φώτης Ευστρατιάδης κιθάρα, Άκης Σκαμάνγκας μπάσο /τραγούδι, Γιώργος Αντωνιάδης σαξόφωνο, Γιάννης Παπαδόπουλος ντραμς και Κώστας Γανωσέλλης πλήκτρα. Το 1967 υπέγραψαν στην Olympic και κυκλοφόρησαν το 45αρι( μικρό δίσκο)”Toi/Chanson de Phoenix” για να ακολουθήσει το “Senz Amore/Lacrime” που δεν έκαναν επιτυχία. Κυκλοφόρησαν άλλους 3 μικρούς δίσκους,  με μεγαλύτερη επιτυχία το «Δε φταίω/Δως μου την αγάπη σου» το 1970. Τελευταία δισκογραφική προσπάθεια τους, ο μικρός δίσκος «Να τραγουδήσω θέλω πάλι/Σε λατρεύω και σε χάνω» το 1974, οπότε και διαλύθηκαν.
O Άκης Σκαμάγκας, συνέχισε την καριέρα του σαν μουσικός, στιχουργός, μουσικοσυνθέτης, ηχολήπτης και ενορχηστρωτής. Έχει συνθέσει ποπ-ροκ, λαϊκά, δημοτικά, ελαφρά τραγούδια, μέχρι και συμφωνικά έργα ακόμη και μουσική για θεατρικές παραστάσεις ενώ έλαβε μέρος και στους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού, Κέρκυρα 1981.Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες όπως Ελπίδα, Τέρης Χρυσός, Χριστίνα, Μπέσσυ Αργυράκη, Ξανθή Περάκη, Γιοκαρίνης, Φρύνη, Τζέσικα, Νανά Σέργη, Ηλία Ασβεστόπουλο,  Νέλλη Μάνου, Τάμμυ κ.α.


Ο Κώστας Γανωσέλλης, πέρασε ένα διάστημα από τους Socrates, κυκλοφόρησε 2 προσωπικά άλμπουμ, τα Synthesis (1989) και Χρονοναυτής (1983). 

Με πληροφοριες από το βιβλίο του Ντίνου Δηματάτη Get That Beat.

Α.Ρ.

14/11/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου