AEROSMITH-BACK IN THE SADDLE


Στο μακρινό 1976 οι Aerosmith θα κυκλοφορήσουν το μνημειώδες Rocks, ένα άλμπουμ το οποίο θα εκτοξεύσει την δημοφιλία του συγκροτήματος σημειώνοντας πωλήσεις άνω των 4 εκατομμυρίων αντιτύπων μόνο στις ΗΠΑ!
Η μεγαλύτερη επιτυχία οφειλόταν στο κλασικό πλέον Back In The Saddle, που ανοίγει τον δίσκο. Πρόκειται για σύνθεση των Steven Tyler (φωνητικά) και Joe Perry (κιθάρες) και αναφέρεται σε έναν καουμπόι, που φτάνει στην πόλη και πηγαίνει σε ένα μπαρ προκειμένου να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές. Εκεί γνωρίζει το κορίτσι, που θα περάσει μια νύχτα μαζί της. Η «ηρωίδα» του τραγουδιού, Sukie Jones, δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο, αλλά προϊόν της φαντασίας του Tyler. Στίχοι όπως «I'm like a loaded gun» και «This snake is gonna rattle» αποτελούν σεξουαλικά υπονοούμενα. Ο Tyler εξάλλου έχει δηλώσει ότι ο τίτλος Back In The Saddle υπονοεί και το να κάνει κανείς έρωτα περισσότερες από μία φορές σε μια νύχτα.
Βάση για την καουμπόικη θεματολογία αποτέλεσε το Back In The Saddle Again (1939) του Gene Autry. Το γκρουπ θέλησε με τον τίτλο αυτό να επισημάνει την επιστροφή του με νέο άλμπουμ έτοιμο να ροκάρει και πάλι. Ο Tyler έγραψε τους στίχους κλιμακοστάσιο του στούντιο Record Plant όπου το συγκρότημα ηχογραφούσε.
Ο Joe Perry έγραψε το βασικό riff, όντας υπό την επήρεια ηρωίνης, σε ένα εξάχορδο μπάσο που είχε αγοράσει. Γύρω από το βασικό θέμα θα χτιστούν τα υπόλοιπα μέρη της σύνθεσης. Το κομμάτι ηχογραφήθηκε σχεδόν ένα χρόνο αργότερα σε μια αποθήκη στο Waltham της Μασαχουσέτης, όπου το συγκρότημα με την βοήθεια μιας κινητής μονάδας θα ηχογραφήσει το Rocks.
Ο Tyler έδεσε στις μπότες του ντέφια, τα οποία ακούγονται στο δεύτερο μισό του τραγουδιού, ενώ θέλοντας να ενισχύσουν την αίσθηση άγριας δύσης αγόρασαν και ένα μαστίγιο για να προσθέσουν τον ήχο του. Κανείς δεν κατάφερε να το χρησιμοποιήσει σωστά, οπότε ο ήχος του μαστίγιου προήλθε από ένα κορδόνι, που ο Tyler στριφογύριζε στον άνεμο! Ήταν το πρώτο κομμάτι που ηχογράφησαν για το Rocks και εξαρχής γνώριζαν ότι λόγω του ανεβαστικού ρυθμού γνώριζαν θα ήταν το ιδανικό κομμάτι για να ανοίξει το νέο άλμπουμ.


To 1984 σημαδεύτηκε από την επιστροφή των Perry και Whitford στις τάξεις του συγκροτήματος. Το Back In The Saddle χρησιμοποιήθηκε για να σηματοδοτήσει την επιστροφή των μελών της κλασικής σύνθεσης με την περιοδεία του γκρουπ να ονομάζεται Back In The Saddle Tour.
Το 2009 ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Eric Cantor προκειμένου να καταδείξει την αντίθεσή του σε ένα νομοσχέδιο των Δημοκρατικών, αλλά και για να επισημάνει την δυναμική επιστροφή των Ρεπουμπλικανών δημοσίευσε βίντεο με μουσική υπόκρουση το Back In The Saddle των Aerosmith! Όπως ήταν φυσικό μετά από παρέμβαση της δισκογραφικής εταιρίας το βίντεο απεσύρθη από το διαδίκτυο. Το καλύτερο ήταν ότι το συγκρότημα έστειλε επιστολή στον Cantor διασύροντάς τον, αφού επέλεξε ένα τραγούδι που αναφέρεται σε μια πόρνη για να απευθυνθεί στο συντηρητικό του κοινό!

TRIVIA
• Εμπνευσμένος από το Back In The Saddle και δηλωμένος fan των Aerosmith, ο Steven Adler θα ονομάσει την μπάντα του Suki Jones. Αργότερα θα μετονομαστούν Adler's Appetite.
• Η γνωστότερη διασκευή του Back In The Saddle έχει γίνει από τον Sebastian Bach (ex Skid Row) με την συμμετοχή του Axl Rose!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

11/11/23


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου