FADE TO BLACK: Η ΠΡΩΤΗ ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ METALLICA


Με τη βελόνα του πικ απ να φθάνει στο τελευταίο κομμάτι της Α! πλευράς του Ride the Lightning (1984), ένας μελωδικός ήχος από μια ακουστική κιθάρα έρχεται στα ηχεία μου. Σκέπτομαι «μπαλάντα οι Metallica; Αδύνατον». Με τη μελωδική εισαγωγή να κρατάει περίπου 2 λεπτά, οι ηλεκτρικές κιθάρες των Heifield και Hammett εναλλάσσονται με τις ακουστικές  και σιγά σιγά, το «Fade to Black" εξελίσσεται σε ένα από τα καλύτερα κομμάτια του άλμπουμ αλλά και των Metallica, με τους στίχους να αναφέρονται σε συναισθήματα αυτοκτονίας! Δεν θυμάμαι τότε να υπήρχε ο όρος power ballad για να ταυτοποιήσει το κομμάτι, αλλά  στην ουσία το “Fade to Black” ήταν το πρώτο κομμάτι τους σε ύφος μπαλάντας. Ο Hetfield είπε αργότερα ότι μια διάρρηξη στο φορτηγό μεταφοράς του εξοπλισμού τους, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του αγαπημένου του ενισχυτή Marshall, συνέβαλε  στη διάθεση του τραγουδιού, λέγοντας: “Αυτό το τραγούδι ήταν ένα μεγάλο βήμα για εμάς. Ήταν λίγο πολύ η πρώτη μας μπαλάντα, οπότε ξέραμε ότι θα φρίκαρε τον κόσμο... Ηχογραφώντας αυτό το τραγούδι, έμαθα πόσο προσεκτικός πρέπει να είσαι όταν ηχογραφείς ακουστική γιατί ακούγεται κάθε τρίξιμο. Όταν το έγραφα, ήμουν στο σπίτι ενός φίλου στο Νew Jersey και ήμουν πολύ στενοχωρημένος γιατί μας είχαν κλέψει τα μηχανήματα. Οι στίχοι είναι «μαύροι» και σκεφτήκαμε ότι μπορεί να έχουμε προβλήματα με παιδιά που να σκέπτονται την αυτοκτονία αλλά πήραμε πολλά γράμματα που μας έγραψαν ότι τα έκανε να αισθάνονται καλύτερα». Επειδή η οικονομική κατάστασή τους δεν ήταν η καλύτερη, η ακουστική κιθάρα που χρησιμοποίησε για την ηχογράφηση ο Hetfield είναι δανεική από έναν φίλο του. Το “Fade to Black» διεύρυνε τις δυνατότητες της μπάντας τους σαν  συνθέτες,  αλλά και σαν μουσικούς αφού το σόλο κιθάρα είναι ένα από τα καλύτερα των Metallica.
Σε μια εποχή που το ραδιόφωνο (όχι μόνο στην Αμερική αλλά σε όλο τον κόσμο) δεν έπαιζε heavy metal, το "Fade to Black" παίχτηκε και έγινε ένα από τα highlights στο set list των συναυλιών τους.


TRIVIA
 Στην περίφημη περιοδεία με τους Στις 8 Αυγούστου 1992, κι ενώ βρισκόντουσαν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τορόντο, για την Guns N' Roses /Metallica Stadium tour,  ο Hetfield μπήκε κατά λάθος στο κομμάτι της σκηνής όπου πεταγόντουσαν οι φλόγες. Εκείνη τη στιγμή, έπαιζαν το  "Fade to Black", με τις φλόγες να πετάγονται από την κατασκευή και τον σώζει η κιθάρα, που τον προστάτευε από τη δύναμη της έκρηξης αλλά με τη φωτιά να καίει  το μεγαλύτερο μέρος της αριστερής πλευράς του, το χέρι, τα φρύδια, το πρόσωπο και τα μαλλιά. Υπέστη εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού, αλλά επέστρεψε στη σκηνή 17 ημέρες αργότερα, με τα καθήκοντά του να τα αναλαμβάνει για 4 εβδομάδες, ο John Marshall των Metal Church!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

21/01/23
 





 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου