MAHAVISHNU ORCHESTRA - BETWEEN NOTHINGNESS AND ETERNITY(1973)


To Between Nothingness & Eternity είναι το πρώτο Live άλμπουμ των θρυλικών Mahavishnu Orchestra και χωρίς να  διεκδικεί τον τίτλο ενός από τα Καλύτερα Live Άλμπουμ, σίγουρα μπορεί να αναφερθεί στην κατηγορία των Live άλμπουμ, αφού η σημαντικότητά του είναι ξεχωριστή. Κυκλοφόρησε το 1973 και σταμάτησε στο Νο 41 του αμερικάνικου chart! Κατ΄αρχάς να διευκρινίσω ότι τότε το  fusion βρισκόταν στην ακμή του, με το συγκρότημα να απαρτίζεται από …μουσικάρες (John McLaughlin κιθάρα, Jan Hammer πλήκτρα,
Jerry Goodman βιολί, Rick Laird μπάσο και Billy Cobham ντραμς). H ακρόασή του …ΑΠΑΙΤΕΙ εξεικοιομένο ακροατήριο, γιατί το fusion είναι ένα δύσκολο είδος μουσικής, στο οποίο οι μουσικοί προσπαθούν να αγγίξουν το τέλειο.  Εδώ δεν ξεχωρίζει ο κιθαρίστας ή ο οργανίστας αλλά ΟΛΟΙ, και οι 5 μουσικοί όπου π.χ. στο «Dream», που καταλαμβάνει ολόκληρη τη Β πλευρά του δίσκου, διάρκειας 21.25 λεπτών(!), αναπτύσσονται όλα τα όργανα, με τον καθένα να επιδεικνύει την αρτιότητά του. Σε γενικές γραμμές, στα 6 κομμάτια του άλμπουμ, υπάρχει μια συναρπαστική δύναμη που εξελίσσεται σε κάθε ένα από αυτά τα κομμάτια, με συναρπαστικότερο ίσως τον ήχο της κιθάρας του  McLaughlin και δευτερευόντος των πλήκτρων του Τσεχοαμερικάνου Jam Hammer. Αλλά επιστρέφω σε αυτό που έγραψα λίγες γραμμές πιο πάνω »Εδώ δεν ξεχωρίζει ο κιθαρίστας ή ο οργανίστας αλλά ΟΛΟΙ, και οι 5 μουσικοί». Το Between Nothingness & Eternity «πιάνει» όλον τον αυθορμητισμό και την ενέργεια μιας ζωντανής συναυλίας κι αφήνει τον ακροατή να υποψιαστεί τι πραγματικά έγινε επάνω στη σκηνή εκίνο το βράδυ.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το Fusion όπως και το progressive και το Jazz rock, αναπτύχθηκαν σε μια εποχή που τα στερεοφωνικά μηχανήματα των αγοραστών δίσκου εξελίχθηκαν. Μια εποχή που οι ενισχυτές, τα ηχεία και τα πικ απ (turntables), δεν είχαν καμία σχέση με τα αντίστοιχα πριν μόλις 4- 5χρόνια. Μια εποχή, που όσοι ζήσαμε, θυμόμαστε τους εαυτούς μας να τρέχουν στις Εκθέσεις Στερεοφωνικών Μηχανημάτων (σ.σ. συνήθως γινόντουσαν στο Hilton) και να μας τρέχουν τα σάλια, βλέποντας τα καινούργια μηχανήματα. Άλλες εποχές….    
TRIVIA

  • Οι  ηχογραφήσεις του Between Nothingness & Eternity έγιναν στο Schaefer Music Festival, που έγινε στο Central Park της Ν. Υόρκης, στις 17 και 18 Αυγούστου 1983 και προέρχονται από τη δεύτερη ημέρα που έπαιξαν.
  • To 2011 κυκλοφόρησε το box set Unreleased Tracks from Between Nothingness & Eternity το οποίο περιείχε κομμάτια που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο Between Nothingness and Eternity.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
15/10/23
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου