ANITA PALLENBERG: ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ - ΜΟΥΣΑ ΤΩΝ ROLLING STONES


Όσοι δεν ξέρετε ποια είναι η Anita  Pallenberg, απλά θα διαβάσετε από περιέργεια το άρθρο, αλλά όσοι τη θυμόσαστε από  τις δεκαετίες 60 και 70, θα αναρωτιόσαστε τι δουλειά μπορεί να έχει ένα μοντέλο σε αυτή την στήλη. Μα γιατί από το 1965 καιι μετά, η παρουσία της ήταν συνεδεμένη με τους Rolling Stones, αφού εκείνη τη χρονιά γνώρισε στο Μόναχο τον κιθαρίστα του συγκροτήματος, που ήξερε γερμανικά και έμειναν μαζί για 2 χρόνια. Όταν χώρισαν το 1967, με βασική αιτία το βίαιο χαρακτήρα του Jones, τα έφτιαξε με τον Richards που τη γλύτωσε από ένα τσακωμό με τον Jones, την εποχή που ήταν διακοπές στο Μαρόκο.
Γεννημένη το 1942 στη Ρώμη και έκανε καριέρα σαν μοντέλο ηθοποιός αλλά ποιο γνωστή έγινε χάρις στις σχέσεις της πρώτα με τον Brian Jones και μετά τον Keith Richards των Rolling Stones! Γενικά, η Pallenberg έπαιξε έναν ασυνήθιστο ρόλο στον ανδροκρατούμενο κόσμο της ροκ μουσικής στα τέλη της δεκαετίας του 1960, με τον Jagger να σέβεται τη γνώμη της αρκετά ώστε τα κομμάτια στο Beggars Banquet να αλλάξουν στίχους, αφού τα επέκρινε, ενώ στη συλλογή Forty Licks(2002) κάνει φωνητικά στο "Sympathy for the Devil".
H Anita Pallenberg συνδύασε την παρουσία της με την πιο δύσκολη εποχή των Rolling Stones, κυρίως λόγω των ναρκωτικών. Ο σωματοφύλακας και έμπορος ναρκωτικών του Richards(!), Tony Sanchez λέει ότι είχε εμμονή με τη μαύρη μαγεία και είχε μαζί της ένα σκόρδο, ακόμα και στο κρεβάτι. Την περιγράφει σαν ένα ζωτικό άνθρωπο, ισχυρή γυναίκα, γεμάτη δύναμη και αποφασιστικότητα που οι άνδρες ήρθαν να στηριχθούν πάνω της».

Ο βοηθός του συγκροτήματος Jo Bergman  την είχε χαρακτηρίσει σαν άτομο με βαθιά επιρροή, φθάνοντας στο σημείο να πει ότι  "Η Anita είναι Rolling Stone. Αυτή, ο Mick, ο Keith και ο Brian ήταν οι Rolling Stones!»Το 1977 συνελήφθη μαζί με τον Keith Richards στο αεροδρόμιο του Τορόντο για κατοχή μαριχουάνας και της επιβλήθηκε  πρόστιμο. Ήταν φίλη με την Marianne Faithfull, συντρόφου του Jagger και μαζί εμφανίστηκαν στην κωμική σειρά του BBC,  Absolutely Fabulous στο επεισόδιο τέσσερα, "Donkey", με την Faithfull να παίζει τον Θεό και την Pallenberg τον Διάβολο. Στις 20 Ιουλίου 1979, ένα 17χρονο αγόρι, ο Scott Cantrell, αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι στο κρεβάτι της Pallenberg με ένα όπλο που ανήκε στον Keith Richards, ενώ η ίδια βρισκόταν στο South Salem της Νέας Υόρκης κι ο Richards ήταν στο Παρίσι ηχογραφώντας με τους Rolling Stones. Ο νεαρός είχε προσληφθεί ως εργάτης μερικής απασχόλησης και στο σπίτι κατοικούσαν οι Pallenberg και Richards. O θάνατος του χαρακτηρίστηκε σαν αυτοκτονία το 1980 και η Pallenberg απαλλάχτηκε από κάθε κατηγορία.
   Ο πατέρας της Arnold "Arnaldo" Pallenberg ήταν απόγονος της οικογένειας Pallenberg από την Κολωνία, που ήταν φημισμένοι ως κατασκευαστές επίπλων και προστάτες των τεχνών και την έστειλε αργότερα σε ένα οικοτροφείο στη Γερμανία για να μάθει τη γλώσσα. Από μικρή μιλούσε άπταιστα τέσσερις γλώσσες αλλά σαν μαθήτρια ήταν άτακτη και σε ηλικία 16 ετών αποβλήθηκε από το σχολείο. Αποφάσισε ότι η εκπαίδευση είναι κάτι που δεν την ενδιέφερε  κι αφού πέρασε ένα διάστημα στη Ρώμη, πήγε στη Νέα Υόρκη όπου γνωρίστηκε με τον Andy Warhol. Με δική του προτροπή ξεκίνησε την καριέρα της σαν μοντέλο από το Παρίσι που ήταν το κέντρο των σχεδιαστών. Σε αυτό τη βοήθησε πολύ η σκανδιναβική εμφάνισή της, που τότε τα μοντέλα από τη Β. Ευρώπη ήταν περιζήτητα. Παράλληλα πήρε μαθήματα ηθοποιίας, παίζοντας στο θεατρικό έργο  Paradise Now οποίο περιλάμβανε γυμνό επί σκηνής. Παρ΄όλη την εμφάνισή της, δεν κατάφερε να κάνει καριέρα ηθοποιού, κι έπαιξε σε 12 ταινίες χωρίς να εντυπωσιάσει με την υποκριτική της. Μερικές από αυτές είναι η Barbarella (1968) του  Roger Vadim, Candy (1968) του Christian Marquand, Dillinger Is Dead (1969) του Marco Ferreri, A Degree of Murder (1967), Der Rebell (1969) του Volker Schlöndorff, που γυρίστηκε στη Σλοβακία αλλά και στο Performance (1970) που πρωταγωνίστησε ο Mick Jagger. Εμφανίστηκε στο ντοκιμαντέρ για τους Rolling Stones, Sympathy for the Devil (1968), σε σκηνοθεσία του Jean-Luc Godard, ενώ πήρε μέρος και στο Video των ο Duran Duran, "Wild Boys»(σ.σ. όσες φορές κι αν το είδα, πουθενά δεν την εντόπισα!). Παράλληλα με τις παραπάνω εμφανίσεις της στον κινηματογράφο, υπήρξαν ηθοποιοί που την υποδύθηκαν, όπως η Monet Mazur (Stoned 2005, βιογραφική ταινία για τη ζωή του Brian Jones) και η Harriet Hayes στην τηλεοπτική σειρά Studio 60 on the Sunset Strip (2006). Παλ όλο που ο κόσμος της μόδας της ταίριαζε, είχε αποφασίσει να αποχωρήσει, θεωρώντας τον πολύ σκληρή, ενώ είχε σπουδάσει μόδα και κλωστοϋφαντουργία!
Κατά τη διάρκεια της σχέσης της με τον Keith Ricahrds, απέκτησαν 3 παιδιά, τον  Marlon Leon Sundeep, την Dandelion Angela και τον Tara Jo Jo Gunne. Δυστυχώς ο Tara πέθανε 10 εβδομάδες μετά τη γέννησή του. Μετά το θάνατο του, η μητέρα του Richards την  κατηγόρησε ότι ήταν μια ακατάλληλη μητέρα και πήρε την Angela να ζήσει μαζί της. Ο Pallenberg μεγάλωσε τον Marlon κατά τη διάρκεια των περιοδειών και εκεί έμαθε ανάγνωση και γραφή! Στα 8 χρόνια του μετακόμισε στο Long Island, για να μπορέσει να έχει μια κανονική ζωή και να πάει σχολείο. Η Pallenberg εξέφρασε ενδιαφέρον να γράψει τα απομνημονεύματα της αλλά αποφάσισε να μην το κάνει γιατί  "οι εκδότες θέλουν να ακούσουν μόνο για τους Stones παρά για έναν άνθρωπο που έζησε δίπλα τους. Όλοι ζήταγαν να γράψω περίεργα, σατανικά πράγματα».
Τα τελευταία χρόνια περπατούσε κουτσαίνοντας καθώς οι 2 εγχειρήσεις στο ισχίο δεν είχαν πετύχει. Το 1981 είχε κάνει αποτοξίνωση κι απείχε από τη χρήση ναρκωτικών, αλλά υποτροπιάσει. Το ποτό το σταμάτησε το 1987, αλλά και πάλι υποτροπίασε. Πέθανε στις 13 Ιουνίου 2017 σε ηλικία 75 ετών, μετά από επιπλοκές από την Ηπατίτιδα τύπου C που είχε προσβληθεί. Άφησε πίσω της 3 παιδιά και 5 εγγόνια! Όταν ο Keith Richards, έμαθε το θάνατό της δήλωσε  ότι την αγαπούσε ακόμα κι όταν είχε γνωρίσει τη μελλοντική σύζυγό του, Patti Hansen.  
Η ζωή και η καριέρα της, ξανά ήλθαν στην επικαιρότητα χάρις στο ντοκιμαντέρ Catching Fire: The Story of Anita Pallenberg που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών. Η σκηνοθεσία έγινε από τις Alexis Bloom και Svetlana Zill, με τη φωνή της Scarlett Johansson στην αφήγηση, όπου εξιστορούνται τα πρώτα της χρόνια της στη Ρώμη, τα σχολικά χρόνια της στη Γερμανία κ.α..



 TRIVIA

  • O γιός της Marlon Richards έχει διορθώσει τον τόπο γέννησής της, δηλώνοντας ότι η μητέρα του είχε γεννηθεί στην πραγματικότητα στο Αμβούργο.
  • Η ίδια λέει ότι είχε μείνει έγκυος το 1968 όταν είχαν ξεκινήσει τα γυρίσματα για την ταινία Performance, αλλά την πίεσαν να κάνει άμβλωση.   

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

23/10/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου