15 MΟΥΣΙΚΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡ΄ΟΛΙΓΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ROLLING STONES


Οι Mick Jagger, Keith Richards, Bill Wyman, Charlie Watts και Mick Taylor, αποτελούν την  κλασική σύνθεση των Rolling Stones. Οι παλαιότεροι που σίγουρα διαφωνούν  με την προηγούμενη βασική σύνθεση, ας βάλουν στη θέση του Mick Taylor τον Brian Jones, αλλά και δίπλα σε αυτούς, στα 51 χρόνια καριέρας, έχουν περάσει πολλοί μουσικοί όπως ο Ron Wood, o μόνιμος μπασίστας έως και σήμερα Darryl Jones(Miles Davis, Sting), ο οργανίστας Chuck Leavell (μέλος των Allman Brothers), επίσης μόνιμο μέλος από το 1982 έως και σήμερα, οι 2 οργανίστες Nicky Hopkins(1971–1973) και Billy Preston (1973–1977) και δεκάδες άλλοι, κυρίως σαν touring members. Μεταξύ των πολλών μουσικών που έπαιξαν μαζί τους ήταν και η Lisa Fischer, με την οποία ο Jagger τραγούδησε ντουέτο το “Gimme Shelter” και στη συναυλία της Αθήνας το 1998,  όπου της έγλυψε τα δάκτυλα των ποδιών!
Υπήρξε όμως και μια σειρά μουσικών, που τους προτάθηκε να γίνουν μόνιμα μέλη και αρνήθηκαν ή δεν τα βρήκαν μεταξύ τους, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Οι περισσότεροι μουσικοί που θα διαβάσετε ήταν υποψήφιοι αντικαταστάτες του Mick Taylor κι αυτοί είναι: Jeff Beck, με τον Άγγλο κιθαρίστα να δέχεται την κρούση το 1974, μετά την αποχώρηση του Mick Taylor και οι Richards/Jagger να τον καλούν στο studio για να παίξουν μαζί, κάνοντας στην ουσία audition. Αρχικά, η ιδέα άρεσε στον Beck αλλά σύντομα είδε ότι δεν ταίριαζε μαζί τους. «Δεν νομίζω ότι θα είχα αντέξει» είπε αργότερα στο BBC «και δεν νομίζω ότι μουσικά, είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος». Ο Jagger τον κάλεσε κι έπαιξε σε 2 προσωπικά άλμπουμ του, τα She's the Boss και Primitive Cool, ενώ του είχε προτείνει να παίξει κιθάρα στις περιοδείες. Ο Beck τον ρώτησε αν εκτός από τα προσωπικά του τραγούδια θα παίξει και τραγούδια των Rolling Stones κι όταν έμαθε ότι το set list θα περιέχει και τραγούδια τους, αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν θέλει να συνδυάσει την παρουσία του, παίζοντας τραγούδια τους!   
Χωρίς να είναι διευκρινισμένο το πότε έγινε η πρόταση, φαίνεται ότι ο Keith Richards είχε προτείνει για τη θέση του Mick Taylor, τον κιθαρίστα και τραγουδιστή των Humble Pie, Steve Marriott, o ο οποίος είχε μια πολύ soul φωνή. Μια επιλογή, που ο Jagger δεν ήθελε καν να ακούσει αφού η φωνή του Marriott ήταν πρώτης κατηγορίας. Το περιστατικό αναφέρει η σύζυγος του Pam, στη βιογραφία του άνδρας της Steve Marriott: All Too Beautiful ", συμπληρώνοντας ότι ο Steve δεν θα έμενε ποτέ στο background".

Υποψήφιος για τη θέση του Mick Taylor ήταν κι ένα άλλο μέλος των Humble Pie, ο γνωστός μας κιθαρίστας και τραγουδιστής Peter Frampton, που προτάθηκε από τους Bill Wyman και Charlie Watts. Δεν πήρε τη θέση, αλλά η…τιμή του αποκαταστάθηκε με την τεράστια επιτυχία του Frampton Comes Alive!(1976). Ο Mick Jagger έχει επιβεβαιώσει την υποψηφιότητά του αν και από την αρχή δεν πίστευαν ότι θα έλεγε ναι!
O Άγγλος τραγουδιστής Paul Jones, δεν είναι ιδιαίτερο γνωστός στη χώρα μας, αν και η ιστορία του (και η φωνή του) είναι σημαντική. Πριν ακόμα ο Mick Jagger αναλάβει το μικρόφωνο των Rolling Stones, ο κιθαρίστας Brian Jones που ήταν συνιδρυτής του Μεγάλου Συγκροτήματος, πρότεινε στον φίλο του Paul Jones να αναλάβει τα φωνητικά, αλλά αυτός προτίμησε τους Manfred Mann (πριν ακόμα γίνουν Manfred Man’s Earth Band! "Θεώρησα ότι η άποψη του Brian για ένα συγκρότημα που θα γινόταν πετυχημένο ήταν πολύ φιλόδοξη και ήδη του είχα προτείνει να γίνει μέλος του δικού μου συγκροτήματος, των Thunder Road Inn's Big Secret κι ακόμα θυμάμαι την απάντησή του «Δεν με ενδιαφέρει να είμαι σε κανένα συγκρότημα, αν δεν είμαι ο ηγέτης του». O Paul Jones ήταν ιδρυτικό μέλος των Blues Band που έχουν παίξει και στην Αθήνα.
Ο Άγιος Rory ήταν μια από τις επιλογές για τη θέση του Mick Taylor και οι Stones τον είχαν καλέσει για ένα τζαμάρισμα στο Rotterdam. Ο τότε manager του Συγκροτήματος Marshall Chess, του είχε πει «ξέρω  ότι είσαι ο κατάλληλος άνθρωπός» αλλά τελικά η συνεργασία δεν ευοδώθηκε. Καλύτερα....
Harvey Mandel


Το όνομα του Harvey Mandel (των Canned Heat), έπαιξε για τη θέση του Mick Taylor και ήταν επιλογή του Mick Jagger που τον προσκάλεσε στο Μόναχο για audition αλλά σύμφωνα με τον ίδιο και σε συνέντευξή του στο περιοδικό Mojo το 2017,  διαφώνησαν στο studio, με τον Richards να επιμένει όλα τα μέλη του συγκροτήματος να είναι Άγγλοι! Πάντως το παίξιμο του ηχογραφήθηκε σε 2 τραγούδια (Hot Stuff και Memory Motel) στο Black and Blue(1976) και έμεινε στην ιστορία!

O Mick Avory ήταν ο ντράμερ των Kinks από το ξεκίνημά τους το 1963 έως και το 1984, άρα έπαιξε σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους. Σύμφωνα με συνέντευξή του το 2017, είχε κάνει πρόβες με τους Rolling Stones το 1962, ένα χρόνο πριν παίξει με τους Kinks.”Είχα μιλήσει με τον Mick Jagger, που ήταν πολύ φιλικός αλλά περισσότερο είχα μιλήσει με τον οργανίστα Ian Stewart, που του είχε πει ότι παίζουν R&B και…σκόπευαν να γίνουν μεγάλοι!

Αν διαβάσετε βιογραφίες των Rolling Stones, αναφέρουν ότι ο μπασίστας Dick Taylor ήταν μέλος τους στα πρώτα βήματά τους, το 1962, πριν ακόμα αποκτήσουν manager ή υπογράψουν δισκογραφικό συμβόλαιο. Ο Taylor αποφάσισε να αποχωρήσει για να σχηματίσει ένα χρόνο αργότερα τους Pretty Things και οι Rolling Stones να προσλάβουν το Bill Wyman.
Dick Taylor


Όσοι ασχολείστε με τη μουσική και διαβάζεται τα credits στους δίσκους, σίγουρα έχετε δει το όνομα του Αμερικάνου κιθαρίστα Ry Cooder, που έπαιξε στα άλμπουμ τους Let It Bleed (1969) και Sticky Fingers (1971) καθώς και στο Jamming With Edward(1972) που είχαν ηχογραφήσει 3 Rolling Stones, οι Mick Jagger, Charlie Watts και Bill Wyman με τη συνδρομή των Nicky Hopkins και Ry Cooder! Δεν είναι σίγουρο ότι του έγινε πρόταση αλλά σίγουρα το όνομά του συζητήθηκε στις μεταξύ τους προτάσεις. Για την ιστορία, ο Ry Cooder έχει παίξει session σε άλμπουμ και περιοδείες των
John Lee Hooker, Captain Beefheart, Taj Mahal, Gordon Lightfoot, Ali Farka Touré, Eric Clapton, Van Morrison, Neil Young, Randy Newman, Linda Ronstadt, Vishwa Mohan Bhatt, David Lindley, The Chieftains, Warren Zevon, The Doobie Brothers κ.α.
Η αποχώρηση του Mick Taylor, έφερε έναν Αμερικάνο κιθαρίστα στο studio για ακρόαση, τον Nils Lofgren. Το παράδοξο είναι ότι ο άνθρωπος που τον ενημέρωσε για την audition ήταν ο
Ronnie Wood, ο οποίος του είπε ότι ΔΕΝ ενδιαφερόταν για τη θέση (σ.σ. που τελικά πήρε!). Ο Wood τον συνέστησε στους Jagger και Richards. "Πήρα τον Richards στο τηλέφωνο και μου είπε να πάω στη Γενεύη όπου είχαν κλείσει studio για να ακούσουν « a bunch of guitar players”, είπε ο Lofgren στο περιοδικό Mojo το 2023. Φαίνεται ότι ο Wood το ξανά σκέφτηκε και δέχτηκε την πρότασή τους και η ελβετική audition ακυρώθηκε!



Το όνομα του Andy Summers, εμφανίστηκε στο προσκήνιο όταν δεν ήταν στους Police και φυσικά ήταν ανάμεσα στους πολλούς υποψήφιους αντικαταστάτες του Mick Taylor. Η αλήθεια είναι ότι δεν του άμεση πρόταση, απλά ήταν ένας από τους υποψηφίους, αλλά προτίμησε την επιλογή των Police που τελικά αποδείχτηκε εξαιρετική.

Από τους υποψήφιους για τη θέση του Mick Taylor ήταν κι ο session κιθαρίστας Chris Spedding, με θητεία σε Battered Ornaments, Frank Ricotti Quartet, King Mob, Mike Batt and Friends, Nucleus,  Sharks, Trigger, Wombles κ.α. ενώ το Mάιο του 1976 είχε κάνει παραγωγή σε ένα demo των Sex Pistols. Η είδηση αποχώρησης του Taylor έκανε τις αγγλικές μουσικές εφημερίδες να γράφουν άρθρα γεμάτα υποθέσεις για τον αντικαταστάτη του, με τον Spedding να παρομοιάζει την όλη κατάσταση, με εκλογή Πάπα. Ο Jagger του τηλεφώνησε, ρωτώντας αν θα σκεφτόταν να πάει μαζί τους σε μια περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ο Spedding είχε ήδη κλείσει. Μία εβδομάδα αργότερα,  ανακοινώθηκε ο Ron Wood.

Δεν είναι σίγουρο  ότι το όνομα του Mick Ronson ήταν μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του Mick Taylor, απλά το αναφέρω γιατί τότε είχε ακουστεί σαν φήμη.
Shuggie Otis


Θα είχε πολύ ενδιαφέρον αν τη θέση του Taylor έπαιρνε ο ελληνικής καταγωγής Αμερικάνος (από μαύρη μητέρα) Shuggie Otis! To…σενάριο υποψηφιότητας του ξεκίνησε το 1974 από ένα τηλεφώνημα που του έκανε ο οργανίστας Billy Preston (ο μόνος μουσικός που έπαιξε και με τους Beatles και με τους Stones!) και τον ρώτησε αν ήθελε να περιοδεύσει μαζί τους. Η απάντησή του ήταν κάθετα αρνητική: "Δεν θέλω να είμαι ένας μουσικός επάνω στη σκηνή που να παίζει ρυθμική κιθάρα, θέλω να παίζω τη δική μουσική. Αν αποδεχόμουν την πρόταση, ίσως να ήμουν εκατομμυριούχος, αλλά αυτό δεν ήταν στις σκέψεις μου» είπε στον Guardian το 2016.

Τέλος, ο κιθαρίστας Wayne Perkins γεννήθηκε το 1951 στο Birmingham της Alabama κι όχι στο …κανονικό Birmingham της Αγγλίας, κι αυτή η μικρή(!) διαφορά του στοίχισε τη θέση του κιθαρίστα στους Rolling Stones. Αυτό γράφεις το βιβλίο του Life ο Keith Richards, αφού κάθετη άποψη του ήταν ο αντικαταστάτης του Taylor να έχει αγγλικό διαβατήριο. Για την ιστορία, ο Wayne Perkins έχει παίξει με τους Bob Marley, Joni Mitchell αλλά και Rolling Stones, αφού το Μεγάλο Συγκρότημα του έκανε audition μετά από πρόταση του Eric Clapton και έπαιξε σε τραγούδια του άλμπουμ τους Black and Blue αλλά και στο "Worried About You" που συμπεριλήφθηκε στο Tattoo You(1981). 
Θα κλείσω με την παρατήρησ ότιδιαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές, θα διαπιστώσατε ότι υπήρξαν μουσικοί που εν γνώση τους αρνήθηκαν τη θέση, που παρ' όλο που θα τουςε προσέφερε μια σταθερή αμοιβή, προτίμησαν τη δική τους έστω μικρή καριέρα, με μικρότερες απολαβές!
Την επόμενη Κυριακή: 18 καλά hard/hair άλμπουμ που κυκλοφόρησαν μετά τη λαίλαπα του Grunge.
 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

8/10/23

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου