W.A.S.P.- HEADLESS CHILDREN: ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥΣ


Αμφιταλαντεύτηκα πολύ σχετικά με το αν θα έπρεπε να παρουσιάσω σε αυτή τη στήλη το Headless Children των W.A.S.P. κι όχι στη Σήραγγα του Χρόνου, που παρουσιάζει κλασικά  άλμπουμ, κυρίως από τις δεκαετία του 70 και 80. Βλέπετε το Headless Children είναι ένα από τα καλύτερα και σημαντικότερα άλμπουμ των W.A.S.P. και η κυκλοφορία του ήταν κομβική για την εξέλιξη τους. Έχοντας προηγηθεί τρία (πολύ) καλά άλμπουμ {W.A.S.P. (1984),  The Last Command (1985), Inside the Electric Circus (1986)}, το αμερικάνικο συγκρότημα έχει φτιάξει ένα πολύ καλό όνομα, τόσο δισκογραφικά όσο και συναυλιακά. Έλειπε το ΚΑΛΟ άλμπουμ, που θα τους ανέβαζε κατηγορία κι αυτό ήταν το Headless Children, στο οποίο κατέθεσαν ένα νέο επίπεδο ωριμότητας, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά Ειδικά στιχουργικά όπου ακούμε τον Blackie να  τραγουδά για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, μακριά από τη στερεότυπη στιχουργία των 3 πρώτων άλμπουμ τους.  Το Headless Children (1989, No 48 USA, No 8 UK, No 22 Γερμανία) κυκλοφόρησε την άνοιξη του 1989 σε παραγωγή του ίδιου του Blackie Lawless  κι είναι το πρώτο με ντράμερ τον πρώην Quiet Riot, Frankie Banali (αντικατέστησε τον Steve Riley)και το τελευταίο στούντιο άλμπουμ για τους Chris Holmes και Johnny Rod, μπάσο. Έκπληξη η επαναδραστηριοποίηση του σπουδαίου οργανίστα και πρώην Uriah Heep, Ken Hensley που με τα πλήκτρα του, προσέθεσε όγκο και μελωδία στα τραγούδια. Είναι ολοφάνερη η στροφή του Blackie στα τραγούδια και όχι στην πλούσια σκηνική παρουσία, η οποία βέβαια δεν χάθηκε. Ξεκινώντας την ακρόαση του, ξαφνιάζει θετικά  η διασκευή του "The Real Me" των Who (από το Quatrophenia) και το αυτοβιογραφικό για τον Chris Holmes, “Mean Man”(γραμμένο από τον Blackie), που μαζί με την υπέρ power μπαλάντα "Forever Free", αποτελούν τις καλύτερες στιγμές του άλμπουμ. Γενικά το άλμπουμ ΔΕΝ έχει fillers, το βάζεις και το ακούς ολόκληρο! Ειδικά το "Forever Free" που αποτελεί φόρο τιμής στο "Free Bird" των Lynyrd Skynyrd.
ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Το εξώφυλλο βασίστηκε στο καρτούν στο "Gateway to Stalingrad", του Αμερικάνου καρτουνίστα Daniel Fitzpatrick (1891-1969), τιμημένου 2 φορές με το βραβείο Pulitzer.  Με δυσκολία φαίνονται στις πρώτες σειρές, τα πρόσωπα των Adolf Hitler, Heinrich Himmler, Benito Mussolini, Charles Manson, Jim Jones (σ.σ. Αμερικανός ιεροκήρυκας που ηγήθηκε του Peoples Temple, που ονόμασε «επαναστατική αυτοκτονία». Σχεδίασε και οργάνωσε τη μαζική δολοφονία-αυτοκτονία στη ζούγκλας της Jonestown στην Γουιάνας, στις 18 Νοεμβρίου 1978. Η Γουιάνα είναι κράτος της Ν.Αμερικής, βόρεια της Βραζιλίας. To τραγούδι των Manowar, “Guyana”, αναφέρεται σε αυτό το γεγονός). Idi Amin, Pol Pot. , ο Al Capone, Josef Stalin και μέλη της Κου Κλουξ Κλαν. Όλοι έβαψαν τα χέρια τους με αίμα αθώων. Σε πρώτο πλάνο αριστερά, ο Jack Ruby πυροβολεί και σκοτώνει τον Lee Harvey Oswald, δολοφόνο του John F. Kennedy.

TRIVIA
Στη Β! πλευρά του single αλλά και maxi single του “Mean Man”, που τότε κυκλοφορούσαν όλα τα συγκροτήματα, ήταν η διασκευή του «Locomotive Breath" των Jethro Tull το οποίο παίζουν πολύ καλά. Η reamstered επανέκδοση του cd περιέχει το "Locomotive Breath", δύο live από το (Hammersmith Odeon του 1989), τα "L.O.V.E. Machine" και "Blind in Texas" και τα "Lake of Fools", "War Cry" και"For Whom the Bell Tolls"(καμία σχέση με αυτό που σκέπτεστε!). Γενικά, οι remastered επανεκδόσεις είναι πλούσιες και προσεγμένες.


ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Τρία χρόνια μετά, το 1992 κυκλοφόρησαν το επίσης καλό και δύσκολο, Crimson Idol.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

20/9/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Tα The Heretic(The lost child) και το ομώνυμο, είναι εξαιρετικά τραγούδια, όπως είναι και ο υπόλοιπος δίσκος. Κατά την γνώμη μου, το Crimson Idol, είναι ότι καλυτερο έχουν βγάλει και ένα από τα καλύτερα concept album στην ιστορία του metal...

    ΑπάντησηΔιαγραφή