Ο Μάκης μεγάλωσε σε μουσική οικογένεια καθώς ο πατέρας του Αντώνης Γιούλης είναι ο κιθαρίστας και ιδρυτής των Idols. Σπούδασε κλασσικά κρουστά στο Ωδείο Αθηνών (1986-1992) ενώ στα τύμπανα είναι αυτοδίδακτος.
Tο 1990 ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα συμμετέχοντας σε live εμφανίσεις, περιοδίες, ηχογραφήσεις και tv shows κι έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Ελληνικής μουσικής σκηνής όπως οι Socrates, Γιάννης Σπάθας, Αντώνης Τουρκογιώργης, Τhe Idols, Demis Roussos, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Κώστας Μπίγαλης, Κώστας Τουρνάς, Ελένη Βιτάλη, Βασίλης Λέκκας, Μάριος Φραγκούλης, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Χρήστος Δάντης και πολλοί άλλοι.
Η σημαντικότερη συνεργασία στην καριέρα του που τον καθιέρωσε ανάμεσα στους πιο αναγνωρισμένους drummers της χώρας έρχεται το 2002 όταν τον επιλέγουν οι δύο μουσικοί θρύλοι Aντώνης Τουρκογιώργης (όπου έπαιζε μαζί του από το 1997) και Γιάννης Σπάθας για να αναλάβει τη θέση του drummer στους Socrates Drank The Conium.
Τον Μάρτιο του 2010 γίνεται μέλος της classic rock/hard rock μπάντας Akis Tourkogiorgis & The Blue Airways που ιδρύει ο κιθαρίστας Άκης Τουρκογιώργης με συνεχείς εμφανίσεις μέχρι το 2019 σε όλα τα γνωστά rock clubs της Αθήνας. Ηχογράφησε τα τύμπανα για την πρώτη δισκογραφική δουλειά της μπάντας με τίτλο “Three Days of 1969“ που κυκλοφόρησε στις 19 Ιουνίου 2012 από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2015 μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 έκανε με το συγκρότημα μια σειρά πολύ επιτυχημένων sold out εμφανίσεων με special guest τον θρυλικό κιθαρίστα Γιάννη Σπάθα.Ο Μάκης ασχολείται πολύ ενεργά και με το εκπαιδευτικό κομμάτι των τυμπάνων από το 2007 διδάσκοντας συνεχώς ιδιαίτερα μαθήματα ντραμς ενώ έχει διατελέσει και καθηγητής στο Ωδείο Τέχνης/Art Music School Φακανάς (2015-2019). Έχει επίσης λάβει μέρος σαν guest solo artist σε μερικά απο τα μεγαλύτερα drum festivals και σεμινάρια της Ελλάδας.
Ο Μάκης Γιούλης παίζει αποκλειστικά με Sonor τύμπανα, Paiste πιατίνια, Vic Firth μπαγκέτες, Cympad cymbal washers και SkyGel Damper Pads.
Ξεκινάμε με τις ερωτήσεις που αφορούν την επικείμενη κυκλοφορία του «καινούργιου» δίσκου των Socrates Drank the Conium, "Last Forever" όπου παίζει ντραμς
Πόσα χρόνια ήσουν μέλος των Socrates και σε ποιο διάστημα;
Ήμουν στους Socrates για 8 χρόνια, από το 2002 μέχρι το 2010. Βέβαια η σχέση με τα παιδιά ξεκινάει κάποια χρόνια νωρίτερα και καταλήγει κάποια χρόνια αργότερα. Ήμουν drummer στο προσωπικό σχήμα του Αντώνη Τουρκογιώργη από το 1997 μέχρι το 2009 και drummer για τον Γιάννη Σπάθα και μετά τους Socrates, παντού μέχρι την τελευταία του εμφάνιση επί σκηνής τον Ιανουάριο του 2017...
Σε ποιο studio έγιναν οι ηχογραφήσεις των καινούργιων τραγουδιών;
Στο “Rain” studio το οποίο πιο παλιά ήταν του Κώστα Μπίγαλη (πρώην Music Factory) αλλά το διάστημα που ηχογραφούσαμε με Socrates είχε περάσει στα χέρια του Αντώνη Τουρκογιώργη. Μάλιστα στο ίδιο studio είχαμε ηχογραφήσει πολλά χρόνια πριν με τον Αντώνη και το τελευταίο προσωπικό του CD το "OYΦ!" (1997-1998).
Υπάρχουν άλλα, εκτός από αυτά τα 11 που μπήκαν στο δίσκο;
Όχι...
Το remix έγινε από τον Κώστα Μπίγαλη. Σε κάλεσε στο studio για να έχεις μια γνώμη; Έχεις ακούσει το τελικό remix;
Με κάλεσε στο studio και άκουσα όλες τις ηχογραφήσεις αφού είχε αποφασιστεί να κυκλοφορήσει η δουλειά και αφού είχε γίνει ήδη η τελική μίξη και το mastering οπότε δεν έχω καμία ανάμειξη στο ηχητικό αποτέλεσμα...
Το ύφος των τραγουδιών ποιο είναι, ποιας εποχής; Ακούγεστε όπως την εποχή του Breaking through ή διαφορετικά;
Τα τραγούδια στο album έχουν πολλά και διαφορετικά στυλ με rock, hard rock, funk και blues στοιχεία. Tα περισσότερα κομμάτια ανήκουν στην εποχή που δημιουργήθηκαν (2009 - 2010) με την έννοια ότι δεν θυμίζουν τις παλαιότερες εποχές του group. Υπάρχουν και τρία κομμάτια που τα παίζαμε ήδη live τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να έχουν κυκλοφορήσει ποτέ σε κάποιο δίσκο τα: “No Prisoners”, “Candy Man” και “Shake It Up”... Mία δυνατή στιγμή με άρωμα από τα 70’s είναι το instrumental με τίτλο “Tribes” που έχει πολύ έντονο το Ελληνικό παραδοσιακό στοιχείο. Το σίγουρο είναι πως στην πλειοψηφία τους δεν θυμίζουν κανένα από τα παλαιότερα albums της μπάντας χωρίς όμως να χάνουν ούτε στιγμή το μοναδικό προσωπικό ύφος των Socrates!
Ποια τραγούδια ξεχωρίζεις;
Όλα τα τραγούδια τα αγαπάω αλλά προσωπικά ξεχωρίζω τρία! Το ‘ Hood’’, το ‘’ Nobody Home’’ και το “Tribes”!
Γιατί τόσα χρόνια δεν κυκλοφόρησαν αυτά τα τραγούδια;
Γιατί με το περιστατικό της υγείας του Αντώνη, πάγωσαν όλα εντελώς ξαφνικά... Δεν υπήρχε περίπτωση να τα τραγουδήσει κάποιος άλλος στη θέση του… Δεν θα ήταν Socrates και το κυριότερο δεν θα δεχόμασταν με τίποτα να γίνει κάτι τέτοιο προς τον Αντώνη! Θα μου πεις "και τώρα τι άλλαξε και βγαίνει στην κυκλοφορία μετά από τόσα χρόνια;"
Ο κυριότερος λόγος λοιπόν που αποφασίστηκε να κυκλοφορήσει αυτή η δουλειά έστω και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί είναι γιατί θα βοηθηθεί ο Αντώνης Τουρκογιώργης οικονομικά για την δύσκολη κατάσταση που περνάει με την υγεία του τα τελευταία χρόνια οπότε να ξέρετε όλοι οι φίλοι του συγκροτήματος ότι έχει διπλάσια αξία να υποστηρίξετε ΟΛΟΙ το album αυτό το οποίο θα κυκλοφορήσει και σε βινύλιο (29 Σεπτεμβρίου) και αργότερα και σε CD!
Εκτός από εσάς τους τρεις, παίζουν άλλοι μουσικοί; (φωνητικά, πλήκτρα κλπ)
Όχι είμαστε σε όλο τον δίσκο οι τρείς μας, όπως είχαν αποφασίσει ο Αντώνης και ο Γιάννης να παίζουμε και στα τελευταία live της μπάντας το 2010 (και θα συνέχιζε έτσι η πορεία του συγκροτήματος). Να πω εδώ ότι τα keyboards που ακούγονται στον δίσκο, είναι παιγμένα από τον Αντώνη.
Τι θυμάσαι από τις ηχογραφήσεις;
Θυμάμαι με μεγάλη νοσταλγία, αγάπη και γεμάτος εικόνες στο μυαλό μου να βρίσκομαι για πολλούς μήνες σχεδόν σε καθημερινή βάση με τον Αντώνη και τον Γιάννη στο studio στη Ν.Φιλαδέλφεια, να παίζουμε κλεισμένοι για ώρες δουλεύοντας ιδέες για τα νέα αυτά τραγούδια. Να πειραματιζόμαστε με το στήσιμο, με διάφορους τύπους μικροφώνων στα τύμπανα, με το κούρδισμα του set... τα διαλλείματα που τρώγαμε όλοι μαζί...
Ηχογραφούσα μέσα σε ένα απίστευτα όμορφο κλίμα που πάντα είχα με τα παιδιά, τα οποία δεν μου είπαν ποτέ τι να παίξω... μιλάμε για τέτοια εμπιστοσύνη... και βέβαια με πολλές πλάκες αλλά και πολύ κόπο και κούραση! Δεν θα ξεχάσω που μου έλεγε συνέχεια ο Αντώνης με ύφος δημοσιογράφου “Μάκερμαν πως νιώθεις τώρα που βαπτίζεσαι και επίσημα drummer των Socrates;” Γέλια! (Λόγω του ότι θα έμπαινε το όνομα μου και δισκογραφικά δίπλα σε αυτούς τους Θρύλους της rock…).
Ποιο διάστημα ηχογραφήθηκαν;Συνολικά το διάστημα που περάσαμε στο studio μέχρι το δυσάρεστο απρόοπτο με την υγεία του Αντώνη που μας σταμάτησε τόσο ξαφνικά ήταν από τον Ιούνιο του 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2010.
Εκτός από αυτή τη φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με τους τρεις σας, υπάρχει κι άλλη;
Υπάρχει κάποιο πολύ περιορισμένο φωτογραφικό υλικό...
Αλέξανδρε σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!
Ερωτήσεις: Αλέξανδρος Ριχάρδος
Την επόμενη Κυριακή: Ο Σπύρος Γιαννακόπουλος ξετυλίγει την ιστορία του ευρωπαϊκού Power Metal, ξεκινώντας από τη γέννησή του στο Αμβούργο, συνεχίζοντας στα συγκροτήματα που έβαλαν τις βάσεις και παραθέτει τους δίσκους που πρέπει να ακούσετε!
Δημοσίευση σχολίου