POWER METAL: Η ΓΕΝΝΗΣΗ, Η ΕΞΕΛΙΞΗ, ΤΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ, ΟΙ ΔΙΣΚΟΙ

 


Ευρωπαϊκό Power Metal! Ένα μουσικό παρακλάδι του Heavy Metal που γνώρισε πολλές αντιθέσεις περνώντας από το ζενίθ στο ναδίρ. Έζησε εποχές δόξας, άφησε διαχρονικά έργα από συγκροτήματα που έμειναν στην Ιστορία, έφερε νέους ακροατές στον χώρο και διατήρησε αρκετούς παλιούς. Στον αντίποδα όλων αυτών, έγινε ένα ιδίωμα που κορέστηκε από την ανούσια υπερσυμμετοχή, έφτασε σε σημείο να κουράσει με την επαναληψιμότητα, γνώρισε την αποστροφή και τον χλευασμό του μεταλλικού κόσμου. "Guilty pleasure" ή μη, "cheesy" ή όχι, η ουσία είναι πως το Euro-Power Metal παρέμεινε ζωντανό συνεχίζοντας το ταξίδι του στο χρόνο. Πώς ξεκίνησαν όμως όλα;

Γράφει ο Σπύρος Γιαννακόπουλος
  Προκειμένου να βρούμε την αρχή της δημιουργίας του ευρωπαϊκού Power Metal θα πρέπει να δώσουμε πρώτα έναν ορισμό για το είδος. Το Power Metal γενικότερα είναι μέλος της μεγάλης οικογένειας του Heavy Metal που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού Heavy Metal (θεματολογία, riffs) όπως αυτό παίχτηκε από συγκροτήματα σαν τους Black Sabbath, Judas Priest, Deep Purple, Rainbow, Uriah Heep κτλ με την τροφοδοσία από υψηλότερες ταχύτητες (speed) που προέρχονται από την N. W. O. B. H. M. σχολή καθώς επίσης και πινελιές κλασσικής μουσικής από τα έργα των μεγάλων συνθετών όπως Bach, Beethoven κ. α. Στρεφόμενοι στην Ευρώπη τώρα, η μουσική των συγκροτημάτων αυτού του τύπου χαρακτηρίζεται από γρήγορο, χαρούμενο, ανεβαστικό ήχο που μεταφράζεται σε ανθεμικά τραγούδια με επικό - φανταστικό, ιστορικό, ψυχολογικό περιεχόμενο μέσα από πολύ δυνατά ρεφρέν σε συνδυασμό με δραματικό και θεατρικό ύφος. Ως προς την μουσική δομή δηλαδή κιθαριστική φρασεολογία εμπλουτισμένη με κλασσικό λεξιλόγιο, διάλογος οργάνων, fast (double bass) drumming συναντάμε μεγάλη επιδραστικότητα στους Θεούς Deep Purple (Highway Star, Burn) και αργότερα στους μέγιστους Rainbow (Kill The King, Stargazer, A Light In The Black). Με δύο λέξεις, Ritchie Blackmore! Ως προς την στιχουργική του θέματος οι μεσαιωνικές, αναγεννησιακές και folk αναφορές φωτογραφίζουν τις δουλειές του Ronnie James Dio στους Rainbow και στους Black Sabbath αργότερα. Κάποια από τα παραπάνω στοιχεία, κυρίως τα παιχτικά, τα συμπεριέλαβαν οι Judas Priest με το καθαρό τους μέταλλο στις δουλειές τους στα τέλη του εβδομήντα με αρχές του ογδόντα έχοντας τα "φτασμένα στον Θεό" φωνητικά του Rob Halford και τον καταιγισμό από τις διπλές κιθάρες των Glenn Tipton και K. K. Downing. Τα μεγάλα Γερμανικά συγκροτήματα των Scorpions και Accept απορρόφησαν σημαντικό μέρος αυτών των βρετανικών προτάσεων για να φτάσουμε στο κεφάλαιο των Iron Maiden που σαν εκπρόσωποι του N. W. O. B. H. M. κινήματος ξεχώρισαν για τις ιδιαίτερες μελωδικές τους ευαισθησίες.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ
  Στο Αμβούργο της Γερμανίας γεννήθηκε ένα ιδιαίτερο παιδί το 1963 με το όνομα Kai Hansen! Ο σπουδαίος αυτός μουσικός μαζί με τον Michael Weikath θα φτιάξουν το συγκρότημα των Helloween το 1983.

Μαντέψτε ποιος ειναι ο μικρούλης!
Ο Kai Hansen θα θελήσει να διευρύνει την μουσική περισσότερο. Κατανοώντας όλα τα μουσικά χαρακτηριστικά από τα συγκροτήματα που αναφέραμε παραπάνω θα έρθει το 1985 με το EP Helloween να γίνει η βασικότερη επιρροή στην πρώιμη ανάπτυξη του Power Metal στην Ευρώπη και ο "νονός" για ένα νέο είδος με τον προσδιορισμό Euro-Power Metal. Το Walls Of Jericho της ίδιας χρονιάς είναι η πρώτη επίσημη δισκογραφική δουλειά των Helloween του Kai Hansen και η ολοκληρωμένη παρουσίαση ως προς το τρόπο που παίζεται το Power Metal στην Γηραιά Ήπειρο. Να αναφέρουμε πως μέχρι και την συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το μικρόφωνο είναι ο ίδιος ο Kai Hansen ο οποίος προσπαθεί ερμηνευτικά να πιάσει τον Rod Halford. Το 1987 το τοπίο θα αλλάξει, δύο νέοι δρόμοι θα ανοίξουν και αρκετοί θα θελήσουν να επιλέξουν τον έναν ή τον άλλον.  Βρισκόμαστε στο 1987 όπου σκάει η πρώτη βόμβα, Keeper Of The Seven Keys Part I! Καπάκι το 1988 σκάει και η δεύτερη, Keeper Of The Seven Keys Part II! Ο κόσμος του Heavy Metal δεν θα είναι ξανά ο ίδιος! Η φωνή του Geoff Tate (Queensryche) είναι υπεύθυνη για την απόφαση που έχει πάρει ο Kai Hansen να αφήσει το μικρόφωνο και να φέρει τον δεκαοκτάχρονο Michael Kiske να συμπληρώσει το κενό ή διαφορετικά να ανοίξει το καινούργιο βιβλίο των Keepers. Ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο θεμελιώδη κεφάλαια σχετικά με το ύφος και τον χαρακτήρα που θα έχει το Ευρωπαϊκό Power Metal. Το πρώτο μέρος των Keepers περιέχει τραγούδια που συνθετικά ανήκουν στον Kai Hansen, προεκτείνοντας την γραμμή του Jericho, συνεχίζοντας να υποστηρίζει την άποψη πως "Heavy Metal is the law" μόνο όμως όταν το Power Metal έχει Speed χαρακτήρα. Το δεύτερο μέρος ανήκει στον Michael Weikath περιέχοντας πιο στρωτές συνθέσεις εμπορικότερου χαρακτήρα. Η πρόταση εδώ των Helloween αφορά την μελωδία σαν βασικότερο στοιχείο σερβιρίσματος του Power Metal. Τα Keepers όμως έφεραν και το ρήγμα στο εσωτερικό της μπάντας. Το βασικότερο στέλεχος, ο Kai Hansen, θα απομακρυνθεί και θα χαράξει την δική του πορεία χωρίς όμως να αρνηθεί ποτέ (!!!) την στήριξη είτε συνθετικά είτε συμμετοχικά σε όποιον τον χρειάστηκε βλέπε Blind Guardian, Iron Savior κ. α. Όταν η συζήτηση αφορά το Ευρωπαϊκό Power Metal τότε πρώτοι είναι οι Helloween και ύστερα όλοι οι άλλοι. Οι πρωτοπόροι του χώρου συνέχισαν την πορεία τους στο χρόνο με αρκετές αλλαγές στην σύνθεση, με στιγμές πένθους, με φάσεις καμπής και με φάσεις επανεκκίνησης, μα πάντοτε με όρεξη, με καλή διάθεση και με πολύ χιούμορ. Από το 1985 μέχρι το 2023 πολλά άλλαξαν ένα όμως έμεινε ίδιο. Οι "Κολοκύθες", ενωμένες πλέον, γνωρίζουν πως μόνο αυτοί έχουν το κλειδί που ανοίγει τις καρδιές των ανθρώπων και όχι ο "Keeper" και το κλειδί αυτό λέγεται καλή μουσική!



  Προτεινόμενη δισκογραφία πλην των τριών πρώτων "Ευαγγελίων" :
Master Of The Rings (1994)
The Time Of The Oath (1996)
Better Than Raw (1998)
Straight Out Of Hell (2013)
Helloween (2023)

  Αυτοί που κλήθηκαν να μπουν στο Ευρωπαϊκό Power Metal όπως είπαμε είχαν δύο επιλογές, να πάνε με φουλ γκάζι ή να γίνουν πιο λυρικοί. Όποιος και αν ήταν ο δρόμος τους, υπήρξαν συγκρότηματα που ξεχώρισαν βάζοντας την δική τους υπογραφή, βγάζοντας το κεφάλι τους στην επιφάνεια. Ποιοι ήταν αυτοί;
Οι σπουδαίοι Blind Guardian σχηματίστηκαν στα μέσα του ογδόντα στο Krefeld της δυτικής τότε Γερμανίας από τον Hansi Kursch (τραγούδι,μπάσο) και τον Andre Olbrich κιθάρα) και το αρχικό τους όνομα ήταν Lucifer’s Heritage. Μαζί τους ήρθαν οι Markus Siepen (κιθάρα) και Thomas Stauch (ντραμς) αλλάζοντας στην συνέχεια ονομασία ως Blind Guardian έχοντας αιτία τους Fates Warning και το μνημειώδες άλμπουμ Awaken The Guardian. Οι Blind Guardian παίζοντας μανιασμένο  Power - Speed Metal με αναφορές και στον thrash ήχο, έγιναν ένα από τα πιο επιδραστικά, πετυχημένα και σημαντικά συγκροτήματα του χώρου κερδίζοντας την αγάπη και την στήριξη του κόσμου ιδιαίτερα την δεκαετία του ενενήντα όπου και κυκλοφόρησαν τις καλύτερες δουλειές τους. Η θεματολογία των τραγουδιών τους προέρχεται από συγγραφείς όπως Stephen King, J.R.R. Tolkien, Michael Moorcock και Robert Jordan με βάσεις το φανταστικό - επικό στοιχείο, τον τρόμο καθώς επίσης και τους παραδοσιακούς μύθους. Στα δύο πρώτα τους άλμπουμς, Battalions Of Fear και Follow The Blind, το στυλ τους πατούσε περισσότερο στο Speed Metal συγκριτικά με τις επόμενες δουλειές τους. Φυσικά μιλάμε για κορυφαίες δισκάρες! Στην συνέχεια περιόρισαν το "speed" ενισχύοντας τον ήχο τους με progressive, συμφωνικά και χοροδιακά χαρακτηριστικά βγάζοντας τους Queen σαν βασική τους επιρροή. Δίσκοι "must" προτείνονται οι παρακάτω, εννοείται μαζί με τους δύο πρώτους που αναφέραμε :
Tales From The Twillight World
Somewhere Far Beyond
Imaginations From The Other Side
Nightfall In Middle Earth

  Οι Helloween σαν πρωτοπόροι ουσιαστικά δεν έχουν αντίπαλο αλλά αν μία μπάντα μπορούσε να τους κοιτάξει στα ίσια κατάματα αυτοί χωρίς αμφιβολία θα ήταν οι Stratovarius στην δεκαετία του ενενήντα με καταγωγή από την Φιλανδία και το 1984 ήταν η αρχή τους με την ονομασία Black Water. Μέσα από πολλές ζημώσεις που προήλθαν από τις αλλαγές μελών, την ίδια χρονιά, θα γίνει μέλος τους ο κιθαρίστας Timo Tolkki ο οποίος θα αναλάβει τα φωνητικά και θα γίνει η κινητήρια δύναμη και ο εγκέφαλος του συγκροτήματος συνθέτοντας αποκλειστικά, ποτίζοντας την μουσική τους με τις ισχυρές classic rock επιρροές του και με νεοκλασσικές γεύσεις. Πριν όμως έλθει η επιτυχία, οι Black Water θα μετονομαστούν σε Stratovarius, συνδυασμός λέξεων που προήλθε από την Fender Stratocaster και το βιολί Stradivarius. Το επίσημο ντεμπούτο τους θα γίνει το 1989 με το Fright Night ενώ το 1992 θα χτυπήσουν με το Twillight Time και δύο χρόνια αργότερα με το εξαιρετικό Dreamspace. Η μουσική των Stratovarius μέχρι αυτό το σημείο έχει progressive χαρακτήρα στο ύφος των Queensryche όμως από το Fourth Dimension και μετά θα εγκαταλειφθεί για χάρη των baroque διασκευών μέσα από τα σολαρίσματα των πλήκτρων και τις χορταστικές μερίδες από "Μπλακμορικές" κιθάρες με αιχμή όλων τον Power Metal ήχο. Εδώ ακριβώς θα έρθει η "Strato" - τρέλα που θα τους φέρει καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, αναγνώριση και μία θέση στο χρόνο στην Ιστορία της Μουσικής. Η συνέχεια στα 00's θα είναι ξεκάθαρα πτωτική για την καριέρα τους σε σημείο σχεδόν αφανισμού. Από το 2008 και έπειτα ο Timo Tolkki θα πάψει να ανήκει στους Stratovarius ενώ οι ίδιοι, με σταθερά μέλη τον τραγουδιστή Timo Kotipelto που ήρθε το 1995 και τον πληκτρά Jens Johansson που προστέθηκε στην μπάντα το 1996 συνεχίζουν με λιγότερη επιτυχία μέχρι σήμερα (2022).
Απαραίτητοι κρίνονται οι εξής δίσκοι:

Twillight Time
Dreamspace
Fourth Dimension
Episode
Visions
Destiny
Infinite

Τριάντα χρόνια ενεργό είναι το συγκρότημα των Σουηδών HammerFall που σχηματίστηκαν όταν ο κιθαρίστας Oscar Dronjack παραιτήθηκε από την μπάντα των Ceremonial Oath, προσκαλώντας ταυτόχρονα τον ντράμερ Jesper Strömblad να τον βοηθήσει σε ένα νέο project που είχε στο μυαλό του. Για να του δώσει μια ιδέα περί τίνος πρόκειται του παρουσίασε ένα τραγούδι που είχε γράψει, το "Steel Meets Steel" που αργότερα συμπεριέλαβαν στο ντεμπούτο τους. Το παρεάκι των δύο ενισχύθηκε από τον μπασίστα Fredrik Larsson, τον κιθαρίστα Glenn Ljungström και τον τραγουδιστή Mikael Stanne. Όλοι τους είχαν άλλα κύρια συγκροτήματα που άνηκαν και έτσι αυτό το θεώρησαν σαν ένα side project απλά και μόνο για να γουστάρουν και να παίζουν και διασκευές σε συγκροτήματα που θαύμαζαν από παιδιά όπως Pretty Maids, Accept, Judas Priest κ. α. Ο τραγουδιστής Joacim Cans θα γίνει μόνιμο μέλος των HammerFall μέσα σε μία νύχτα, στην διάρκεια του διαγωνισμού Rockslaget όταν ο Stanne δεν θα μπορεί να τραγουδίσει. Από εκεί και πέρα η πορεία είναι γνωστή. Ο ένας δίσκος θα φέρει τον άλλον, η επιτυχία θα χτυπήσει την πόρτα και η παροιμία ουδέν μονιμότερον του προσωρινού θα κάνει τους HammeFall το επίκεντρο των μουσικών που τους στελεχώνουν κάθε φορά. Το διαφορετικό στοιχείο που ξεχώρισε τους HammerFall είναι ότι μπόλιασαν το Power Metal των Helloween με παραδοσιακές metal φόρμες από συγκροτήματα όπως Accept, Judas Priest και περισσότερο λόγω θεμάτων των τραγουδιών τους αφύπνισαν ένα true συναίσθημα.
  Προκειμένου να τιμήσω τους HammeFall απαραίτητα αλμπουμς κρίνονται τα:

Glory To The Brave
Legacy Of Kings
Renagade
Crimsom Thunder

  Πώς μία σχολική μπάντα μπορεί να γίνει ένα δυνατό metal συγκρότημα παγκόσμιας εμβέλειας; Κλασσική περίπτωση Edguy! Τέσσερα δεκατετράχρονα φιλαράκια επιλέγουν το παρατσούκλι που έχουν βγάλει στον μαθηματικό τους σαν όνομα της μπάντας τους, ηχογραφούν δύο demos και ξαμωλιούνται σε δισκογραφικές για να γευτούν την απόρριψη πολλάκις. Είναι νέοι και δεν μασάνε! Το Savage Poetry, η δισκογραφική τους αρχή, θα το ηχογραφήσουν μόνοι τους. Στην συνέχεια η AFM Records θα τους εντοπίσει και θα διαπιστώσει πως αυτός ο πιτσιρικάς με το όνομα Tobias Sammet εκτός από φωνή  έχει ταλέντο και γνώση να συνθέτει φοβερή μουσική. Με αυτόν τον τρόπο, οι Edguy θα τυπώσουν στην δισκογραφία και θα αφήσουν και αυτοί το στίγμα τους για τον εξής λόγο. Η μουσική τους, οκ, είναι καρφί Helloween αλλά ο τρόπος που ερμηνεύει ο Tobias έχει πολύ Bruce Dickinson μέσα του. Ένας Dickinson που τραγουδάει Euro Power Metal! Δεν είναι κακό. Όσο τα χρόνια περνούσαν, ο Toby μπόρεσε να ξεφύγει από την σκιά του Bruce, να βγάλει το δικό του χαρακτήρα και να φτάσει σε τεράστια συνθετικά επίπεδα, με άλλο project όμως....
  Από Edguy με κλειστά μάτια πρέπει να αποκτήσω τα:


Vain Glory Opera
Theater Of Salvation 
Mandrake
Hellfire Club
Rocket Ride

Οι Angra είναι ο Andre Matos (R. I. P.) και ο Andre Matos θα είναι για πάντα οι Angra! Με καταγωγή από το Sao Paolo της Βραζιλίας το συγκρότημα των Angra δημιουργήθηκε το 1991. Εκτός του Matos άλλο ένα εξέχων μέλος ήταν ο κιθαρίστας Kiko Loureiro που μονιμοποιήθηκε στους Megadeth αρκετά χρόνια αργότερα. Το 2000 ο Andre Matos μαζί με δύο τρίτα των Angra θα σχηματίσουν ένα νέο συγκρότημα τους Shaman και οι Angra θα αλλάξουν ριζικά σύνθεση. Από τότε θα ανοίξει ένας φαύλος κύκλος από πρόσωπα που θα έρχονται και θα φεύγουν από το συγκρότημα και το ενδιαφέρον όλων ολοένα θα μειώνεται. Το καινούριο στοιχείο που έφεραν οι Angra την εποχή του Andre Matos στον χώρο του Power Metal είναι ότι ενστερνίστηκαν τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του προσθέτοντας ήχους και ρυθμούς που παρέπεμπαν στο εξωτικό στοιχείο της χώρας καταγωγής τους. Εκτός φυσικά των ερμηνευτικών ικανοτήτων του Andre Matos που ήταν επιπέδου Kiske. Το τραγούδι "Carry On" από το ντεμπούτο τους υπήρξε ύμνος στα μέσα του ενενήντα που δονούσε τα clubs της εποχής.
  Προκειμένου να έχω το Βραζιλιάνικο άρωμα καφέ στην δισκοθήκη μου, χρειάζομαι τα ακόλουθα album:
Angels Cry
Holy Land

  Καλός ο Jack Sparrow για ταινία αλλά δεν συγκρίνεται με τον Long John Silver, τον Henry Jennings και τον Calico Jack. Όλη η ιστορία της θάλασσας με τις μάχες με τα πλοία, με τους πειρατές και με την υψωμένη σημαία με την νεκροκεφαλή και τα οστά στο ψηλότερο κατάρτι τα χρωστάμε στους μέγιστους Running Wild. Ο "κάπταιν" Rolf Kasparek μεγάλωσε με τις μουσικές των Judas Priest, των Accept και των Venom και λίγο αργότερα μπήκαν και οι Helloween του "Jericho" στην ζωή του. Το συγκρότημα στο οποίο ηγείτο με την ονομασία Running Wild στους δύο πρώτους δίσκους θα καταπιάνονταν με σατανικά θέματα. Από το τρίτο άλμπουμ και ύστερα θα άλλαζαν ριζικά το περιεχόμενο των τραγουδιών τους με θεματολογία που θα εξιστορούσε πειρατικά κατορθώματα και ιστορικά δρώμενα. Αναμφισβήτητα κορυφαίοι σε όποια κατηγορία και να ενταχθούν είτε πρόκειται για Heavy Metal, Power Metal, Euro Power Metal κτλ.
  Για να έχω καλό άνεμο στο πανί μου και γαληνεμένη θάλασσα πρέπει να αποκτήσω "χθες" τα:


Gates to Purgatory
Branded and Exiled
Under Jolly Roger
Port Royal
Death or Glory
Blazon Stone
Pile of Skulls
Black Hand Inn
Masquerade

Δεν κέρδισε την πολυπόθητη θέση του τραγουδιστή στους Judas Priest και ο Ralf Scheepers είπε να δείξει στους Priest τι έχασαν και στον κόσμο πως θα ήταν οι Priest με εκείνον τραγουδιστή. Το 1997 με τον καλό του φίλο Mat Sinner (μπάσο, φωνή) θα φτιάξουν τους Primal Fear, ένα συγκρότημα που θα εφαρμόσει των ήχο του "Painkiller" των Judas Priest στις ευρωπαϊκές φόρμες των Helloween. Αξιόλογες οι αρχικές δουλειές τους αλλά από ένα σημείο και μετά έγιναν απίστευτα προβλέψιμοι μουσικά. Το ενδιαφέρον και η έμπνευση αναζωπυρώθηκαν το 2009 όταν πλέον έγινε μόνιμο μέλος τους ο Σουηδός κιθαρίστας και συνθέτης Magnus Karlsson ο οποίος έφερε ένα μελωδικό αέρα στο συγκρότημα που έλειπε.
  Η δισκοθήκη μου θεωρείται πλήρης μόνο όταν έχω τα:
Primal Fear
Jaws of Death
Nuclear Fire
16.6 (Before The Devil Knows You're Dead)
Unbreakable

  Η πρόταση να παρακολουθήσει κάποιος όπερα μέχρι το 2000 δεν ήταν και το πιο συνηθισμένα για τον μεταλλικό κόσμο. Ο Tobias Sammet παράλληλα με τους Edguy επιχείρησε κάτι τολμηρό και πρωτοποριακό. Να παντρέψει την όπερα με το Power Metal. Έφτιαξε το project των Avantasia, φώναξε όλα τα αστέρια του Euro Power Metal και παρουσίασε κάτι το μοναδικό. Η επιτυχία των Avantasia σε βάθος χρόνου ήταν τέτοια που τελικά τον ανάγκασε να βάλει σε δεύτερη μοίρα τους Edguy και να δώσει περισσότερο βάρος στους Avantasia. Η λίστα με τους καλεσμένους μεγάλωσε και η μουσική διεύρυνε φτάνοντας πλέον να θεωρείται περισσότερο Rock και λιγότερο Metal. Τα δύο πρώτα έργα όμως των Avantasia σημάδεψαν εποχές και καρδιές.

  Χωρίς πολλά λόγια, όλα τους αλλά τα δύο πρώτα στάνταρ...
The Metal Opera
The Metal Opera Pt. II
Οι Γερμανοί Grave Digger ανήκουν στους Big 4 του Γερμανικού Power Metal μαζί με τους Helloween, τους Running Wild και τους Rage. Ενεργοί από την δεκαετία του ογδόντα, τα πρώτα τους χρόνια έπαιξαν Heavy Metal βαθύτατα επηρεασμένο από τους συμπατριώτες τους Accept. Ύστερα από μία διακοπή τεσσάρων χρόνων (1987-1991) θα επιστρέψουν στο χώρο με νέα πρόσωπα και με νέο άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει το 1993. Η δεκαετία του ενενήντα προχώρα, το Power Metal ενισχύεται και στο σινεμά βγαίνει η ταινία Braveheart. Η χρυσή εποχή των Grave Digger αρχίζει με την τριλογία δίσκων που θα κυκλοφορήσουν με γενικό τίτλο Middle Ages Trilogy που ταυτίζεται με το θέμα της ταινίας. Η δράση τους θα είναι ενεργή μέχρι το παρόν με αξιόλογες δουλειές.
  Αν δεν έχεις δει το Braveheart, πράγμα αδύνατο, αλλά ακόμα και αν το έχεις δει σε παρακαλώ για το Θεό βάλε αυτά τα αλμπουμς στην συλλογή σου:
Tunes Of War
Knights Of The Cross
Excalibur

Ξαφνικά μπαίνει στην ζωή μας ο όρος Hollywood Symphonic Epic Power Metal και με αυτόν τον τρόπο γίνεται η γνωριμία μας με τους Ιταλούς Rhapsody. Η πρότασή τους στο χώρο του Power Metal είναι αρκετά δελεαστική γιατί συνδυάζουν το Μέταλλο τους με την κλασσική μουσική και με το baroque. Ο Vivaldi, ο Bach, ο Paganini, η Ιταλική ταραντέλα κερδίζουν μία δεύτερη ζωή μέσα από την μουσική τους ενώ στιχουργικά το θεματικό τους επίκεντρο γίνεται το επικό φανταστικό πεδίο όπου γενναίοι ιππότες υπερασπίζονται τιμή και αξίες ενάντια σε δράκους και σκοτεινές δυνάμεις. Ο Luca Turilli, βιρτουόζος της κιθάρας, μαζί με τον Alex Staropoli, βιρτουόζος των πλήκτρων, έχουν το βάρος τόσο της ίδρυσης όσο και του χαρακτήρα των Rhapsody. Ακόμα και αν η μουσική τους πρόταση δεν υπήρξε η πλέον πρωτότυπη, οι οιωνοί ήταν με το μέρος τους μιας και που στο δεύτερο μισό του ενενήντα "Ο Άρχοντας Των Δαχτυλιδιών" συμπαρέσυρε οτιδήποτε σχετικό με αυτόν. Έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση και ξεχώρισαν αλλά από ένα σημείο το έχασαν. Έφτασαν στην διάσπαση του αρχικού πυρήνα τους και από ένα σημείο και ύστερα φτιάχτηκαν ταυτόχρονα διαφορετικοί Rhapsody φέροντας διακριτά τα επίθετα του κάθε πρώην αυθεντικού μέλους συντελώντας στην εξασθένηση και του ελάχιστου ενδιαφέροντος.
  Ότι έγινε, έγινε! Πρέπει οπωσδήποτε να έχω στην δισκοθήκη μου τα:



Legendary Tales
Symphony of Enchanted Lands
Dawn Of Victory
Rain Of A Thousand Flames
 


  Οι Kamelot είναι ένα συγκρότημα από την Tampa των Η. Π. Α. Ξεκίνησαν παίζοντας progressive metal με έντονα συμφωνικά στοιχεία. Αρχηγός τους είναι ο κιθαρίστας Thomas Youngblood από το 1991. Όταν το 1997 μπήκαν στο συγκρότημα ο Casey Grillo (drums) και ο Roy Khan (φωνητικά) αποφάσισαν να πάνε όπως πήγαινε το ρεύμα του ποταμού και να γίνουν "ευρωπαϊστές παουρομεταλλιστές". Ο Roy Khan θα μείνει με τους Kamelot μέχρι το 2010 ενώ από το 2012 μέχρι σήμερα τραγουδιστής τους είναι ο Tommy Karevik των Σουηδών Seventh Wonder.
  Τους Kamelot με έντονο το Euro-Power στυλ, τους συναντάμε στα:


The Forth Legacy
Karma
Epica

Πιο πάνω αναφερθήκαμε στα σημαντικότερα (κατά την γνώμη μου) συγκροτήματα που ξεχώρισαν στο ιδίωμα του Ευρωπαϊκού Power Metal ήχου και που πρόσθεσαν κάτι το ξεχωριστό σε συνάρτηση με την ιδιαίτερη ταυτότητά τους. Η λίστα με τους καλλιτέχνες είναι τεράστια και αν επεκταθούμε αναλυτικά στον καθένα χωριστά θα χρειαστούμε τόμους ολόκληρους. Παρακάτω αναφέρονται ονομαστικά συγκροτήματα και δίσκοι που αξίζουν να τσεκάρετε και γιατί όχι να αποκτήσετε.



SABATON
Primo Victoria
Attero Dominatus
The Art Of War
Coat Of Arms
Heroes

SONATA ARCTICA


Ecliptica
Silence

MASTERPLAN
Masterplan
Aeronautics

DIONYSUS
Sign Of Truth
Anima Mundi
 

HEAVEN'S GATE

 In Control

Livin' in Hysteria
 

BEAST IN BLACK
Berserker
From Hell With Love
Dark Connection

FIREWIND
Allegiance
The Premonition
Immortals

AT VANCE
Heart Of Steel
Only Human
Chained

UNISONIC
Unisonic
Light Of Dawn  

Την επόμενη Κυριακή: Τα 10Καλύτερα Άλμπουμ του Progressive Rock. Γράφουν οι Χρήστος Κισατζεκιάν, Σωτήρης Τσιάπης, Δικαιόπολις και Αλέξανδρος Ριχάρδος. 

    ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

24/9/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου