ROLLING STONES-MISS YOU: Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΝΕΤΕΙΛΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΣΗ


Τον Ιούνιο του 1978, ο ήλιος ξημέρωσε από τη δύση! Έκπληκτοι, φανατικοί ροκάδες, ακούσαμε από τη μοναδική εκπομπή του ελληνικού ραδιοφώνου, του Γιάννη Πετρίδη, στις 4 το μεσημέρι, τους Rolling Stones να παίζουν…disco! Όχι πως ήμουν ποτέ φανατικός fan τους αλλά και disco, πήγαινε πολύ! Και ξαφνικά, ο ένας μετά τον άλλον, τα rock ινδάλματά μας άρχισαν να κυκλοφορούν disco τραγούδια και το χειρότερο όλων, να τα κάνουν επιτυχίες. Που να κυκλοφορήσεις τότε στην Πλάκα, με τους καρεκλάδες και τους ροκάδες να χτυπιούνται; Που να βγεις να πεις ότι σου άρεσε το “Miss you”; Δεν μας χώραγε η γη! Το τραγούδι, σύνθεση των Mick Jagger και Keith Richards, έφθασε έως το Νο1 του αμερικάνικου chart και έως το Νο3 του βρετανικού και εξελίχθηκε σαν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. ‘Ήταν το πρώτο τραγούδι  που κυκλοφόρησαν οι Rolling Stones σε re mix και στην πρωτοεμφανιζόμενη εκείνη την εποχή μορφή του12-inch single, δηλαδή maxi single σε remix από τον Bob Clearmountain,  διάρκειας 8 λεπτών με ένα εκτεταμένο σόλο κιθάρας.
Στην αυτοβιογραφία του Life, o Keith Richards γράφει ότι «ο Mick Jagger ήταν ασυγκράτητος για να παίξουν ένα τραγούδι με disco ρυθμό που εκείνη την εποχή, είχε τεράστια επιτυχία. Ο λόγος ήταν ότι κάθε βράδυ ήταν στο Studio 54 όπου έπαιζε disco/soul κι είχε επηρεαστεί, θέλοντας να γράψει ένα τέτοιο τραγούδι. Το βασικό μουσικό θέμα, γράφτηκε κατά τη διάρκεια των προβών στο El Mocambo club, μαζί με τον οργανίστα Billy Preston (σ.σ. ο μοναδικός μουσικός που έχει παίξει με Stones και Beatles). Το όνομα του Keith Richards αναγράφεται κατά την πάγια τακτική τους να αναφέρονται όλα τα τραγούδα τους από κοινού, άσχετα αν γράφτηκαν από τους συνεργάτες είτε από κοινού. Παρ’ όλα αυτά, ήταν ‘ένα καλό disco τραγούδι, που ακούστηκε στις discotheques και βοήθησε και στην επιτυχία του άλμπουμ Some Girls. Για να πετύχει το ρυθμό στο μπάσο, ο μπασίστας Bill Wyman χρειάστηκε να πάει σε αρκετές disco για να βρει το beat και η πραγματικότητα ήταν (είναι) ότι πολλοί καλλιτέχνες ακολούθησαν τον ήχο τους ή αν θέλετε το παράδειγμά τους.


TRIVIA

Στο τραγούδι παίζουν ακόμα οι Sugar Blue φυσαρμόνικα,Ian McLagan πλήκτρα(σ.σ. δεν παίζει ο Billy Preston!) κι ο Mel Collins σαξόφωνο που δεν ήταν ο τακτικός σαξοφωνίστας τοιυς αλλά εκείνη την εποχή ο Jagger είχε τσακωθεί με τον Bobbi Keys κα ικάλεσαν τον Collins. 


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

19/8/23


 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου