ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ: " ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΡΩΤΕΥΕΣΑΙ, ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ, ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ, ΑΛΛΑΖΕΙΣ"

 

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης ανήκει στη σύγχρονη γενιά συνθετών που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, με τη μουσική του να γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία τις δεκαετίες του 80 και 90. Γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1948 στη Νέα Ιωνία κι αν κι ο πατέρας του ήταν αρνητικός να γίνει μουσικός,
επειδή τον προόριζε για διάδοχό του στη δουλειά (ήταν πολιτικός μηχανικός), χάρη στον παππού του, σε ηλικία 12 ετών, ξεκίνησε να μελετάει κλασική μουσική και να κάνει μαθήματα κιθάρας και θεωρίας.
Ανήσυχο πνεύμα, στα 17 του έφυγε από το σπίτι  και βιοποριζόταν παίζοντας μπάσο και πλήκτρα σε νυχτερινά κέντρα, μένοντας σε σπίτια φίλων του. Ένα από τα συγκροτήματα που έπαιξε ήταν και οι U.L.S. Σε μια από τις εμφανίσεις του σε club, γνώρισε τον ντράμερ των Aphrodite's Child, Λουκάς Σιδεράς, με τον οποίο πήγαν στο Παρίσι και έφτιαξαν τους Eros. Το 1974 επιστρέφει στην Ελλάδα και ηχογραφεί το άλμπουμ Looking Back με συμμετοχές των Δημήτρη Πουλικάκου και Δημήτρη Πολύτιμου, με το εξώφυλλο ζωγραφισμένο από την Dori. Το άλμπουμ πέρασε απαρατήρητο, εξ ‘άλλου εκείνη την εποχή, το πολιτικό τραγούδι, σάρωνε στη χώρα μας οπότε ήταν πολύ δύσκολο ένας μάλλον χαμηλόφωνο άλμπουμ να τραβήξει την προσοχή.
Δεν αργεί αν μετακομίσει στην Αγγλία, όπου έζησε αρκετά χρόνια, ηχογραφώντας τους πρώτους του δίσκους. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι η καριέρα του εστίαζε στη rock μουσική, αποφασίζει να ασχοληθεί με την κλασική μουσική, επιλέγοντας τη Γερμανία για να σπουδάσει και πάει στην Ακαδημία του Würzburg.Μαζί του η Ντορή, το κορίτσι με το οποίο ήταν μαζί του από τα μαθητικά  χρόνια και εξακολουθούν να ζουν, σαν ζευγάρι πια. Στη Γερμανία δέχεται μια μεγάλη εσωτερική μεταστροφή κι από τους γκουρού και τα ναρκωτικά, που χαρακτήριζαν την εποχή εκείνη, στρέφεται στο Χριστιανισμό,  λέγοντας αργότερα:. «Ε, όλα αυτά σε τρελαίνουνε. Από τη στιγμή εκείνης της προσευχής δεν τα χρειάστηκα ξανά. Όλα στη ζωή έχουν να κάνουν με τη στιγμή. Σε μια στιγμή γεννιέσαι, σε μια στιγμή ερωτεύεσαι ή πεθαίνεις, σε μια στιγμή πιστεύεις, σε μια στιγμή αλλάζει η ζωή σου». Επιστρέφει στην Αθήνα όπου συνέχισε τις σπουδές του, γοητευμένος από τη δύναμη της βυζαντινής μουσικής, η οποία με τη σειρά της τον οδήγησε στο ελληνικό τραγούδι και την ορχηστρική μουσική.  Όλα αυτά τα χρόνια δεν σταμάτησε να ηχογραφεί, με κυριότερο άλμπουμ το soundtrack Τα Χρώματα της Ίριδας(1978). Την πρώτη μεγάλη επιτυχία την είχε με το άλμπουμ Κύριε των Δυνάμεων(1982) με τραγουδιστές τους Γιάννη Κούτρα και την Ελένη Βιτάλη, όπου όλα τα όργανα τα παίζει ο συνθέτης. Ακολουθούν μια σειρά πετυχημένων δίσκων όπως το soundtrack των ταινιών Άγγελός (1982), η Ημέρα Οργής(1982) με τους Μιχάλη Δημητριάδη και Ηλέκτρα, Ξαφνικός έρωτας(1984) επίσης soundtrack με την Ελένη Βιτάλη, Πέτρινα Χρόνια( soundtrack 1985)για να φθάσουμε στο Κοντραμπάντο (1986) με ερμηνεύτρια την Ελευθερία Αρβανιτάκη, που έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία. Με την Αρβανιτάκη συνεργάστηκε και στο soundtrack Απουσίες (1987) για να κυκλοφορήσει το 1988 το άλμπουμ Και Μπήκαμε στα Χρόνια με την Ελένη Βιτάλη που επίσης έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία. Το 1995 κυκλοφόρησε το Ω Γλυκύ μου Έαρ, εμφανώς επηρεασμένος από το Χριστιανισμό με τον Βασίλη Σαλέα στο κλαρίνο, το 1988 το soundtrack Η Φανέλα με το Νο9, το 1989  το Τανιράμα με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, να ακολουθήσει μια σειρά άλμπουμ για να φθάσουμε στο 1991και στο Είμαι καλά Ευχαριστώ με τον Μανώλη Μητσιά. Από τις επόμενες κυκλοφορίες ξεχώρισε το live cd/dvd,  Two Nights Under The Acropolis ηχογραφημένο στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού αλλά και το επίσης live, Live at the Royal Albert Hall(2006). Τελευταίο του άλμπουμ το Ηλιοποτισμένη(2016). Η συνεισφορά του στη μουσική είναι πάρα πολύ μεγάλη,μ ε τον ίδο να κρατάει πάντα χαμηλό προφίλ, ενώ συνθέσεις του έχουν τραγουδήσει, εκτός των προαναφερόμενων και οι Ντέμης Ρούσσος,  Λευτέρης Ζέρβας, Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Πάριος, Βασίλης Σαλέας, Πέτρος Γαϊτάνος και Ιροντίνα.
Εκείνο που κατάφερε ο Σπανουδάκης, ήταν να συνδυάσει στοιχεία από τρία διαφορετικά είδη μουσικής (βυζαντινή, rock και κλασική) και να αποδώσει πάνω σε αυτά, πράγμα καθόλου εύκολο. ΄Ίσως εκεί να βρίσκεται και η δύναμη της πολυγραφότητας του, έχοντας συνθέσει τη μουσική για πετυχημένες ταινίες (Τα χρώματα της Ίριδος, Άγγελος, Ξαφνικός έρωτας,Η φανέλα με το Νο9,  Πέτρινα χρόνια, Όλοι είναι δρόμος, Απουσίες, Νύφες), θρησκευτικά έργα (Κύριε των Δυνάμεων, 7 παρακλήσεις, Ημέρα Τρίτη, Εαρινή ώρα) αλλά και ιστορικά/χριστιανικά (Αλέξανδρος, Το δάκρυ του Ιωάννη, Μαρμαρωμένος βασιληάς, Για την Σμύρνη..., Κομμάτι απ' την ψυχή μου, Χαίρε Θάλασσά μου).
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


  Κύριε των Δυνάμεων – 1982

Κοντραμπάντο – 1986
  Και μπήκαμε στα χρόνια - 1988
  Ω, γλυκύ μου Έαρ – 1988
Είμαι καλά, ευχαριστώ – 1991
Μαρμαρωμένος βασιλιάς - 1998
Two nights under the Acropolis – 2004

Α.Ρ.

29/8/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου