ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ (Παύλος Σιδηρόπουλος-Θόδωρος Παπαντίνας-Τόλης Μαστρόκαλος)


Το συγκρότημα Εταιρεία Καλλιτεχνών, σχηματίστηκε από τον Παύλο Σιδηρόπουλο, αμέσως μετά από την αποχώρησή του από τους Σπυριδούλα. Μαζί του, ο Θεσσαλονικιός κιθαρίστας Θόδωρος Παπαντίνας, τον οποίο συνάντησε το 1979 στην Αθήνα και με την προσθήκη των Τόλη Μαστόκαλου (μπάσο, κι αυτός από τους Σπυριδούλα)  λα ο οι δύο Θεσσαλονικείς μουσικοί Στίλπων Νέστωρ κιθάρα και Γιώτης Μπαγκάλας ντραμς, που έμεναν στο σπίτι που Μαστρόκαλου. ‘Ηταν μια εποχή που η νεολαία είχε κορεστεί από το πολιτικό τραγούδι και ξανά ανακάλυπτε το αγγλόφωνο, ενώ τα 2 αμιγώς μουσικά περιοδικά Ποπ-Ροκ και Μουσική, βοήθησαν πολύ την ελληνική σκηνή. Σε αυτά ήλθε να προστεθεί το 1979 και το 15νθήμερο Μουσικό Εξπρές, διευρύνοντας τον κύκλο των ελληνικών μουσικών περιοδικών. Αρχικά είχαν επιλέξει το όνομα Art Associations, αλλά με προτροπή του Παπαντίνα το μεταφράζουν στα ελληνικά και βαφτίζονται Εταιρεία Καλλιτεχνών. Με αυτό το εντυπωσιακό όνομα, άρχισαν να εμφανίζονται στα τότε clubs της Αθήνας, Slylamp και Αρχιτεκτονική, παίζοντας κυρίως rock διασκευές, με αποκορύφωμα μια συναυλίας τους στο Σπόρτινγκ το 1980. Ο Ντίνος Δηματάτης στο βιβλίο του Το Μοναχικό Μπλουζ του Πρίγκηπας  εκδ.Κατσάνος Rock, σελ 70, αναφέρει ένα χαριτωμένο περιστατικό που έγινε σε συναυλία τους στο Κιάτο όταν πήγαν για να παίξουν μαζί με τους Vavoura Band, έναν κιθαρίστα (σ.σ. δεν αναφέρεται το όνομά του ) και η Εταιρεία Καλλιτεχνών.  Η συναυλία δεν πήγε καλά, ο …διοργανωτής πλήρωσε τα πρώτα 2 συγκροτήματα και στην Εταιρεία Καλλιτεχνών, έδωσε μια σακούλα…χασίς! Σύντομα αντιμετώπισαν προβλήματα με τις διευθύνσεις των clubs Skylamp και Αρχιτεκτονική που τούς ζήτησαν να παίξουν και χορευτικές  διασκευές που εκείνη την εποχή ακουγόντουσαν πολύ στην Αθήνα. Στα μέσα του 1980, τη θέση του Νέστρωρα πήρε ο Τζιμόπουλος που είχε πιο new wave ακούσματα.To συγκρότημα σύντομα διαλύθηκε, χωρίς να αφήσει κάποια ηχογράφηση. Αργότερα, ο Σιδηρόπουλος μιλώντας  στο περιοδικό Μουσική, για τη διάλυσή τους, είπε ότι «ένα συγκρότημα πρέπει να έχει ένα το πολύ δύο κολλητούς Jagger-Richards κολλητούς . Από εκεί και πέρα μπερδεύεται η κατάσταση και δεν βγαίνει άκρη…».(από το βιβλίο του Άκη Λαδικού, Παύλος Σιδηρόπουλος –Που να γυρίζεις, εκδ Νέα Σύνορα Λιβάνη σελ 201).


ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ο Μπαγκλάρας επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη κι έπαιξε με τους Yogurt και Lone Stars του Αλέξανδρου Πέρρου. Ο Μαστρόκαλος ασχολήθηκε στον τομέα της διαφήμισης, ο Τζιμόπουλος έπαιξε σαν μουσικός, οι Παπαντίνας και Νέστωρ σχημάτισαν τους Bicycle όπου κυκλοφόρησαν ένα δίσκο κι ο Παύλος Σιδηρόπουλος συνέχισε  τη δική του καριέρα.
TRIVIA
To συγκρότημα Εταιρεία Καλλιτεχνών δεν έχει καμία σχέση με την Εταιρεία Ελλήνων Καλλιτεχνών ήταν ένα σωματείο εικαστικών καλλιτεχνών που ιδρύθηκε το 1937, με τη συμμετοχή κυρίως συντηρητικών καλλιτεχνών συνασπισμένων γύρω από τον γλύπτη και τότε διευθυντή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Κωνσταντίνο Δημητριάδη.(Wikipedia).  

 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

22/8/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου