BLACK CROWES: SOUTHERN, BLUES ΚΑΙ ΨΥΧΕΔΕΛΕΙΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ


Το πρώτο άλμπουμ των Black Crowes, κυκλοφόρησε σε μια εποχή που το hair/melody/A.O.R./Hard Rock ήταν στο ζενίθ του. Αν και είχαν σχηματιστεί από το 1984 στην Atlanta, Georgia, μόλις το 1989 κατάφεραν και υπέγραψαν στην  Def American, και με παραγωγό τον George Drakoulias, ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν το εξαιρετικό πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Shake Your Money Maker(1990) που ξεχώρισε για την ποιότητα και την αυθεντικότητά του.Το ξεκίνημά τους, τους βρίσκει στη Marietta της Georgia με το όνομα Mr. Crowe's Garden, τίτλο δανεισμένο από το βιβλίο για παιδιά, τού Leonard Leslie Brookes, Johnny Crow's Garden. O ήχος τους είχε πολλά ψυχεδελικά στοιχεία αλλά και Southern rock και blues rock με τα αδέλφια Chris (τραγούδι/κιθάρα) και Rich Robinson (κιθάρα), καταφέρνουν το 1987 να έλθουν σε επαφή με την A&M Records  αποσπώντας το σεβαστό ποσό των $2.000 για να γράψουν ένα καλό demo για να καταφέρουν και να τραβήξουν την προσοχή του manager των R.E.M., που τους προσέφερε συμβόλαιο, αλλά αρνήθηκαν. Το συγκρότημα έχει γίνει πλέον 5μελές (τα αδέλφια Robinson και οι Steve Gorman ντραμς, Johnny Colt μπάσο και Jeff Cease κιθάρα) κι έχει μετακομίσει στην Ν.Υόρκη όπου εμφανίζεται σε Clubs. Σε μια από τις εμφανίσεις  τους, τους βλέπει ο παραγωγός George Drakoulias και τους υπογράφει στην Def American που ενδιαφερόταν να ανοιχτεί σε συγκροτήματα με διαφορετικό ήχο. Παράλληλα αλλάζουν το όνομά τους κι από Mr. Crowe's Garden, γίνονται The Heartless Crowes, The Stone Mountain Crowes, για να καταλήξουν στο The Black Crowes.
Ήταν Φεβρουάριος του 1990 όταν οι Black Crowes κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Shake Your Money Maker(Νο4 Αμερική, Νο 36 Μ.Βρετανία), προσφέροντας μια από τις καλύτερες εκπλήξεις για εκείνη τη χρονιά. Με τον Dracoulia να τους πιστεύει πάρα πολύ και να δένεται μαζί τους σχεδόν σαν μέλος τους(!), τα τραγούδια τους άρχισαν να παίζονται πρώτα από τους ραδιοσταθμούς των Νοτίων Πολιτείων, με τον Dracoulia να πηγαίνει το δίσκο στους παραγωγούς και να μην φεύγει από το studio αν δεν τον παίξουν. O Dracouliaσ πίστεψε στο ταλέντο του Rich Robinson και του είπε να χρησιμοποιεί καλύτερα το δεξί χέρι όπως κάνει κι ο Keith Richards. Έτσι δεν ήταν τυχαίο που τα  "Hard to Handle"(διασκευή Otis Redding), "She Talks to Angels", "Jealous Again", "Twice As Hard" και "Sister Luck", παιζόντουσαν συνέχεια από τους rock ραδιοσταθμούς και το άλμπουμ πούλησε περισσότερα από 5.000.000 αντίτυπα.

Η επιτυχία των τραγουδιών στο ραδιόφωνο, τούς φέρνει να ανοίγουν τις συναυλίες των ZZ Top, την εποχή που το δολοφονικό τρίο από το Texas,προωθούσε το άλμπουμ Recycler. Η περιοδεία ήταν προγραμματισμένη να περάσει για 3 ημέρες από το Omni Coliseum της Ατλάντα αλλά οι Black Crowes, έπαιξαν μόνο τις 2, με τα αδέλφια Chris και Rich Robinson να κατηγορούν τον manager των ZZ Top, Bill Ham για ότι συνέβη κι αποχώρησαν,  λέγοντας ότι ο Ham ενοχλήθηκε από τις παρατηρήσεις που έκανε από τη σκηνή, χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο για το χορηγό της περιοδείας που ήταν η Miller beer. Η εταιρεία management των ZZ Top, η Lone Wolf Productions, ενημέρωσε τον Chris Robinson να σταματήσει αλλά αυτός σε μια εκφορά του λόγου του επάνω  στη σκηνή είπε στον κόσμο: “Αυτό που παίζουμε είναι το rock n’ roll, χωρίς διαφημίσεις”. Την άλλη ημέρα, είχαν εκδιωχθεί!
 Το Shake Your Money Maker ήταν ένα πολύ καλό άλμπουμ, με δεμένα και groove τραγούδια, με τον ήχο τους να «φέρνει»  προς αυτόν των Faces, Rolling Stones αλλά και Aerosmith. Οι Black Crowes είχαν βάλει τις βάσεις για να εξελιχθούν σαν ένα από τα Καλύτερα και Σημαντικότερα συγκροτήματα της δεκαετίας που μόλις είχε αρχίσει.

Τη θέση του κιθαρίστα Jeff Cease, παίρνει ο πολύ καλός και ταλαντούχος Μarc Ford από τους Burning Tree,πού έδωσε στον ήχο τους καλύτερη διάσταση και το συγκρότημα ηχογραφεί το δεύτερο άλμπουμ τους The Southern Harmony and Musical Companion(1992, Νο1 Αμερική, No2 Μ.Βρετανία) με την προσθήκη του Eddie Harsch στα πλήκτρα. Το άλμπουμ  έβγαλε 2 επιτυχίες, τα “Sting me” και “Remedy”. Μπορεί να μην υπάρχουν τα προφανή hit singles, αν και τα 2 προαναφερόμενα τραγούδια έκαναν επιτυχία, αλλά το The Southern Harmony and Musical Companion, εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την ικανότητας τους να παίρνουν έναν κλασικό, δοκιμασμένο και αληθινό ήχο και να τον κάνουν δικό τους. Το  Νοέμβριο του 1994, κυκλοφορεί το Amorica(Νο11 Αμερική, Νο8 Μ.Βρετανία), αφού προηγουμένως έχουν καταστρέψει τις ταινίες για ένα άλμπουμ που είχε ε τίτλο Tall.

Για να επιστρέψουμε στο Amorica, το άλμπουμ κυκλοφόρησε με ένα γυναικείο καβάλο με στρινγκ όπου απεικονιζόταν η σημαία των ΗΠΑ, με τις τρίχες να φαίνονται. Η φωτογραφία είχε πρωτοπαρουσιαστεί σε τεύχος του περιοδικού Hustler το 1976 και υπήρξαν καταστήματα που αρνήθηκαν να το .[13][14] Καθώς ορισμένα καταστήματα δεν το δέχτηκαν κι έτσι κυκλοφόρησε με εναλλακτικό εξώφυλλο (δες φωτογραφία). Παρ΄όλο που το άλμπουμ δεν έβγαλε καμία μεγάλη επιτυχία, ο ήχος τους είναι ο groove-oriented που τους καθιέρωσε, έχοντας ένα funky blues-rock ήχο.
Ακολούθησε το Three Snakes and One Charm (1996, Νο15 Αμερική, Νο17 Μ.Βρετανία) με τις κακές σχέσεις των αδελφών Robinson να αγγίζουν το ζενίθ τους. Παρ όλα αυτά, τα άλμπουμ τους παραμένουν να έχουν ηχητικό ενδιαφέρον κι εδώ, στον ήχο τους έχουν προσθέσει αρκετά ψυχεδελικά στοιχεία που τους κάνει ακόμα πιο ενδιαφέροντες αλλά το άλμπουμ στερείται κάποιων τραγουδιών που θα ξεχωρίσουν. Λίγο μετά την κυκλοφορία τουThree Snakes and One Charm, ανακοινώνουν ότι ηχογράφησαν ακόμα ένα άλμπουμ με τίτλο Band, που δεν τους ικανοποίησε και κατέστρεψαν τις ταινίες. Λίγο  αργότερα, απολύθηκε ο κιθαρίστας  Marc Ford κι ο μπασίστας Johnny Colt αποχώρησε. Τα τραγούδια των ακυκλοφόρητων άλμπουμ Tall και Band, κυκλοφόρησαν σε επίσημη κυκλοφορία με τίτλο The Lost Crowes (2006). Μετά τις 2 αποχωρήσεις των Ford και Colt, το συγκρότημα ανασυγκροτείται με την προσθήκη του μπασίστα Sven Pipien και κυκλοφορούν το By Your Side(1999, Νο 26 Αμερική, Νο 34 Μ.Βρετανία) που μπορεί να μην έβγαλε τη μεγάλή επιτυχία, αλλά έχει ένα πολύ καλό ήχο, μεταξύ Stones, blues και Southern rock.
Τον Οκτώβριο του 1999, συνεργάζονται με τον κιθαρίστα των Led Zeppelin, Jimmy Page για  συναυλίες σε Ν.Υόρκη, Los Angeles και Worcester( Massachusett) απ΄όπου κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Live at the Greek( Νο 64 Αμερική, Νο 39 Μ.Βρετανία). Λόγω συμβατικών υποχρεώσεων τους με την Columbia, το Live at the Greek δεν περιέχει κανένα τραγούδι τους, παιγμένο με τον Page, παρά μόνο τραγούδια των Led Zeppelin και κάποιες ενδιαφέρουσες διασκευές (Oh Well-Fleetwood Mac, "Shapes of Things"-Yardbirds, “Woke up this morning – B.B. King). Εδώ η σύνθεσή τους αποτελείται από τα αδέλφια Robinson, τον νεοεισελθόντα κιθαρίστα Audley Freed(από τους Cry of Love ανακαλύψτε τους), Sven Pipien μπάσο, Steve Gorman ντραμς, Eddie Harsch πλήκτρα, και φυσικά τον Jimmy Page. "Για να είμαι ειλικρινής, δεν το ευχαριστήθηκα, ίσως επειδή δεν είμαι fan των στίχων του Plant. Πρέπει να παραδεχτώ ότι Page είναι ένας εξαιρετικός κιθαρίστας, αλλά για εμένα ήταν απλά μια ερμηνεία», δήλωσε ο τραγουδιστής Chris Robinson.  Η συνεργασία με τον Page, τους οδήγησε σε άλλη μια μεγάλη περιοδεία, αυτή τη φορά με τους Who (καλοκαίρι  2000), με τον Greg  Rzab να αντικαθιστά τον Pipien.

Μετά την περιοδεία, ο τραγουδιστής Chris Robinson παντρεύτηκε την ηθοποιό Kate Hudson,[για να επιστρέψουν στο studio και να ηχογραφήσουν το 6ο άλμπουμ τους με τίτλο Lions (2002, Νο 20 Αμερική, Νο 37 Μ.Βρετανία) και μετά από μια μεγάλη περιοδεία, ο ντράμερ Steve Gorman αποχώρησε.  Το 2002 κυκλοφορούν το 2πλό cd, Live ηχογραφημένο στη Βοστώνη για να ακολουθήσει ένα κενό κάποιων χρόνων. Σε αυτό το διάστημα, οι σχέσεις των 2 αδελφών ήταν ιδιαίτερα τεταμένες,  κι αυτό είχε αντίκτυπο στην πορεία του συγκροτήματος. O Steve Gorman έχει δηλώσει ότι "όλοι είμαστε πολύ καλοί μουσικοί, αλλά δεν καταλάβαμε ότι είχαμε μεγαλώσει κι έπρεπε να ενεργούμε σαν ενήλικες". Έτσι κυκλοφόρησαν ακόμα ένα live, το Freak 'n' Roll ...Into the Fog: The Black Crowes All Join Hands, The Fillmore, San Francisco(2006) σε DVD, CD και  Blu-ray για να έχουμε το 2008 την κυκλοφορία του studio άλμπουμ Warpaint (Νο5 Αμερική, Νο 52 Μ.Βρετανία) και στο ενδιάμεσο της απουσίας τους, ο Chris Robinson κυκλοφόρησε τα προσωπικά άλμπουμ New Earth Mud (2002) και This Magnificent Distance(2004), ενώ ο Rich Robinson σχημάτισε τους Hookah Brown και κυκλοφόρησε το προσωπικό άλμπουμ Paper(2004). Μια ενδιαφέρουσα κυκλοφοράει για τους die hard fans τους είναι το Croweology (2010), που περιέχει καινούργιες ηχογραφήσεις των  γνωστών τραγουδιών τους σε ακουστική μορφή για να ακολουθήσει ένα ακόμα κενό έως το 2013. Τελευταίο studio άλμπουμ τους ήταν το Before the Frost...Until the Freeze (2009) που ηχογραφήθηκε με τη συμμετοχή κοινού στο studio του ντράμερ των Band, Levon Helm. To 2019 τα δύο αδέλφια δήλωσαν ότι τα βρήκαν και προχωρούν μαζί (σ.σ. στην πραγματικότητα είχαν να μιλήσουν από το 2015 οπότε και το συγκρότημα είχε διαλυθεί και το 2020 οργάνωσαν μεγάλη περιοδεία για τα 30 χρόνια του άλμπουμ Shake Your Money Maker, με εντελώς καινούργια μέλη! Το  Μαίο του 2022 κυκλοφόρησαν το Ep 1972, με διασκευές επιτυχιών από το 1972("Rocks Off" Rolling Stones,"The Slider" Marc Bolan, "You Wear It Well"Rod Stewart, Martin Quittenton, “Easy to Slip" Little Feat, "Moonage Daydream" David Bowie και "Papa Was a Rollin' Stone" Temptations.
Τέλος, τον Μάρτιο του 2023 κυκλοφόρησαν ακόμα ένα 2πλό live CD/βινύλιο με τίτλο Shake Your Money Maker Live, όπου παίζουν ολόκληρο το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους καθώς και κάποια κλασικά τραγούδια τους.
TRIVIA
Στο Shake Your Money Maker, πλήκτρα παίζει ο Chuck Leavell των Allman Brothers.
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ  
Οι Black Crowes είναι ένα από τα πλέον σημαντικά αμερικάνικα συγκροτήματα, που συνδύασαν τον κλασικό ήχο των Rolling Stones,Faces αλλά και Little Feat, με το R&B, κάνοντας ένα δικό τους ήχο. Κι όλα αυτά, σε μια εποχή που το λεγόμενο hair metal ήταν στην κορυφή. Οι Black Crowes, προέβαλαν με πάθος και ειλικρίνεια το δικό τους groove που άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου. Στην Αμερική τους χαρακτήρισαν σαν τη γέφυρα μεταξύ Motley Crue και grunge και αλλά οι ίδιοι ποτέ δεν το δέχτηκαν, λέγοντας ότι αν έχουμε κάποιους επηρεασμούς, αυτοί προέρχονται από τους R.E.M, Replacements και Dream Syndicate! "Δεν έχουμε καμία σχέδση με συγκροτήματα του τύπου Poison και Motley Crue", δήλωσε σε συνέντευξή του στο αγγλικό περιοδεικό Rock Candy Jun.Jul 2023, ο ντράμερ Steve Gorman. 
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Shake Your Money Maker (1990)
The Southern Harmony and Musical Companion(1991)
Amorica (1994)
By Your Side (1999)
Live at the Greek: Excess All Areas (2000)
Freak 'n' Roll ...Into the Fog: The Black Crowes All Join Hands, The Fillmore, San Francisco (2006, DVD, CD, Blu-ray)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

7/8/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου