Η ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ STEALER'S WHEEL


 Η ιστορία των Stealers Wheel, ξεκίνησε το 1972 στο Paisley, Scotland από 2 φίλους που ήταν συμμαθητές στο λύκειο, τους Joe Egan και Gerry Rafferty. Στη μικρή καριέρα τους κυκλοφόρησαν 3 άλμπουμ αλλά είχαν μια διαχρονική επιτυχία, το "Stuck in the Middle with You".
Σχηματίστηκαν από τους παιδικούς φίλους Joe Egan και Gerry Rafferty, για να υπογράψουν αμέσως στην A&M Records που έψαχνε καινούργια ονόματα. Το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο το όνομά  τους κυκλοφόρησε το χειμώνα του 1972 και στο εξώφυλλο που βλέπετε, οι λέξεις "Stealers Wheel" είναι γραμμένες δέκα φορές(!) και είναι ενσωματωμένες στο σχέδιο, εκτός από τα μεγάλα γράμματα στην κάτω αριστερή γωνία (έντεκα συνολικά). Η μεγάλη επιτυχία τους που ήταν το "Stuck in the Middle with You", σταμάτησε στο Νο8 της Μ.Βρετανίας και στο Νο6 της Αμερικής, ξεπςενώντας το 1.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Με την κυκλοφορία του άλμπουμ, ο Raffetrty αποχώρησε για να αντικατασταθεί από τον Luther Grosvenor. Η επιτυχία του άλμπουμ τον επανέφερε στο συγκρότημα και συνέχισαν σαν ντουέτο με session μουσικούς να τους συνοδεύουν. Ακολούθησαν τα singles "Everyone's Agreed That Everything Will Turn Out Fine" και "Star" με μικρή επιτυχία, για να ακολουθήσει το άλμπουμ Ferguslie Park(1973, Νο 181 Αμερική) με τον τίτλο να προέρχεται από μια περιοχή της γενέτειρας πόλης τους. Η εμπορική αποτυχία του άλμπουμ, τους ανάγκασε να κάνουν ένα διάλειμμα  ενός έτους για να κυκλοφορήσουν το τρίτο και τελευταίο άλμπουμ τους με τίτλο Right or Wrong(1975) όπου και διαλύθηκαν. Έκτοτε κυκλοφόρησαν 3 συλλογές  με τραγούδια τους, ενώ το "Stuck in the Middle with You", συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας Reservoir Dogs.
Ο Gerry Rafferty έκανε μεγάλη προσωπική επιτυχία με μεγαλύτερη επιτυχία του το ιστορικό “Baker Street”. Πέθανε στις 4 Ιανουαρίου 2011 εξ αιτίας ηπατικής ανεπάρκειας.



TRIVIA
O κιθαρίστας Luther James Grosvenor έπαιξε στους Spooky Tooth, αλλά με το ψευδώνυμο Ariel Bender, τον βρίσκουμε στους Mott the Hoople και Widowmaker.
Το 2001 το "Stuck in the Middle with You" διασκευάστηκε σε dance hit από την Louise κι έγινε Top 10 στη Μ.Βρετανία.
Και τα 3 άλμπουμ τους επανακυκλοφόρησαν remastered από την Lemon Rec. με μεταφορά ήχου από τις αναλογικές ταινίες.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Stealer’s Wheel (1972) 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

17/7/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου