ROCK INCIDENT 249: ΠΩΣ Η DOLLY PARTON ΠΗΡΕ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ RONNIE VAN ZANT

Η κυκλοφορία του καινούργιου άλμπουμ της Μεγάλης Country Ερμηνεύτρια, Dolly Parton, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Το άλμπουμ τιτλοφορείται Rockstar, θα κυκλοφορήσει στις 17 Νοεμβρίου και συμμετέχουν πάρα πολλοί τραγουδιστές όπως οι Sting, Steve Perry, Ann Wilson, Kevin Cronin, Michael McDonald, Debbie Harry, Elton John, οι 2 Beatles, Ringo Starr και Paul McCartney που την συνοδεύουν στο "Let It Be", Mick Fleetwood, Richie Sambora, Peter Frampton ακόμα κι ο κιθαρίστας των Lynyrd Skynyrd, Gary Rossington που παίζει κιθάρα στο "Free Bird" όπου φωνητικά κάνει ο….Ronnie Van Zant!
Σε μια συνέντευξή της στο Hits Daily Double, η 77χρονη τραγουδίστρια της country εξήγησε πώς μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τα φωνητικά του Van Zant που είχαν χρησιμοποιηθεί στην πρώτη αυθεντική ηχογράφηση του τραγουδιού, το 1973. «Αυτό το τραγούδι έχει πραγματικά ιστορία. Μετά την ηχογράφηση της κιθάρας του Gary Rossington, έφυγε από τη ζωή (Μάρτιος 2023). Τότε η χήρα του Ronnie Van Zant μάς επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή του στον δίσκο μας. Η χρήση των αυθεντικών φωνητικών στο "Free Bird" ήταν ιδιαίτερα σημαντική για εμένα και ευχαρίστησα την Judy. «Με πιάνει ρίγη κάθε φορά που το ακούω. Είχα ήδη τραγουδήσει τη δική μου εκδοχή και δεν ήξερα αρκετά τη φωνή του, αλλά στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι o τρόπος ερμηνείας αλλά κι εκφορά των λέξεων ήταν ίδιος. Το τραγούδι έχει διάρκεια σχεδόν 10 λεπτά και τα πέντε είναι κιθάρα».
Ο Van Zant σκοτώθηκε το 1977, ένα από τα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος του Lynyrd Skynyrd. Ο αδερφός του Johnny, ήταν ο τραγουδιστής των Skynyrd από τότε που το συγκρότημα ανασυγκροτήθηκε το 1987. Όμως αυτή ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η φωνή του Ronnie Van Zant μετά θάνατον, αφού στο άλμπουμ του συγκροτήματος Twenty στο τραγούδι "Travelin' Man", ακούγεται να το ερμηνεύει ντουέτο με τον αδελφό του Johnny, με τη φωνή του όπως είχε ηχογραφηθεί στο One More from the Road(1976). 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

11/7/23





Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου