O INDIANA JONES KI O ΔΙΣΚΟΣ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ. O ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ
Ένα θα σας πω, οι Ρωμαίοι πολεμούν τους…Γερμανούς! Η τελευταία ταινία (μέχρι απόδειξης του εναντίου!) της υπέρ πετυχημένης σειράς Indiana Jones, φέρνει τον 80χρονο σήμερα Harrison Ford, πρωταγωνιστή σε μια εξ ίσου ενδιαφέρουσα ταινία, που έχει όλη την παλιομοδίτικη ατμόσφαιρα που μόνο οι Αμερικάνοι ξέρουν να πετυχαίνουν τόσο καλά. Σε σκηνοθεσία του James Mangold και τους Steven Spielberg (είχε σκηνοθετήσει τις 4 προηγούμενες ταινίες)και George Lucas σε ρόλους παραγωγής, οι 4 σεναριογράφοι αναμειγνύουν την ιστορία, την επιστήμη και υπερφυσικό με τις γνωστές συγκλονιστικές σκηνές, με πρωταγωνιστή τον ηλικιωμένο ήρωά μας να διεκδικεί από τους Nazi (σ.σ. πουθενά δεν αναφέρονται σαν Γερμανοί) το μηχανισμό των Αντικυθήρων! Η ταινία ξεκινά με καταιγιστική δράση, με τον πρωταγωνιστή μας σε νεαρή έκδοση αφού το computer παρέχει τη φοβερή ικανότητα να παρουσιάζει πρόσωπα σε νεότερη ηλικία(!!!) για να τον δούμε λίγα χρόνια αργότερα, στο 1969 σε ένα καταπληκτικό restoration (αναπαλαίωση) μόδας, σπιτιών, ρούχων, αυτοκινήτων κλπ, γερασμένο (σ.σ. η σκηνή με τον Ford με το εσώρουχο και το ρυτιδιασμένο σώμα, είναι καταπληκτική) να φαίνεται και να είναι κουρασμένος για νέες περιπέτειες. Φυσικά και υπάρχουν οι κλασικές διασκεδαστικές στιγμές, οι υπερβολικές περιπέτειες στις οροφές βαγονιών εν κινήσει, τα …χέλια, ο σύνδεσμος με την ελληνορωμαική αρχαιότητα, η πρώην γυναίκα του (Karen Allen) που επέστρεψε από το πουθενά, ο πιστός βοηθός Sallah (John Rhys-Davies) που τον είχαμε δει και στη Χαμένη Κιβωτό και Το Δισκοπότηρο, όλοι γηρασμένοι αλλά έτοιμοι για περιπέτεια.
Για την ιστορία, η βάση του σεναρίου βρίσκεται στο μηχανισμό των Αντικυθήρων που δίενι τη δυνατότητα επιστροφής στο παρελθόν! Ο μηχανισμός βρέθηκε το 1902 σε ναυάγιο ανοικτά της νήσου Αντικύθηρα, νοτίως της Πελοποννήσου, μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης. Με βάση τη μορφή των ελληνικών επιγραφών που φέρει, χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ., αρκετά πριν από την χρονολογία του ναυαγίου. Δεν είναι γνωστό ποιος τον κατασκεύασε αλλά είναι πιθανόν να είναι κατασκεύασμα του Αρχιμήδη αφού υπάρχουν ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι ο Αρχιμήδης ή ο Κτησίβιος ήταν οι πιθανοί εφευρέτες του οδοντωτού τροχού! Τα σωσμένα τμήματα του μηχανισμού, βρίσκονται σε ειδική αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών (στην οδό Πατησίων) και η επίσκεψή του είναι απαραίτητη (από τη Wikimedia).
Αν ενοχληθείτε με την αναφορά της Αθηνάς σαν Θεά του Πολέμου, να ξέρετε ότι κατά τη μυθολογία ήταν και Θεά της Σοφίας και Θεά του Πολέμου (εξ ου και η εμφάνισή της με δόρυ, ασπίδα και περικεφαλαία)!
Ο Indiana Jones κι ο Δίσκος του Πεπρωμένου, σας εγγυώνται 2,5 ώρες διασκέδασης αν κι εγώ θα προτιμούσα άλλο τέλος, αυτό της παραμονής του στην αρχαιότητα, αφού συνάντησε τον Αρχιμήδη!!!!!!!!!!!. Τι αρχαιολόγος είναι!
Δημοσίευση σχολίου