LITA FORD - KISS ME DEADLY: "ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΣ"


Το 1988 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για τη Lita Ford. Μετά από 2 δίσκους στην Mercury Rec. υπογράφει στην RCA Records κι αναθέτει τα της καριέρας της στην Sharon Osbourne. Το άλμπουμ Lita ήταν το τρίτο της δισκογραφίας της σε παραγωγή του Mike Chapman, ο οποίος σε συνεργασία με την Sharon είχε φέρει στο studio μουσικούς όπως τους Don Nossov μπάσο και and Myron Grombacher ντραμς, που δούλευαν με την Pat Benatar, τον David Ezrin στα πλήκτρα, ενώ η ίδια έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε.
Έως τότε, είχε κυκλοφορήσει 4 μικρούς δίσκους(singles) από τα πρώτα 2 άλμπουμ της που δεν είχαν καμία επιτυχία αλλά τώρα βρισκόμαστε σε μια άλλη εποχή, με το hairy metal να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και την ίδια να είναι ώριμη συνθετικά κι ερμηνευτικά. Η επιλογή του πρώτου single για την αμερικάνικη αγορά και το ραδιόφωνο ήταν πολύ σημαντική επιλογή και είχε επιτυχία, αφού το "Kiss Me Deadly", (Νο12 Αμερική), σύνθεση του Mick Smiley, παλαιού μπασίστα του Billy Idol, αλλά είχε προσπαθήσει να κάνει και προσωπική καριέρα με το τραγούδι “Magic” που είχε συμπεριληφθεί στο soundtrack, Ghostbusters, Όπως έχει δηλώσει η ίδια η Lita Ford, δεν ήταν σίγουροι για την επιλογή του "Kiss Me Deadly" για πρώτο single, αλλά  δικαιώθηκαν. Αρχικά, ήταν πιο αργό και τα φωνητικά της δεν ήταν τόσο ψηλά. Σήκωσαν το κλειδί, επιτάχυναν το κομμάτι και του έδωσαν ενέργεια, που το ανέστησε. Σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξε ο Αυστροαμερικάνος  παραγωγός που όπως έχει πει η Lita Ford, την έμαθε  πώς να φτιάχνει ένα δυναμικό τραγούδι.

Και συμπληρώνει: “Οι μουσικοί θέλουν να έχουν πολλά δικές τους συνθέσεις στα άλμπουμ, για να έχουν μεγαλύτερα κέρδη από τα πνευματικά δικαιώματα. Όμως ένα καλό τραγούδι είναι ένα καλό τραγούδι και τα καλά τραγούδια είναι δύσκολο να τα βρεις, άσχετα αν τα έγραψες ή όχι. Δεν θα πάρω δικαιώματα, θα τα πάρει ο συνθέτης/στιχουργός αλλά υπάρχουν κι άλλα δικαιώματα (σ.σ. τα μηχανικά) που συνδυάζονται με το airplay και φέρουν ένα έσοδο. Άσε που οι δίσκοι πουλάνε και κάνεις καλό όνομα». Το "Kiss Me Deadly" ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της στο chart μικρών δίσκων, σταματώντας στο Νο12 για λίγους μόνο μήνες αφού τον Μάρτιο του 1989, το ντουέτο της μες τον Ozzy, "Close My Eyes Forever", σταμάτησε στο Νο8!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

22/7/23

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου