Όταν δεν σε περιμένουν, έχεις το στοιχείο του αιφνιδιασμού και της έκπληξης. Κάτι τέτοιο συνέβη με το πρώτο, καλό άλμπουμ των Fastway (1983, No 43 Μ.Βρετανία,Νο 31 Αμερική), που στη χώρα μας λίγοι το ανακάλυψαν. Συνέβη μάλιστα το παράδοξο, να τους ανακαλύψουν από το δεύτερο άλμπουμ και μετά, ενώ το πρώτο κατά την ταπεινή άποψή μου είναι το καλύτερό τους. Να γυρίσουμε το χρόνο στο 1982 όταν οι "Fast" Eddie Clarke και Pete Way έχουν αποχωρήσει από τα συγκροτήματά τους (Motorhead, UFO) και σχηματίζουν τους Fastway, χρησιμοποιώντας τα ονόματά τους για τίτλο του συγκροτήματος. Στην παρέας προστίθενται ο ντράμερ των Humble Pie, Jerry Shirley κι ο άγνωστος αλλά πολύ καλός 18χρονος Ιρλανδός τραγουδιστής Dave King. Σύντομα ο Pete Way ανακάλυψε ότι δεν μπορεί να σπάσει το συμβόλαιό του με την Chrysalis Records (στην οποία ηχογραφούσε σαν UFO), ενώ την ίδια εποχή, δέχτηκε πρόταση να παίξει με τον Ozzy. Έτσι αποχώρησε από τους Fastway που είχαν μόνο όνομα αλλά κανένα τραγούδι. Ο Clarke τον αντικατέστησε με τον session μπασίστα Mickey Feat (δεν αναφέρεται στο άλμπουμ) και με παραγωγό και μηχανικό ήχου τον Eddie Kramer ηχογράφησαν το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους με το διάρκειας 2.47 Εasy Livin” να ανοίγει το άλμπουμ και αν προσφέρει μια βάσιμη ελπίδα για ότι θα επακολουθήσει. Κι αυτό που ακολουθεί, συνιστά ένα πολύ καλό άλμπουμ για το βρετανικό rock και συγκρινόμενο (αναπόφευκτα) με τους Motorhead λόγω Clarke) είναι περισσότερο ευρηματικό και μελωδικό. Κλασικό βρετανικό αλήτικο hard rock, με τη φωνή του Dave King να ξεχωρίζει και να σε κάνει να αναζητάς πληροφορίες για αυτόν το άγνωστο νεαρό. Ακούστε τα “Another Day” και “Heft” που μαζί με το “Easy Livin” είναι τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου και θα με θυμείται. Κι αν το “Heft” σας θυμίσει Led Zeppelin, δεν πειράζει, ΄ίσως να είναι το καλύτερο κομμάτι του δίσκου.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Την επόμενη χρονιά (1984) κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο All Fired Up.
TRIVIA
Στην περιοδεία που ακολούθησε, τη θέση του μπασίστα κάλυψε ο Alfie Agius (πρώην Fixx). Στη συνέχεια, ήλθε ο πρώην Taste, Richard McCracken με τον οποίο ηχογράφησαν το δεύτερο άλμπουμ τους All Fired Up, για να ακολουθήσει μια σειρά αλλαγών στη συγκεκριμένη θέση.
Είναι γνωστή η πορεία του David King που αργότερα σχημάτισε τους Flogging Molly με τη γνωστή επιτυχία.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
13/1/23
Την επόμενη Παρασκευή: Alan Parsons Project-Eye in the Sky
Ο ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΟΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ FASTWAY
Μετά τους Motorhead, οι Fastway; Άραγε τι σόι πράγμα να είναι το καινούργιο συγκρότημα του Fast Eddie Clarke, σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση της δημιουργίας τους στο Ποπ-Ροκ. Η απορία μου λύθηκε άμεσα με την πρώτη ακρόαση, νέος ήχος, φρέσκο hard rock’n’roll με υποψία Led Zeppelin, πιασάρικα ρεφρέν, τραγουδιστής νεότατος κι άγνωστος (φοβερή φωνή) με χροιά Robert Plant και η παραγωγή…άψογη. Αποτέλεσμα, ο πρώτος εξαιρετικός δίσκος των Fastway κερδίζει δυναμικά τις εντυπώσεις, ανεμίζοντας την καρώ σημαία της εκκίνησης.
Ας ειναι καλα ο Ακης Εβενης που τοτε μας το εμαθε μεσω του Β Προγραμματος της ΕΡΤ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο. Εκείνη την εποχή 1986-1989, ο Ακης και η ΕΡΤ είχαν μια πολύ δυνατή ζωνη με "ξένη μουσική" και με πλούσιες πληροφορίες.
ΔιαγραφήΠρεπει να ηταν πιο νωρις ο Εβενης στο Β προγραμμα. Εγω ξεκινησα να τον ακουω το 1982. Η εκπομπη λεγοταν Studio 344, και επαιζε πιο εμπορικα τραγουδια απο αυτα που επαιζε ο Πετριδης τοτε. Αυτοι οι 2 υπηρχαν στο Κρατικο Ραδιοφωνο. Κανεις αλλος τοτε. Και για να ειμαι επικαιρος με το αρθρο, οταν ειχε παιξει ο Εβενης το Easy Leavin των Fastway, του ειχε πηδηξει η βελονα στο πικ απ στην εισαγωγη του τραγουδιου. Το θυμαμαι γιατι παντα εγραφα τις νεες παραγωγες σε κασετα και θυμαμαι σε αυτο το κομματι το πηδημα της βελονας !!!
Διαγραφή