Οι Ανάκαρα είναι ένα από τα πρώτα ελληνικά συγκροτήματα που συνδύασαν τη φολκ μουσική με την εξέλιξη της pop μουσικής. Έκαναν ethnic πριν την εποχή τους! Έγιναν γνωστοί, διασκευάζοντας παραδοσιακά τραγούδια σε μοντέρνο ρυθμό, προσθέτοντας αρμονίες και μελωδίες, δίνοντας έτσι στα ήδη γνωστά τραγούδια μια μοντέρνα υφή, κάτι που ήταν πολύ αγαπητό στις αρχές δεκαετίας του 70. Ένας άλλος λόγος που έγιναν γνωστοί, έστω και μεταγενέστερα ήταν η συμμετοχή του 17χρονου τότε Νίκου Ζιώγαλα(στη φωτό είναι στη μέση) που στην πορεία έκανε προσωπική καριέρα. Το συγκρότημα σχηματίστηκε στη Βέροια από τους Κώστα Γεωργίου, Νάγια Γεωργίου και Μάκη Λιόλιο όπου ερμήνευαν/διασκεύαζαν με έναν ιδιαίτερο τρόπο, παραδοσιακά τραγούδια. Τον Μάκη Λιόλιο αντικατέστησε ο Νίκος Ζιώγαλας. Ηχογράφησαν μάλιστα και τέσσερα παραδοσιακά τραγούδια (Πού πας αφέντη μέρμηγκα, Δώδεκα μήνες στο στρατό, Φρόσω Ρίνα μου, Ένα κορίτσι απ’ τον Κολινδρό) τα οπόία συμπεριλήφθηκαν στο δίσκο «Ωτοστόπ» όπου συμμετείχαν με τον Θανάση Γκαϊφύλλια, ο οποίος ερμήνευε οχτώ τραγούδια (οι Ανάκαρα 4). Στο δίσκο παίζουν μουσικοί από τους Socrates και τους Εξαδάκτυλος. Λανθασμένα έχει « περάσει» ότι ο δίσκος ήταν προσωπικός του Γκαϊφύλλια και οι Ανάκαρα ήταν το συγκρότημα του! Και τα 4 τραγούδια ακούστηκαν από τις μουσικές εκπομπές και διαλείμματα των 2 καναλιών της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης και έγιναν επιτυχίες. Η ιστορία τους κράτησε τρία χρόνια περίπου, αλλά άφησαν το στίγμα τους με τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους στις μπουάτ της εποχής και σε συναυλίες στις οποίες συμμετείχαν. Οι εμφανίσεις τους στο¨Ελατήριο¨ μαζί με τους Poll, Γιάννη Κιουρτσόγλου (πρώην μέλος των Πελόμα Μποκιού) και τη Δέσποινα Γλέζου, άφησαν εποχή (χειμώνας 71 προς 72).
Μετά την κυκλοφορία του «Ωτοστόπ» και του μικρού δίσκου «Ένα κορίτσι απ’ τον Κολινδρό»΄από τη Λύρα, υπέγραψαν στη Minos, μια κίνηση που αποδείχτηκε καθώς ηχογράφησαν καινούργια τραγούδια που ποτέ δεν κυκλοφόρησαν. Κι όπως έχει δηλώσει ο Κώστας Γεωργίου « Είναι κρίμα γιατί ούτε μια πρόχειρη κασέτα δε σώθηκε από εκείνη την ηχογράφηση»!
Μετά τη διάλυσή τους ο Νίκος Ζιώγαλας ακολούθησε τη γνωστή πετυχημένη πορεία. Το συγκρότημα επανανσυνδέθηκε το 1996 όπου έπαιξαν στον προσωπικό δίσκο του Ζιώγαλα “Παλιοί Λογαριασμοί” όπου σε δύο τραγούδια συμμετέχουν τα «Ανάκαρα», (“Φρόσω Ρίνα μου” σε νέα εκτέλεση και το “Του Γάμου” όπου ο Νίκος Ζιώγαλας, το ερμηνεύει μαζί με τα «Ανάκαρα», τον Βασίλη Καζούλη κ.α.).
ΠΩΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ
Διάλεξαν το όνομα Ανάκαρα επειδή ήταν φωνητικό, δυο κιθάρες και τρεις φωνές και ο Κώστας Γεωργίου σκέφτηκε να ονομαστούν έτσι από τα ανάκαρα που ονόμαζαν τα πνευστά λαϊκά όργανα και σαν προέκταση θα μπορούσαν να θεωρηθούν και οι φωνές τους καθώς μάλιστα τραγουδούσαν παραδοσιακά τραγούδια. Στη Βικιπαιδεία, Ανάκαρα σημαίνει δύναμη, σωματική και ψυχική αντοχή, κουράγιο.
Με πληροφορίες από το βιβλίο του Ντίνου Δηματάτη Get That Beat κι από συνέντευξη του Κώστα Γεωργίου στον στον Θεοδόση Βαφειάδη στο e-orfeas.gr
φωτό από youtube
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
18/10/22
Δημοσίευση σχολίου