Τον Φεβρουάριο του 1975, μετά από 7 άλμπουμ και μετά από 8 ολόκληρα χρόνια καριέρας, οι Status Quo βλέπουν ένα τραγούδι τους στο Νο1 του Βρετανικού chart μικρών δίσκων, το οποίο έμελλε να είναι και το μοναδικό. Πρόκειται για το "Down Down", σύνθεση του κιθαρίστα/τραγουδιστή Francis Rossi και του road manager, Bob Young, του οποίου η έμπνευση ήλθε όταν το συγκρότημα βρισκόταν–σε μια από τις ελάχιστες εμφανίσεις τους–στην Αμερική και συγκεκριμένα το 1974 στη Sunset Boulevard του Λος Άντζελες. Ο Francis Rossi ήταν με τον ντράμερ John Coughlam που συνοδευόταν από τη σύντροφό του, η οποία είχε μαζί της μια πολύτιμη σακούλα με κόκα. Το ζευγάρι έφυγε, αφήνοντας τον Rossi μόνο του με τη κιθάρα του και χωρίς καθόλου »προμήθεια», πράγμα που του κακοφάνηκε! Έτσι όταν επέστρεψε στο ξενοδοχείο θυμωμένος, έγραψε το κυρίως riff του τραγουδιού που το τελείωσε όταν επέστρεψε στο Λονδίνο. Οι στίχοι είχαν διπλή σημασία, αφού απευθυνόντουσαν τόσο στην πρώην γυναίκα μου όσο και στους κριτικούς.
I want all the world to see/
To see you're laughing, and you're laughing at me/
I can take it all from you/
Again again again again/
Η μουσική του είναι επηρεασμένη από την πρώτη επιτυχία των T. Rex, "Debora" κι αρχικός τίτλος ήταν "Get Down" αλλά επειδή υπήρχε τραγούδι του Ιρλανδού Gilbert O'Sullivan με τον ίδιο τίτλο, το άλλαξαν σε "Down Down".
Με το που το ηχογράφησαν, κατάλαβαν ότι θα γινόταν επιτυχία και ήταν το μοναδικό τραγούδι που έβγαλαν σε single από το δίσκο On the Level. Παρ’ όλα αυτά, ο Rossi είχε ενδοιασμούς για το αν θα έπρεπε να μπει το τραγούδι στο δίσκο αλλά μετά θυμήθηκε ότι τους ίδιους ενδοιασμούς είχε κι όταν κυκλοφόρησε το “Caroline” (No5 Μ.Βρετανία) και άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν, με το "Down Down"να γίνεται το μοναδικό τους Νο1!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
5/2/22
Δημοσίευση σχολίου