Όταν λέγεσαι Led Zeppelin και το ξέρεις ότι γράφεις ιστορία, είναι παράδοξο ότι κυκλοφορείς την εποχή της δόξας σου μόνο 10 τραγούδια σου σε μικρό δίσκο (single) σε μια αγορά όπως η Αμερική. Κι όμως οι Led Zeppelin όχι μόνο κυκλοφόρησαν 10 μικρούς δίσκους αλλά και 2 που ΔΕΝ ήταν για εμπορική χρήση παρά για promotion, δηλαδή κυκλοφόρησαν σε μικρό αριθμό και διατέθηκαν μόνο σε παραγωγούς ραδιοφώνου και μουσικούς δημοσιογράφους (σ.σ. φαντάσου τη σημερινή αξία τους!). Έτσι το συγκρότημα μεταξύ 1969 και 1979 κυκλοφόρησαν επίσημα μόνο 10 singles. Κι αυτό, έγινε χάρις στην επιμονή του manager τους Peter Grant, που σε μια εποχή που οι πωλήσεις των singles ήταν ιδιαίτερα υψηλές, επέμενε στην ιδέα ότι η δισκογραφική εταιρεία αλλά και το συγκρότημα πρέπει να εστιάζουν στο μεγάλο άλμπουμ (LP). Έχοντας συντάξει ο ίδιος το συμβόλαιο με την Atlantic Rec., είχε φροντίσει το συγκρότημα να ελέγχει πότε κι αν κυκλοφορήσει κάποιο τραγούδι του σε μικρό δίσκο. «Ποτέ δεν πήγαμε μόνο για να ηχογραφήσουμε ένα single. Αυτός ήταν ο χρυσός κανόνας: όχι singles". Ένας άλλος λόγος ήταν η σχετικά μεγάλη χρονική διάρκεια των τραγουδιών τους, τουλάχιστον στα περισσότερα, πράγμα που δυσκόλευε τους αμερικάνικους ραδιοφωνικούς παραγωγούς που ήθελαν μικρά σε χρόνο τραγούδια (σ.σ. βασικός κανόνας στο αμερικάνικο ραδιόφωνο). Σε αντίθεση με άλλα συγκροτήματα, οι Led Zeppelin δεν έβλεπαν τους εαυτούς τους σαν συγκρότημα που «φλερτάρει» με το ραδιόφωνο που παίζει εύπεπτες pop επιτυχίες. «Πάντα σκεφτόμουν τους Rolling Stones σαν ένα pop συγκρότημα που έφτιαχνε single» είπε ο Robert Plant το 2005. Δεν έχει νόημα να κυκλοφορήσουμε ένα single όταν το άλμπουμ είναι η ταυτότητά μας". Για να ξανά γυρίσω στις πρώτες γραμμές του άρθρου, από τα 10 επίσημα singles που κυκλοφόρησαν στην Αμερική, ενώ κυκλοφόρησαν 2 singles για promotion ("Babe I'm Gonna Leave You" και "Stairway to Heaven"). Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά τα περίφημα singles:
"Good Times Bad Times" Το τραγούδι που ανοίγει το πρώτο άλμπουμ έχει διάρκεια μόνο 2:46 και είναι σκέτη καταιγίδα. Στην Αμερική σταμάτησε πολύ χαμηλά, στο Νο 80 του chart των μικρών δίσκων ενώ στη Μ.Βρετανία τα πράγματα ήταν πιο απλά: δεν κυκλοφόρησε καθόλου! Σήμερα το τραγούδι είναι classic!
"Whole Lotta Love"
Το blues rock "Whole Lotta Love" ανοίγει με τον καλύτερο τρόπο το Led Zeppelin II κι είναι ένα από τα μεγαλύτερα τραγούδια που γράφτηκαν στην ιστορία της μουσικής. Στην Αμερική πολλοί
DJs έκαναν δικές τους μίξεις, μειώνοντας το χρόνο όπου το o Plant κάνει λαρυγγισμούς. H Atlantic Records βλέποντας ότι η μεγάλη διάρκεια και οι λαρυγγισμοί, ήταν πρόβλημα για το αμερικάνικο ραδιόφωνο, πίεσε το συγκρότημα για να κάνει ένα edit διάρκειας 4 λεπτών, καταφέρονται να δει τις πωλήσεις του να το εκτοξεύουν στο Νο4 του αμερικάνικου chart. Το περίεργο είναι ότι το συγκρότημα αρνήθηκε να κάνει το ίδιο και για την αγγλική αγορά, όπου το single σταμάτησε στο Νο21 και ήταν το μοναδικό τραγούδι τους που μπήκε το Βρετανικό chart.
"Immigrant Song"
Μπορεί το Led Zeppelin III να είναι ένα άλμπουμ με πολλά φολκλορικά στοιχεία, αλλά το “Immigrant Song” θερίζει. Σταμάτησε στο Νο16 του chart.
"Black Dog"
Το βασικό riff ανήκει στον μπασίστα John Paul Jones και το τραγούδι είναι ένα από τα πιο γνωστά rock anthems όλων των εποχών. Σταμάτησε στο Νο15 του chart.
"Rock and Roll"
Ο Page πήρε την ιδέα για να γράψει το μεγάλο αυτό τραγούδι, ακούγοντας το "Keep A-Knockin'" του Little Richard, προσθέτοντας κιθάρα ύφους Chuck Berry. Με αυτό το τραγούδι άνοιγαν τις συναυλίες από το 1972 έως και το 1975. Σταμάτησε στο Νο47 του chart.
"Over the Hills and Far Away"
Δύσκολο τραγούδι και αρκετά περίπλοκη σύνθεση το Houses of the Holy, ήταν μια από τις καλύτερες στιγμές του Houses of the Holy. Σταμάτησε στο Νο51 του chart.
"D'yer Mak'er"
Έξω από το κλασικό ύφος τους, το “D’yer Mak’er” έγινε μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία αν και ο κόσμος (εκτός των Βρετανών) δεν κατάλαβε το παιχνίδι που γίνεται με τις λέξεις τόσο του τίτλου όσο και των στίχων. Σταμάτησε στο Νο20 του chart.
"Trampled Under Foot"
Με έντονο τον επηρεασμό από το “Superstition του Stevie Wonder, το “Trampled Under Foot” παραμένει σαν ένα από τα …»άγνωστα» τραγούδια τους. Σταμάτησε στο Νο38 του chart.
Candy Store Rock¨"
Περίεργο αλλά αληθινό. Το “Candy Story Rock” δεν κατάφερε να μπει καν στο chart, και είναι ένα από τα άγνωστα τραγούδια τους. Συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ Presence και ηχογραφήθηκε με τον Plant σε αναπηρικό καρεκλάκι μετά το ατύχημα που είχε στη Ρόδο και δεν παίχτηκε σε συναυλίες τους.
"Fool in the Rain"
Το «Fool in the Rain» ήταν το τελευταίοsingle που κυκλοφόρησαν πριν τη διάλυσή τους το 1980, με τη σύνθεσή του να είναι σαφώς επηρεασμένη από βραζιλιάνικο ρυθμό της samba. Σταμάτησε στο Νο21 του chart.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
6/12/21
Δημοσίευση σχολίου