To "Runaway" ήταν αυτό που έκανε τη Mercury Records να τους υπογράψει και το Μάρτιο του 1983 να σχηματίσει τους Bon Jovi που περιελάμβαναν τους David Bryan πλήκτρα (στα Credits του δίσκου αναφέρεται με ολόκληρο το όνομα του David Bryan Rashbaum), Alec John Such μπάσο, Tico Torres ντραμς (ο μόνος με επαγγελματική εμπειρία) και Dave Sabo κιθάρα που σύντομα αντικαταστάθηκε από τον Richie Sambora και συνέχισε την καριέρα τους στους Skid Row!
Το πιανάκι στην εισαγωγή και ο ρυθμός του “Runaway”, φθάνουν (και περισσεύουν) για να γίνει all time classic. Πιάνο που παίζει ο Roy Bittan στο demo και που ο Bon Jovi κράτησε την ηχογράφησή του! Πάνω σε αυτό το ρυθμό, κτίστηκαν πολλά τραγούδια και καριέρες από άλλα συγκροτήματα που τα στοίχειωσε και με το παραπάνω! Σαν πολύτιμός λίθος της νέας φάσης του παρουσιαζόμενου μελωδικού rock, το “Runaway”γίνεται ο πρέσβης των Bon Jovi ενώ τα τραγούδια που ακολουθούν είναι συνεπέστατα στον καινούργιο ήχο με τα πλήκτρα (σ.σ. ή πιανάκι αν θέλετε) να προσφέρουν τη φρεσκάδα που έλειπε από το εκείνη την εποχή. Όμως η φρεσκάδα του, ‘κρύβει» τραγούδια σαν το “Roulette”, που είναι ο δεύτερος πολύτιμος λίθος του άλμπουμ, στο ίδιο πνεύμα, στο ίδιο στυλ! Ακολουθεί το "She Don't Know Me", μα τι γίνεται εδώ, τρία καλά κομμάτια στη σειρά; Κι άλλο καλό τραγούδι! Το "Shot Through the Heart" πιστοποιεί ότι μόλις είχα αγοράσει έναν από τους καλύτερους δίσκους, που ακόμα και σήμερα δείχνει την αξία του με το πρώτο άκουσμα. Σίγουρα είναι πιο φρέσκιοι κι ανεβαστικοί από τους Toto(σ.σ. απλά τους αναφέρω γιατί έκανε τη σύγκρισης στην αρχή του κειμένου) με πολλά καλά κομμάτια όπως “Breakout”, "Come Back" και “Burning for love” που σαν συνθέσεις είναι απλές αλλά με έντονη αίσθηση της μελωδίας. Και κάπου εκεί, υπάρχει ένας πολύ καλός κιθαρίστας που περιμένει την ευκαιρία του να δείξει το ταλέντο του. Θα πρέπει να κάνει υπομονή για ένα ακόμα δίσκο!
To Bon Jovi δεν έχει μέτριο τραγούδι, πράγμα πρωτοφανές για τη δισκογραφία. Είναι ένας δίσκος που παρουσιάζοντας τον 36 χρόνια μετά, προσφέρεται για μια «εκ του ασφαλούς» κριτική(;).
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Οι Bon Jovi δεν άφησαν καμία αμφιβολία ότι είχαν όλα τα φόντα να εξελιχθούν σε ένα μεγάλο συγκρότημα, πράγμα το οποίο κι έγινε αν και η εμπορική αποτυχία του δεύτερου άλμπουμ τους.7.800 Fahrenheit, παρ ολίγο να τους στοιχίσει.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ “SHE DON’T KNOW ME”
Το τραγούδι είναι σύνθεση του οργανίστα των Wild Cherry, Mark Avsec. Στις αρχές της δεκαετίας του 80, συνέθεσε κι έκανε παραγωγή τη μεγάλη επιτυχία των LaFlavour "Mandolay" (μεγάλη επιτυχία και στη χώρα μας με τα δύο συγκροτήματα, Bon Jovi και LaFlavour να έχουν υπογράψει στην Polygram. Ένα από τα τραγούδια που είχε συνθέσει ο Avsec για τους LaFlavour ήταν το "She Don't Know Me", μόνο που το 1981 το συγκρότημα υπέγραψε στην MCA κι άλλαξε το όνομά του σε Fair Warning (καμία σχέση με το γερμανικό συγκρότημα) για να ερμηνεύσει το τραγούδι και να το συμπεριλάβει στο άλμπουμ του, το οποίο ήταν το πρώτο τραγούδι του δίσκου. Το άλμπουμ δεν κυκλοφόρησε ποτέ, παρά μόνο σε promo αντίτυπα και στην ιστορία μας εμφανίζονται οι άγνωστοι Bon Jovi που μόλις είχαν υπογράψει στην Mercury (θυγατρική της Polygram) και χρειαζόντουσαν ένα δυνατό τραγούδι για το πρώτο άλμπουμ τους! Αυτό ήταν η σύνθεση του Avsec, "She Don't Know Me" που αυτόματα εγκαταλήφθηκε από Fair Warning που είδαν την πορεία τους να παίρνει τον κάτω δρόμο, αφού τότε οι Van Halen κυκλοφόρησαν το άλμπουμ τους με τίτλο "Fair Warning"! Έτσι η MCA εγκατέλειψε κάθε ιδέα κυκλοφορίας του άλμπουμ, με τα promo δείγματα να μένουν στην αγορά σαν μοναδικοί μάρτυρες ενός παρ’ ολίγου συγκροτήματος.
TRIVIA
Ο χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας της μουσικής, μας θυμίζει ότι οι Wild Cherry ήταν ένα αμερικάνικο funk rock(!) συγκρότημα όπου όλα τα μέλη τους ήταν λευκοί(!) και το 1976 είχαν μια τεράστια επιτυχία με το Νο1 στην Αμερική, “Play that funky music”, μεγάλη επιτυχία και στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
10/2/21
Δισκαρα ,ο καλυτερος τους , σχεδον ολα τα κομματια ειναι καλα και μεσα κατα την γνωμη μου υπαρχει το κορυφαιο κομματι της ιστοριας τους , το shot through the heart (Κομματι του Jack Ponti ), ενα πολυ μεστο κομματι και παντα μου εκανε εντυπωση γιατι δεν 'πολυ-ακουγοταν' στις συναυλιες τους .
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο runnaway ασφαλως ειναι ενας υμνος , ενα hit (αντε λιγο το i'd die for you πλησιαζε ) .Και φυσικα το σολο κιθαρας οπως λεει και το κειμενο δεν ειναι του Sambora αλλα του κιθαριστα /δασκαλου/υπερσεσιονιστα Tim Pierce .
Ηταν 1984 , ηδη υπηρχαν rock η hard rock κομματια με εντονα πληκτρα αλλα στο runnaway μπαινει η σφραγιδα ,κυριοι θα ακουτε ριφ και απο τα πληκτρα και βγαλτε τους πληκτραδες απο τις κουρτινες . Το χαρακτηστικο 'σκασιμο' με το κρατημα του πιατινιου , το κοφτο μπασο-κιθαρα και το 'παιχνιδιαρικο' σχημα των πληκτρων ,ηταν η βαση πανω στην οποια πατησαν καμποσες μεταγενεστερες εισαγωγες κομματιων .Δεν ηταν το πρωτο κομματι ,αλλα ηταν αυτο που εκανε πιο χαρακτηριστικο .
Το αλμπουμ αυτο δεν εχει την παραγωγη του slippery η του new jersey αλλα ακριβως αυτο το στοιχειο το κανει να ακουγεται πιο 'στουντιακο ' και πιο 'ζεστο ' απο τα μεταγενεστερα .
Κορυφη !