Φθινόπωρο 1983. Η δημοτική - ιδιωτική ραδιοφωνία δεν υπάρχει ούτε σαν ιδέα και η μόνη μουσική πληροφόρηση έρχεται από τις λίγες αλλά καλές εκπομπές της ΕΡΑ. Οι εκπομπές των Άκη Έβενη, Ηλία Ξυνόπουλου, Γιάννη Πετρίδη, Λευτέρη Κογκαλίδη (στη Θεσσαλονίκη) αλλά και άλλων όχι τόσο γνωστών παραγωγών της δημόσιας ραδιοφωνίας που πλέον δεν θυμάμαι, παίζουν όλες τις νέες κυκλοφορίες. Στρατιώτης ων στο ΚΕΕΜ Σπάρτης, ακούω στο θάλαμο από ένα ραδιοφωνάκι το "One Thing Leads to Another" από τους άγνωστους Fixx, ένα λονδρέζικο συγκρότημα που υπάρχει από το 1979! Έχοντας ένα ήχο, αυτόν που τότε ονομάζαμε new wave rock, οι Fixx ήταν δημιούργημα των φίλων Cy Curnin (τραγούδι) και Adam Woods (ντραμς) κι αρχικά ονομαζόντουσαν Portraits. Όπου με αυτό το όνομα ηχογράφησαν τα singles "Little Women" (1979) και "Hazards In The Home" (1980), χωρίς επιτυχία. Την επόμενη χρονιά άλλαξαν το όνομά τους σε The Fix (σ.σ. με ένα x) κυκλοφορόντας το τραγούδι "Lost Planes"(1982). Και πάλι όμως η επιτυχία δεν ήλθε. Μέσα σε μια δεκαετία, αυτή του 80, που η μουσική άλλαζε, οι άνθρωποι της MCA Records πίστεψαν στο συγκρότημα και τους υπέγραψαν, αλλάζοντας το όνομά τους σε The Fixx (με 2 x). Το 1982 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Shuttered Room που δεν σημείωσε καμία επιτυχία παρά μόνο στην Αμερική κι αυτή περιορισμένη αφού σταμάτησε στη θέση 133 των άλμπουμ. Ακούγοντας το, καταλαβαίνεις ότι αντιπροσωπεύει τον καινούργιο ήχο που ήδη είχε αρχίσει να κερδίζει τα αμερικάνικα ραδιόφωνα. Το δεύτερο άλμπουμ τους Reach the Beach (1983 Νο8 Αμερική) με παραγωγό τον Rubert Hines, είναι το πιο εμπορικό και γνωστό άλμπουμ τους, αφού έβγαλε τη μεγάλη επιτυχία "One Thing Leads to Another"(Νο4 Αμερική) για να ακολουθήσει μια σειρά άλμπουμ, μουσικά σταθερή στο pop-rock ύφος τους. Το Phantoms (1984) με την επιτυχία "Are We Ourselves?"(Νο15 Αμερική), Walkabout (1986 με την επιτυχία "Secret Separation"), το Calm Animals (1989) με το single "Driven Out”), το Ink (1991 με το single “Much Is Enough?") για να ακολουθήσει μια σειρά άλμπουμ με τελευταίο Beautiful Friction(2012).
TRIVIA
Το 1985 συμμετείχαν με το τραγούδι "A Letter to Both Sides" στο soundtrack της ταινίας Fletch.
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Οι Fixx ανήκουν στην κατηγορία των συγκροτημάτων που συνέβαλαν στην μουσική αλλαγή που είχε ξεκινήσει από τις πρώτες ημέρες της καινούργιας (τότε) δεκαετίας). Μαζί με τους Flash and the Pan (σίγουρα πολύ πιο πετυχημένοι), τους Αυστραλούς Icehouse, τους Άγγλους Outfield, τον Moon Martin, τους Motels και λιγότερο τους Δανούς Laid Back, έπαιζαν ένα υπνωτικό pop-rock που κατάφεραν οι επιτυχίες τους να παραμένουν ζωντανές και κυρίως φρέσκιες έως και σήμερα, 40 χρόνια μετά.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Reach the Beach (1983)
Phantoms (1984)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
25/1/21
Πρωτα πρωτα Αλεξανδρε σ ευχαριστουμε για την αναφορα στους Fixx.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτρατιωτης εσυ το φθινοπωρο του 83, μαθητης Λυκειου εγω να τρεχω μετα το σχολειο στις 2μιση να ακουσω νεες κυκλοφοριες απο την εκπομπη του Ακη Εβενη στο Β΄προγραμμα. Εκει πρωτακουσα το One thing leads to another και την επομενη μερα αγορασα το album απο το δισκαδικο της Αθηνας, εκπληκτος που το ειχα βρει σε τοσο συντομο διαστημα. Το αλμπουμ ειχε ακομα 2 πολυ ομορφα singles το Saved by zero και το Sign of fire. Η μουσικη των Fixx ηταν η απαντηση στο φλωρε (οπως το λεγαμε τοτε) κινημα του new wave με τους Culture Club, τους Thompson Twins και τους Duran Duran.Συμφωνω απολυτα μαζι σου με τα ονοματα που αναφερεις σαν το ποπ-ροκ κινημα της εποχης.Για μενα εφτασαν στο απωγειο της συνθετικης τους ικανοτητας με το αλμπουμ Ink του 1991. Δεν ειχαν τις ροκ κιθαρες, επαιζαν διαφορετικη μουσικη, αλλα γαμωτο μας αρεσαν