Το τραγούδι “’Lady D’ Arbanville” συνέθεσε και ηχογράφησε ο κυπριακής καταγωγής Cat Stevens (Steven Demetre Georgiou). Κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο τον Απρίλιο του 1970, ενώ συμπεριελήφθη και στον επόμενο – τρίτο κατά σειρά –άλμπουμ του Mona Bone Jakon, επίσης το ίδιο έτος.
Ο Stevens είχε κάνει αίσθηση με τον πρώτο του μεγάλο δίσκο Matthew & Son (1967), ο δεύτερος “New Masters”, την ίδια χρονιά, δεν έτυχε της ίδιας αποδοχής.
Έως τις ηχογραφήσεις για το “Mona Bone Jakon”, ο καλλιτέχνης εξαφανίσθηκε από τα μουσικά δρώμενα του Λονδίνου εξ αιτίας σοβαρότατου προβλήματος υγείας, καθώς προσεβλήθη από φυματίωση και έφθασε πολύ κοντά στον θάνατο.
Το συγκεκριμένο γεγονός άλλαξε σε πολύ μεγάλο βαθμό την κοσμοθεωρία του Stevens. Στο συγκεκριμένο διάστημα συνέθεσε πλέον των τεσσαράκοντα τραγουδιών, τα περισσότερα από εκείνα συμπεριελήφθησαν στους επόμενους δίσκους του.
Προς το τέλος της αναρρώσεως, παρευρέθηκε σε κάποιο πάρτυ μαζί με άλλους γνωστούς μουσικούς, όπου γνώρισε την έφηβο Αμερικανίδα Pαtricia (Patti) D’ Arbanville, μοντέλο και ηθοποιό, ανακάλυψη του Andy Warhol σε ηλικία 13 ετών. Οι δυο τους συνδέθηκαν αισθηματικά, αλλά τα ταξίδια και η απουσία της Patti, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων σε Παρίσι και Νέα Υόρκη, επηρέασε τον Stevens, ο οποίος επιθυμούσε να επενδύσει σε μια σοβαρότερη σχέση.
Συμφώνως προς την D’ Arbanville, “το τραγούδι γράφτηκε από τον Steven (το βαπτιστικό όνομα του καλλιτέχνη) στο διάστημα απουσίας μου επί έναν μήνα στην Νέα Υόρκη. Προφανώς τού έλειπα, δεν ευρισκόταν σε καλή συναισθηματική κατάσταση και έγραψε το τραγούδι για την Lady D’ Arbanville. Επρόκειτο για εμένα, χρησιμοποιώντας την μεταφορά του θανάτου. Είναι ένα τραγούδι γεμάτο θλίψη. Όταν το άκουσα έκλαψα, διότι συνειδητοποίησα ότι η σχέση μας είχε τελειώσει.”
(Απόσπασμα από συνέντευξή της στον Andy Warhol) Μετά την αποκατάσταση της υγείας του μετεγγράφη στην εταιρεία του Chris Blackwell (Island Rec), ο οποίος έδωσε απόλυτη ελευθερία στον Stevens. Για την παραγωγή συνεργάσθηκε με τον πρώην Yardbirds, Paul Samwell-Smith. Ήταν ο Smith εκείνος που τον οδήγησε στην αλλαγή μουσικής κατευθύνσεως, προς το folk rock, αφήνοντας κατά μέρος τις “βαριές” ενορχηστρώσεις των προηγουμένων δίσκων.
Η “Lady D’ Arbanville” απετέλεσε την πρώτη κυκλοφορία του στην νέα εταιρεία. Ο μικρός δίσκος έφθασε έως το Νο. 8 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην αντιπέραν του Ατλαντικού το συγκεκριμένο τραγούδι έκανε αρχικά γνωστό τον Stevens στο αμερικάνικο ακροατήριο. Η κυκλοφορία του επομένου μεγάλου δίσκου “Tea for the Tillerman” τον καθιέρωσε.
H Pattgi D'Arbanville σε διάφορα ηλικιακά στάδια. Παντού όμορφη. |
TRIVIA
• Η Patti D’ Arbanville υπήρξε η έμπνευσης και για το τραγούδι “Wild World” του ιδίου καλλιτέχνη. Έχει εμφανισθεί σε πλέον των είκοσι κινηματογραφικών ταινιών (1968-2010) και σε ακόμη περισσότερες τηλεοπτικές σειρές (1976-2018), μεταξύ των οποίων “Οι Άγγελοι του Τσάρλυ”, “Murder She Wrote”,“Miami Vice”, “Law & Order”, “Nip/Tuck”, “The Sopranos”. Υπανδρεύθηκε τρις, με ισάριθμα διαζύγια. Απέκτησε τρία παιδιά από τον τρίτο στην σειρά σύζυγο, ενώ έχει και ένα ακόμη(άρρεν) από την πενταετή σχέση της με τον ηθοποιό /τραγουδιστή Don Johnson.
• Το τραγούδι είχε διασκευάσει – μεταξύ άλλων - και ο Elton John, προτού γίνει ευρύτατα γνωστός. Η δική του ηχογράφηση συμπεριελήφθη στην συλλογή του με διασκευές “Chartbusters Go Pop” (1994). • Δείτε την Patti D’ Arbanville να διαβάζει απόσπασμα από το κεφάλαιο “My Lady D’ Arbanville” του βιβλίου της Pamela Des Barres 'Let's Spend the Night Together: Backstage Secrets of Rock Muses and Supergroupies' (2007), στο οποίο η συγγραφεύς αναφέρεται στην σχέση της Patti με τον Cat Stevens.
• Ο τίτλος του δίσκου “Mona Bone Jakon” είναι η ονομασία που “δημιούργησε” ο Stevens για τo…. πέος του.
• Στον ίδιο δίσκο συμμετέχει και ο Peter Gabriel, ηχογραφώντας το φλάουτο στο τραγούδι “Katmandu”.
ΓΙΑΝΝΗΣ 602
21/11/20
Δημοσίευση σχολίου