SWAN SONG: Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΩΝ LED ZEPPELIN

Ελάχιστες δισκογραφικές εταιρείες είναι τόσο δεμένες με ένα συγκρότημα, όσο η Swan Song και οι Led Zeppelin. Για να είμαστε ειλικρινείς, οι fans αλλά και οι αγοραστές δίσκου δεν χρειάζεται να ξέρουν τα ονόματα των εταιρειών κι αν αυτό συνέβη, ο μόνος λόγος που έγινε ήταν η παρεμβατικότητα τους ως προς τους καλλιτέχνες. Ο Ahmet Ertgun και η Atlantic που τόσο μεγάλο ρόλο έπαιξε στο rock αλλά και το Rhythm blues, η «μαύρη» Motown, η Megaforce των Jon Zazula και της γυναίκας του Marsha Zazula που συνέδεσαν την ύπαρξή τους με το metal κίνημα της δυτικής ακτής αλλά και η αγαπητή Purple Records των Τιτανοτεράστιων που κυκλοφόρησε όχι μόνο άλμπουμ του συγκροτήματος αλλά και πολλές άλλες παραγωγές. είναι οι σημαντικότερες ανεξάρτητες δισκογραφικές rock/hard εταιρείες. Το σημερινό άρθρο θα ασχοληθεί με την Swan Song των Led Zeppelin που όλους μας κατέκτησε με το εκπληκτικά σήμα της.
Γράφει ο Αλέξανδρος Ριχάρδος
Η ιδέα της δημιουργίας της ήταν του δαιμόνιου manager του συγκροτήματος, Peter Grant που όταν έληξε το συμβόλαιο με την Atlantic το 1973, σκέφτηκε να φτιάξει μια δική τους εταιρεία η οποία με τη σειρά της θα έδινε τη διανομή στην Atlantic. Πριν προχωρήσουμε, να σας εξηγήσω με απλά λόγια τη διαφορά δισκογραφικής εταιρεία και εταιρεία διανομής. Η δισκογραφική εταιρεία υπογράφει τον καλλιτέχνη, πληρώνει τα έξοδα ηχογράφησης, παραγωγής, εξώφυλλου, δίνει προκαταβολή αν χρειαστεί, έχει έτοιμο το προϊόν και μετά πρέπει να φροντίσει για τη διανομή, δηλαδή πως ο δίσκος θα φθάσει στα καταστήματα δίσκων. Τι να το κάνεις αν έχεις τον καλύτερο δίσκο και δεν έχεις διανομή! Έτσι, υπογράφει συμφωνία με μια μεγάλη εταιρεία που είχε το δίκτυο διανομής όπου της παραδίδει το τελικό προϊόν (σ.σ. δίσκο/κασέτα/cd/dvd) κι αυτή φρόντιζε για να πάει σε όλα τα καταστήματα στην Αμερική. 

Οι κόκκινες λέξεις αποτελούν links και μπορείτε να τις πατήσετε.
 
Το οικονομικό στοιχείο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών μένει στην δισκογραφική εταιρεία, εν προκειμένω Swan Song ενώ η εταιρεία διανομής πληρώνεται με προκαθορισμένη αμοιβή ανά κομμάτι που πουλάει!  Βέβαια εδώ τα μεγέθη πωλήσεων είναι τεράστια, μιλάμε για εκατομμύρια δίσκους, άρα τα κέρδη αντίστοιχα μεγάλα. Η Swan Song ιδρύθηκε στις 10 Μαΐου 1974 μετά την κυκλοφορία του Houses of the Holy και πρώτο άλμπουμ των Led Zeppelin που κυκλοφόρησε στο δικό τους label ήταν το Physical Graffiti. Διαβάστε εδώ πως τα μέλη των Led Zeppelin επέλεξαν τα σύμβολά τους!
Το σήμα της Swan Song όπως εμφανίστηκε στο label (ετικέτα) του Physical Graffiti
 Το Houses of the Holy (Νο1 Μ.Βρετανία, Νο1 Αμερική) βρήκε το συγκρότημα να έχει μια τελειώσει τεράστια επιτυχημένη περιοδεία στην Αμερική.Μόνο από τη συναυλία τους στο Tampa Stadium της Φλόριδα o τζίρος ήταν 309.000$, νούμερο τεράστιο για την εποχή, ενώ ο συνολικός τζίρος της περιοδείας στην Αμερική, ξεπέρασε τα 4.000.000$.
Έτσι η Hipgnosis επιμελήθηκε το λογότυπο της νεοσύστατης  εταιρείας  με τον Joe Petagno να το σχεδιάζει, βασισμένος στον πίνακα του William Rimmer, Evening: Fall of Day του 1870.
Το πρωτότυπο έργο στο Μουσείο Fine Arts της Βοστώνης.
 ΠΩΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑΤο όνομα Swan Song  που έχει μέσα κάτι το μεγαλειώδες αλλά και το πικρό, επιλέχτηκε από μια ορχηστρική σύνθεση του Jimmy Page διάρκειας 20 λεπτών(!) η οποία δεν μπήκε ποτέ σε άλμπουμ του συγκροτήματος. Η μεγαλοπρέπεια του κύκνου (swan), το τραγούδι (song), σε συνδυασμό με το εκπληκτικό σχέδιο του Petagno, αλλά και με τη θλίψη και το δυσοίωνο στο οποίο μεταφράζεται το Swan Song, παρουσίασαν ένα από τα ωραιότερα σήματα δισκογραφικής εταιρείας. Ο γεροδεμένος γυμνός άνδρας, από άλλους μεταφράστηκε σαν τον Ίκαρο, από άλλους σαν τον Εωσφόρο κι από άλλους σαν το Robert Plant (σ.σ. προφανώς λόγω των μαλλιών). Ειδικά για την εκδοχή του Εωσφόρου, η λογική της προέλευσης πηγάζει από τη από τον Page και πάλι κι από τη συμμετοχή του στο soundtrack της ταινίας Lucifer Rising του Kenneth Anger. Πάντως πριν καταλήξουν στο Swan Song, έπαιξαν τα ονόματα Eclipse, Deluxe και Superhype.
Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Σύμφωνα με τον Jimmy Page, το σκεπτικό υπογραφής καλλιτεχνών στην Swan Song ήταν να μπορούν να υποστηρίξουν τις δουλείες τους κι όχι απαραίτητα η εμπορική επιτυχία. Θα υπέγραφαν ονόματα με δουλειές (σ.σ. άλμπουμ) που μπορεί να μην τους άρεσαν αλλά σε γενική παραδοχή να ήταν καλά. Το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησε η Swan Song ήταν το πρώτο των Bad Company, το θρυλικό Bad Co με ημερομηνία κυκλοφορίας του στην Αμερική την 15η Ιουνίου 1974 και κωδικό SS-8410 για να ακολουθήσει την 1η Νοεμβρίου του 1974 το Silk Torpedo (Νο 104 Αμερική) των Pretty Things. Την ίδια εποχή ο Page ξεκίνησε συνεργασία με τον παραγωγό Mickie Most. O Peter Grant στην άκρη του μυαλού του είχε την ιδέα ότι η Swan Song έπρεπε να συνεχίσει ακόμα κι αν οι Led Zeppelin σε μια στιγμή τέλειωναν.
Σε μια εποχή που τα πάρτι και οι δημόσιες σχέσεις είχαν να μπαίνουν στη ζωή της δισκογραφίας, ο Grant διοργανώνει μεγάλο πάρτι στο Ξενοδοχείο Four Seasons της Νέας Υόρκης , όπου ξοδεύτηκαν περισσότερα από 10.000$. Σκοπός του πάρτι ήταν να λανσάρει την εταιρεία! O Grant είχε ζητήσει να του φέρουν κύκνους και μάλιστα πλήρωσε αδρά για αυτούς, αλλά πολύ γρήγορα κατάλαβε ότι τον κορόιδεψαν κι αντί για κύκνους τους πήγαν….χήνες!!!!
 
Τα πρώτα ονόματα αρχίζουν και υπογράφουν με πρώτους και καλύτερους τους Bad Company (για την Αμερική γιατί στην Μ.Βρετανία ο Chris Blackwell τους είχε υπογράψει στην Island). Το άλμπουμ που εκτίναξε την εταιρεία ήταν το Physical Graffiti (1975) αλλά και τα Straight Shooter των Bad Company, Suicide Sal της Maggie Bell, το πρώτο ομότιτλο των Detective, το Repeat When Necessary του Dave Edmunds, το ομότιτλο των Sad Café, το πρώτο προσωπικό του Robert Plant με τίτλο Pictures at Eleven, το soundtrack της ταινίας Death Wish II (τη μουσική έγραψε ο Jimmy Page), ενώ βέβαια υπήρξαν και πολλές αποτυχίες όπως συμβαίνει με όλες τις δουλειές. Είχαν υπογράψει τους Metropolis, συγκρότημα που τα μέλη τους ήταν πρώην μέλη των Pretty Things αλλά ο δίσκος δεν κυκλοφόρησε ποτέ, ενώ οι Message από τη Νέα Υόρκη κυκλοφόρησαν το μοναδικό τους άλμπουμ με τίτλο Lessons κι απέτυχε παταγωδώς. Στους Message έπαιζαν οι Richie Sambora και  Alec John Such, αργότερα στους Bon Jovi! Διαβάστε εδώ την audition που έκανε ο Richie Sambora στους...Kiss
Το εξώφυλλο των Message. Στη μέση όρθιος ο Richie Sambora.

Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Η τεράστια προσωπικότητα του Peter Grant ήταν αυτή που εμπνεύστηκε  την Sawn Song κι αυτή που την πήρε από …κάτω. Το θέμα της υγείας του (έπασχε από διαβήτη), ο εθισμός του στην κοκαΐνη και το διαζύγιό του  ήταν τρία τα βασικά στοιχεία που είχε αρχίσει να παραμελεί την εταιρεία. Ήλθε κι ο θάνατος του John Bonham και το κεφάλαιο της Swan Song έκλεισε. Τα δύο τελευταία άλμπουμ που κυκλοφόρησε ήταν τα Coda των Led Zeppelin και το ομώνυμο άλμπουμ των Wildlife που είχε σχηματίσει ο ντράμερ των Bad Company, Simon Kirke με τους Steve και Chris Overland που λίγα χρόνια αργότερα θα σχημάτιζαν τους FM. « Ο Peter Grant ήταν η κόλα που μας συνέδεε όλους» είχε δηλώσει ο Simon Kirke.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Για τους συλλέκτες, η Swan Song στα 9 χρόνια λειτουργίας της κυκλοφόρησε μόλις 3 promo δίσκους που ήταν το Live from the Atlantic Studios των Detective (1978), College Radio Presents Dave Edmunds του Dave Edmunds (1978) και το Pictures at Eleven – Interview with Alan Freeman του Robert Plant (1982). Και τα τρία σπάνια και πανάκριβα στο χρηματιστήριο των συλλεκτών.
Κυκλοφόρησε συνολικά 20 singles εκ των οποίων τρία μόνο ήταν των Led Zeppelin. Επίσης κυκλοφόρησε 27 άλμπουμ. Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των Singles, αφορά όλο τον κόσμο κι όχι μόνο την Αμερική. Το 1983 η εταιρεία έκλεισε και σήμερα κυκλοφορεί μόνο επανακτυπώσεις όπως ολόκληρη τη δισκογραφία των Led Zeppelin και των Bad Company.
ΤRIVIA

  • O Joe Petagno έχει μεγάλο όνομα στην αγορά, αφού έχει επιμεληθεί εξώφυλλα των Pink Floyd, Led Zeppelin,Nazareth, Sweet και Motorhead (σ.σ. το Orgasmatron και φυσικά τη σκυλοκεφαλή).
  • Ο William Rimmer (1816 – 1879) γεννήθηκε στο Λίβερπουλ, από Γάλλο πατέρα. Μετακόμισε στη Βοστώνη όπου ανέπτυξε το ταλέντο του στη ζωγραφική, κυρίως με εκκλησιαστικά θέματα. 
  • Έχουν γραφτεί πολλά γύρω από το σατανισμό, τον Jimmy Page αλλά και γύρω από την ταινία Lucifer Rising του Kenneth Anger. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
17/11/18/
 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου