ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΣΚΑΔΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ!

Ημέρες μεγαλείου. Το τριώροφο Metropolis στη γωνία Πανεπιστημίου και Εμμ. Μπενάκη.
Από την αρχή της δεκαετίας του ’70 και μετά και για 4 σχεδόν δεκαετίες, τα καταστήματα δίσκων υπήρξαν όχι μόνο ένα απλό σημείο πώλησης, αλλά και σημεία συνάντησης και γνωριμίας, κοινώς στέκια! Όταν αρχές δεκαετίας του ’70, η ΕΡΤ είχε μόνο το δίωρο με ξένη μουσική του Γιάννη Πετρίδη και του Κώστα Ζουγρή κι ελάχιστες άλλες εκπομπές, τα καταστήματα δίσκων, μάθαιναν στον κόσμο τις νέες κυκλοφορίες. Όσο πέρναγαν τα χρόνια, οι πωλήσεις δίσκων, ελληνικών και ξένων, παρουσίαζαν αύξηση πωλήσεων, μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ‘00, όπου η ψηφιακή τεχνολογία έβαλε τέλος όχι μόνο στο βινύλιο αλλά και στο cd. Να σημειώσουμε ότι στα εκατομμύρια πωλήσεων δίσκων που πουλήθηκαν στη χώρα μας, συμπεριλαμβάνουμε και τις κασέτες που ειδικά από το 1975 έως και 1985, δηλαδή μια ολόκληρη δεκαετία, παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων έστω κι αν οι εδώ δισκογραφικές εταιρείες είχαν χαμηλώσει εντελώς την αισθητική τους με πρόχειρα εξώφυλλα και μέτρια ποιότητας ταινία εγγραφής, όταν στο εξωτερικό οι περισσότερες κασέτες δισκογραφικών εταιρειών ήταν χρωμίου και σιδηροχρωμίου!!!!


Το Metropolis Πανεπιστημίου 56, σήμερα είναι μαγαζί με ρούχα με την επωνυμία Metroplolis.
Λίγο πριν οι ίδιες οι εταιρείες καταργήσουν τις κασέτες, πρώτη η WEA, άρχισε ένα φέρνει εισαγωγής κασέτες σιδηροχρωμίου κι όσοι τις αγόρασαν, άκουσαν τεράστια διαφορά!
Τα καταστήματα δίσκων στη χώρα μας ξεκίνησαν από μικρές τρύπες και εξελίχθηκαν σε υπερμαγαζιά τύπου Metropolis, Virgin Megastore και Πάτση Megastore και τελικά έκλεισαν  όλα. Στο παρόν φωτογραφικό άρθρο, ασχολούμαστε μόνο με τα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας κι όχι της περιφέρειας (συνοικίες αλλά κι άλλες πολεις).Θα δείτε τι είναι σήμερα έγινε το Metropolis, το Paloma, το Rock City, το Happening, το Δισκάδικο της Αθηνάς και τόσα άλλα που έγραψαν ιστορία. Tο θρυλικό Pop 11, βρισκόταν αρχικά στοΝο73 Α στο ημιυπόγειο της οδού Σκουφά, μεταφέρθηκε και πάλι στη οδό Σκουφά στο Νο15 και για καταλήξει μετά το 1982 στην οδό Πινδάρου.

Ριζικά έχουν αλλάξει οι προσόψεις πολλών μαγαζιών, όπως του Jazz Rock στην Ακαδημίας, του Music Corner ενώ ας υπενθυμίσουμε δύο μεγάλα συνοικιακά, το Studio 27 της οδού Πιπίνου με το μεγάλο υπόγειο που αργότερα έγινε και video club κι όταν έκλεισε από κατάστημα δίσκων μετατράπηκε σε λογιστικό γραφείο καθώς και το Music Wave στην οδό Λαρίσης 4. Για να καταλάβετε τι πωλήσεις δίσκων σημειούνταν εκείνη την εποχή, θα σας πω ότι υπήρχαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, χονδρέμποροι οι οποίοι έπαιρναν μεγάλες πωλήσεις από τις αποθήκες των εταιρειών και προμήθευαν μικρά καταστήματα. Ένας από αυτούς ήταν κι η Ηχογράμα στην οδό Ευριπίδου 25 δίπλα στην Κεντρική Αγορά. Κι αυτό το μεγάλο κατάστημα σήμερα είναι κλειστό.
Η Ηχογράμ σήμερα. Κλειστό μαγαζί με τις διαφημιστικές αφίσες των dvd να υπάρχουν ακόμα

Από εδώ ξεκίνησαν όλα. Το πρώτο Metropolis που πωλούσε τουριστικά αναμνηστικά και κασέτες. Με το αεροπλάνακι να γυρνά πάνω από τα κεφάλια των περαστικών, στην οδό Πανεπιστημίου.
Το τελευταίο Rock City στην οδό Ακαδημίας 79-81. Από το Σεπτέμβριο του 2018 στον ίδιο χώρο έχει μεταφερθεί το Reload

Στη θέση της Τζίνας το Bio Way Πανεπιστημίου 57, απέναντι από το Metropolis.
Μπορεί να ακουγόμαστε σαν άνθρωποι άλλης εποχής, κι είμαστε. Μπορεί η νεολαία να έχει στραφεί στα κινητά, στις αναβαθμίσεις τους και στα gadgets, αλλά πιστέψετε με, χάνετε.

Χάνετε τη βόλτα, την αίσθηση της αγοράς, την αίσθηση του καινούργιου δίσκου που πας με λαχτάρα σπίτι  να ακούσεις, την αίσθηση να ακούσεις ξανά και ξανά το δίσκο  και να ανακαλύψεις όχι μόνο το «γνωστό» τραγούδι αλλά και κάποια άλλα, την αίσθηση του εξώφυλλου που τις περισσότερες φορές ήταν δεμένο με τα τραγούδια, την ευκαιρία να κάνεις προακρόαση του δίσκου και κυρίως το συναίσθημα να δεθείς με τη μουσική και τα τραγούδια.
Το δεύτερο Rock City, Ακαδημίας 69.(ευχαριστούμε τον Κώστα Κοντοσταυλάκη για την ενημέρωση)
Το πρώτο Rock City Σωκράτους 79-81. Παλιά εδώ στεγαζόταν το Studio 2001, επίσης κατάστημα δίσκων
Το άρθρο επιμελήθηκαν οι Επαμεινώντας Κολιός κι ο Αλέξανδρος Ριχάρδος κι επαναλαμβάνουμε, αφορά τα καταστήματα δίσκων που έδρασαν στο κέντρο της Αθήνας κι όχι στις συνοικίες της. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα. Θα σας θυμίσουμε τα μαγαζιά, τις διευθύνσεις τους και θα δείτε κι ένα πλούσιο φωτορεπορτάζ με το τι υπάρχει σήμερα στις θέσεις τους. Στις περισσότερες φωτογραφίες, η θλίψη κυριαρχεί. Θα δείτε και θα καταλάβετε.
ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΤΑΣ ΚΟΛΙΟΣ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Κατάστημα Οπτικών είναι σήμερα η Παλόμα του Χρήστου Γιαμπίλη στην οδό Σωκράτους 82 (ευχαριστούμε τον DJ Tony Ιωάννου για τη διόρθωση)
"Γρηγόρης" είναι σήμερα το παλαιό μικρό αλλά φίσκα σε δίσκους και κασέτες κατάστημα της Music Box στην οδό Νίκης 2 στο Σύνταγμα.
Το Jazz Rock επί της οδού Ακαδημίας 54 με εντελώς διαφορετική πρόσοψη.
Αθηνάς 63, το Δισκάδικο της Αθηνάς. Στο μέσο, αυτό με το ενοικιαστήριο.

Και πάλι το Happening  της οδού Χαρ. Τρικούπη 13  με τον όροφο που επεκτάθηκε αργότερα. 
Το Φιλοντίσκ που ειδικευόταν στην κλασική και Jazz μουσική στη γωνία Εμμ.Μπενάκη και Γαμβέτα και σημερα είναι cafe κι asian food.
Θλίψη προξενεί η θέα του παλαιού κι ιστορικού Happening στην οδο Χαρ. Τρικούπη 13

Στην οδό Πατησίων 41 ακριβώς απέναντι από το Πολυτεχείο, το Music Center σήμερα είναι ένα κλειστό Mikel Cafe.
Το πρώτο Music Corner, λίγο μέσα από τη γωνία Πανεπσιτημίου 56 και Ιπποκράτους. Έχει αλλάξει ριζικά η πρόσοψη του κτηρίου!!!
Το πρώτο κλασικό Jazz Rock στη οδό Ηφαιστου 29 στο Μοναστηράκι. Στη φωτό είναι το μικρό μαγαζί με την ταμπέλα Tattoo.
Το περίφημο μαγαζί του Χρήστου Γιαμπίλη στη στοά Φέξη, Πατησίων 14 σήμερα είναι άδειο. Το μαγαζί είχε ειδίκευση στα  maxi singles.

Το Trust ήταν μεγάλο μαγαζί και ιδρύθηκε από πρώην εργαζόμενους του Happening. Σήμερα στη θέση του στην οδό Ακαδήμαις 62 βρίσκεται ένα κατάστημα της Vodafone.
Το Virgin Megastore στην οδο Σταδίου 7-9

Ο Πάτσης από τη Θεσσαλονίκη λειτούργησε μονο 3 χρόνια σε αυτό το 4όροφο, στη γωνία Πανεπιστημίου και Πατησίων. Για μια εποχή ήταν και μεσοτοιχεία με το Metropolis!
Η Στροφή Μανάκου στα Εξάρχεια, που δεν ήταν στροφή!
Ο ιστορικός Πολύδωρος στη στοά Φιξ. Το μόνο που παραμένει να πουλά κάτι παραπλήσιο του δίσκου!
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Καλημερα
    Το αρθρο καταπληκτικο ,μας πηγε πισω πολλα χροναι ,οταν ακομα ψαχναμε το κομματι που θα γινοταν hit ,πρι απο τους αλλους dj's :-)
    Mια μικρη διορθωση μονο ,το δισκαδικο Paloma του Μιχαλη Γιαμπιλη (αδερφου του Γιαμπιλη στη στοα Φεξη),ηταν Σωκρατους 52 ,οχι στη γωνια με Βεραντζερου αλλα ακριβως διπλα απο δεξια της εισοδου της πολυκατοικιας και σημερα ειναι ενα μικρο καταστημα οπτικων.
    Να στε καλα για το υπεροχο αρθρο!
    Καλη συνεχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Tony σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Από τον τρόπο γραφή σου αντιλαμβάνομαι ότι ήσουν πελάτης του μαγαζιού καιξέρεις καλύτερα από που δεν ψωνίζαμε από το συγκεκριμένο δισκάδιδικο. Σήμερα το φωτογραφίζω το αντικαθιστώ. Α.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ευτυχως που υπηρχαν τα μεταχειρισμεναδικα τυπου Σολωνος και Μασσαλιας (μετα μεταφερθηκαν στον πεζοδρομο ) υπογειο και βρισκαμε πολυ καλα τεμαχια που δεν κυκλοφορησαν ποτε εδω επισημα .
    Οπως και αλλου φυσικα αλλα εκει ο χωρος ηταν πιο 'πολιτισμενος '

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλοι μου ηταν και το play-back του συμπαθεστατου και καλη καρδια Νικου Πατερακη, σε εναν πεζοδρομο λιγο πανω απο το σολωνος και μασσαλιας.(δεν θυμαμαι την οδο ) αλλα ηταν σε υπογειο πολυκατοικιας. Μεταχειρισμενα βινυλια ,κυριως prog rock, ροκ και χαρντ ροκ, και αλλα.Επισης το music-haus (ιδιο αντκειμενο με το παραπανω) ψηλα στην ιπποκρατους του Λακη (αν θυμομουν επιθετα θα ημουν δημοσιογραφος χαχαχαχα). Ισογειο δεξια στην καθοδο του δρομου.
    Και το philodisc στην εμμ. μπενακη (ειδικο στην κλασσικη μουσικη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το play back ήταν του Νίκου Πετρουλάκη, που μετά μεταφέρθηκε στο πεζόδρομο της Δελφών, και μετά άνοιξε το Circus στη Σινά στο. ύψος της Σκουφα. Το music haus ήταν αρχικά όπως κατεβαίνουμε την Ιπποκράτους αριστερά, στο ύψος της Σεργίου Πατριάρχου και μετά μεταφέρθηκε ακριβώς απέναντι σε μεγαλύτερο μαγαζί.

      Διαγραφή
  5. Γράφετε στο άρθρο σας πως στο "Μετρόπολις άρχισαν όλα". Άμα δεν ξέρετε να μην γίνεστε τόσο συμπερασματικοί και ας να ρωτήσετε να μάθετε πριν γράψετε.
    Στο POP ELEVEN άρχισαν όλα στην οδό Σκουφά 73 το 1969! Γρηγόρης Φαληρέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Γρηγόρη, να σου πω ότι ήμουν πελάτης σου στο μαγαζί της οδού Σκουφά, αλλά όταν πήγαμε ο Επαμεινώνδας κι εγώ δεν μπορέσαμε να ταυτοποιήσουμε το σημείο που ήταν το POP ELEVEN. Διαβάζοντας το άρθρο, θα δεις ότι το αναφέρουμε στην αρχή του και όταν ρωτήσαμε μήπως κάποιος από τους σημερινούς καταστηματάρχες το ήξερε, δυστυχώς πήραμε αρνητική απάντηση. Σ ευχαριστούμε που διάβασες το άρθρο.

      Διαγραφή
    2. Θυμάμαι το Pop 11 στη Σκουφά 15, και μετά ψηλά πάνω από τη Τσακάλωφ στην Πινδάρου ή Βουκουρεστίου. Στη Σκουφα 73 ήταν απέναντι από το Dolce που είχε και υπόγειο με αφίσες και περιοδικά;

      Διαγραφή
    3. Πολυ σωστα! POP 11 Σκουφα 15(το τοτε κτηριο δεν υπαρχει πια) και μετα Πινδαρου 38 γωνια με Τσακαλωφ

      Διαγραφή
  6. Ωραιο αρθρο Αλέξανδρε, ολο νοσταλγια.

    Μη, μην το πεις
    οι παλιοί μας φίλοι
    μην το πεις
    για πάντα φύγαν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπήρχαν και το 7+7 και ο "Τσαμπας" στην Ηφαίστου στο Μοναστηράκι . Α στο καλό σας με κάνατε να με πιάσουν οι νοσταλγίες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια διορθωση ... η Φιλοδισκ ηταν Εμμ.Μπενακη και Γαμβετα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξαιρετικό άρθρο!!!
    Σας ευχαριστούμε και τους δύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχο άρθρο γεμάτο νοσταλγία για μας που ζήσαμε αυτά τα χρόνια. Θυμάμαι πάντα πόση ανυπομονησία ένιωθα μέσα μου μέχρι να πάω στο σπίτι να βάλω στο πικ απ τον δίσκο και μετέπειτα το cd να παίξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να μη ξεχάσουμε και την Καρυάτιδα που ήταν Πατριάρχου Ιωακείμ κοντά στην διασταύρωση με την Μαρασλή (απέναντι από το Μαράσλειο). Η Καρυάτις λειτούργησε στην δεκαετία του '60 και έκλεισε περί το 1970. Έκτοτε, το κατάστημα έχει αλλάξει δεκάδες χρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι μου θυμίσατε τώρα;
    Στο Rock City στη Σωκράτους ο Βαγγέλης ο Lord που έγραφε και στο Metal Hammer τις
    " Σφηνες" μαζί με τη γυναίκα του στο ταμείο.
    Την φαντασίωση του κάθε λυκειόπαιδου.
    Motorhead t shirt, εφαρμοστό δερμάτινο παντελόνι και πανέμορφη....
    Α στο καλό σας, συγκινήθηκα πάλι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπήρχε και ο Κύκλος στην Καραγεώργη Σερβίας στο Συνταγμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή