Η γιγάντωση και η άνοδος του Heavy Metal, από τα 80’s και μετά, ως μουσικό κίνημα είχε ως φυσικό αποτέλεσμα την ίδρυση νέων μικρών δισκογραφικών εταιρειών, κάποιες από αυτές όμως έγιναν τόσο μεγάλες που ξεπέρασαν και τις μεγάλες πολυεθνικές.
Στις προηγούμενες δεκαετίες κυρίως στα 70’s και στα 80’s γνωρίζαμε ουκ ολίγες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες, το φαινόμενο όμως γιγαντώθηκε από τα 90’s και μετά. Έτσι δημιουργήθηκαν πολλές εταιρείες που διεύρυναν πάρα πολύ το αγοραστικό κοινό και πλέον τα συγκροτήματα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να παρουσιάσουν την δισκογραφική δουλειά τους στο ευρύ κοινό. Το αποτέλεσμα είναι κάθε μήνα σχεδόν να κατακλυζόμαστε από νέες κυκλοφορίες (που στη ουσία ούτε που τις ακούμε, καλά-καλά) από σχήματα από τις πιο απίθανες χώρες του πλανήτη, από τις πιο απίθανες μικρές εταιρείες.
Ας δούμε όμως λίγο τα πράγματα από την αρχή...
Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 (κυρίως όμως από το 1978 και μετά), έγινε γνωστό ότι υπάρχει ζωή και έξω από το κύκλωμα των μεγάλων εταιρειών, έτσι τ’ όνειρο νέων σχημάτων δεν ήταν ένα συμβόλαιο με μεγάλη εταιρεία, αλλά για αρχή τουλάχιστον με μια μικρή ανεξάρτητη Heavy Metal εταιρεία. Μια μικρή εταιρεία που θα τους προσέξει ιδιαιτέρα, θα σκύψει επάνω τους και δεν θα είναι μέσα στο σωρό τις μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας, όπως λέει και μια Ελληνική παροιμία «καλύτερα πρώτος στο χωριό, παρά δεύτερος στην πόλη». Ολόκληρες γενιές μουσικών και συγκροτημάτων, ξεπήδησαν μέσα από τις ανεξάρτητες μικρές εταιρείες δίσκων, πολλά από αυτά τα σχήματα έγιναν γνωστά μέσα από τις μικρές και κατόπιν κατάφεραν να υπογράψουν μεγάλα πολυπόθητα συμβόλαια με τις μεγάλες εταιρείες δίσκων.
Τα παραδείγματα είναι πολλά, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε όμως πολλά ονόματα, παρά μόνο τούτο… Metallica που ξεκίνησαν από την μικρή και ανεξάρτητη εταιρεία Megaforce, του μεγίστου Johnny Zazula.
Οι ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες, σαν φαινόμενο είναι τόσο παλιό όσο είναι και το Rock ‘N’ Roll, όταν δημιουργήθηκαν για να στεγάσουν τη μουσική που κανείς δεν δεχόταν να υπογράψει, δεν είναι λοιπόν κάτι καινούργιο. Όταν οι πολυεθνικές είδαν ότι οι μικρές εταιρείες είχαν μέλλον, βάλθηκαν να τις προσεγγίσουν με το εξής τέχνασμα, κρατήστε εσείς τα συγκροτήματα σας και αφήστε σε εμάς την διανομή παγκοσμίως, οπότε όλοι μας έχουμε μερίδιο από την μεγάλη πίτα της μουσικής. Ενώ έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές και το εξής φαινόμενο, όταν οι μικρές εταιρείες δεν μπορούσαν να σταθούν οικονομικά, αγοραστήκαν αναγκαστικά από τις μεγάλες εταιρείας δίσκων, πολλές φορές έναντι ενός πινακίου φακής, έτσι βρεθήκαν οι πολυεθνικές με αρκετά μεγαλύτερο δυναμικό συγκροτημάτων αλλά και εξασφαλισμένες τις πωλήσεις τους.
Ας πάμε όμως τώρα στα γνωστά μας λημέρια, στο Heavy Metal δηλαδή. Εδώ, οι ανεξάρτητες εταιρείες γνώρισαν και γνωρίζουν ακόμη και σήμερα μια νέα πρωτοφανή άνθηση. Σε μια εποχή που όλος ο κόσμος βράζει από νέα Heavy Metal σχήματα, (έκτος από τα μεγάλα γνωστά ονόματα), έχει αποκτήσει και μια ολοζώντανη underground σκηνή, ένα σωρό μικρά αλλά ικανά συγκροτήματα. Βέβαια όλα αυτά τα σχήματα κάπου θέλουν (και κάπου πρέπει) να ηχογραφήσουν και γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν οι μικρές ανεξάρτητες εταιρείες. Που όμως, δεν νοιάζονται και τόσο για τους χρυσούς ή πλατινένιους δίσκους, αλλά ψάχνουν για νέα σχήματα επειδή πολλοί από αυτούς που τις διευθύνουν αγαπούν πραγματικά τη μουσική ή είναι οπαδοί του Heavy Metal. Πρώτα βλέπουν τα σχήματα live, μιλάνε με τους οπαδούς που αγοράζουν τους δίσκους, ακούνε την γνώμη τους, έτσι προωθούν τα συγκροτήματα με μεγαλύτερο ζήλο και κέφι, όσο τους επιτρέπουν τα οικονομικά τους βέβαια.
Σκεφτείτε πόσα σχήματα του χώρου μας δεν ξεκίνησαν από αυτές τις μικρές (θρυλικές τώρα πια) ανεξάρτητες εταιρείες, άσχετα με το αν κατέληξαν στη πορεία σε κάποια μεγάλη πολυεθνική. Υπάρχουν και σχήματα όμως που έφυγαν από μικρές για να πάνε σε μεγάλες εταιρείες, αλλά υπάρχουν όμως και εκείνα που παραμένουν πίστα στη μικρή εταιρεία που τους έδωσε την πρώτη ευκαιρία και αυτό είναι προς τιμήν τους. Αλλά και πάλι πόσα ξαναγύρισαν σε μικρές εταιρείες, όταν οι μεγάλες πολυεθνικές έκλεισαν ή συρρικνώθηκαν και κράτησαν τα απολύτως απαραίτητα για τον βιοπορισμό τους συγκροτήματα.
Αξίζει να σημειώσω εδώ, πως όλες αυτές οι μικρές εταιρείες έβγαλαν (όπως καταλαβαίνεται) στα δισκάδικα ένα μικρό αριθμό αντιτύπων, έτσι με το πέρασμα των χρόνων όλα τα βινύλια τους όπως είναι φυσικό, έγιναν σπάνια και συλλεκτικά. Όλες αυτές οι μικρές εταιρείες, κυκλοφόρησαν και κάποιες συλλογές, με ανερχόμενα τότε συγκροτήματα που έκαναν αίσθηση με τη μουσική τους, ή που έπαιζαν σε τοπικά clubs αλλά δεν είχαν δίσκους. Όλες αυτές οι συλλογές, ήταν το φυτώριο νέων ταλέντων, πολλά σχήματα πρώτο έγιναν γνωστά μέσα από τέτοιες συλλογές. Επίσης, ουκ ολίγα Heavy Metal σχήματα χρηματοδότησαν, ηχογράφησαν, έκοψαν και τέλος έκαναν την διανομή του δίσκου τους απολύτως μόνοι τους, όλες αυτές οι περιπτώσεις ονομάζονται απλά, private press. Στην πορεία μπορεί να βρέθηκε και κάποια μικρή εταιρεία (ανεξάρτητη) να βοηθήσει, άλλα μόνο στην διανομή, έτσι ώστε να μαθευτεί-ακουστεί ο δίσκος και λίγο παρά πέρα από τα στενά σύνορα της περιοχής του συγκροτήματος.
Στο Heavy Metal λοιπόν, οι ανεξάρτητες εταιρείες χρησιμεύουν σχεδόν αποκλειστικά σαν φυτώρια νέων ταλέντων, εκεί γίνονται γνωστά τα νέα σχήματα από τον κόσμο που παρακολουθεί την σκηνή, κι αν αρχίζει να γίνετε θόρυβος γύρω από τ’ όνομα τους, κάποια μεγάλη εταιρεία θα τους υπογράφει δισκογραφικό συμβόλαιο. Κάποιες μικρές (αρχικά) εταιρείες στο πέρασμα των χρονών γιγαντώθηκαν και έγιναν πολύ μεγάλες και γνωστές παντού, τρανό παράδειγμα η Nuclear Blast και η Frontiers.
Έτσι από τις αρχές τις δεκαετίας του ’80 συναντάμε μια άνθηση από μικρές ανεξάρτητες δισκογραφικές Heavy Metal εταιρείες, όταν όμως κάποιο σχήμα φεύγει για μια πιο μεγάλη, η μικρή βρίσκει πάντα κι άλλα νέα σχήματα και ο κύκλος συνεχίζετε… προς τέρψιν του μουσικού κοινού.
Τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρείτε το εξής φαινόμενο, μικρές εταιρείες που δεν υπογράφουν καθόλου με νέα σχήματα, αλλά ειδικεύονται μόνο σε επανεκδώσεις παλαιότερων σπανίων ή μη albums, είτε σε βινύλιο είτε σε CD. Το μέλλον της σκληρής μουσικής βρίσκετε (κατά τι γνώμη μου) στις μικρές εταιρείες παραγωγής και διανομής, επειδή η μουσική τείνει να επισκιάζεται και να περιθωριοποιείτε από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες δίσκων.
25+1 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ HEAVY METAL ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Παρακάτω, θα ρίξουμε μια μικρή (ενημερωτική μόνο) ματιά στις 25+1 σπουδαιότερες ιστορικές ανεξάρτητες Heavy Metal εταιρείες, που λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά και σε κάποιες που λειτουργούν ακόμα και σήμερα, επίσης θα σας παραθέσω και κάποια σχήματα που έχουν ή είχαν στο δυναμικό τους, ή απλά τους έκαναν διανομή… έτσι για να πάρετε μια μικρή γεύση.
1. AZRA
Αυτή η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1978 από τον David Thomas Richards, στην California ήταν ενεργή μέχρι και το 1995 και κυκλοφορούσε κυρίως picture discs σε περιορισμένα αντίτυπα. Στο δυναμικό της είχε μεταξύ άλλων σχήματα όπως οι Jag Panzer, Vixen, Liege Lord στα πρώτα τους βήματα.
2. EBONY
Άνοιξε το 1982 στην Αγγλία από τον Darryl Johnston, για να στεγάσει κυρίως σχήματα που έπαιζαν NWOBHM και έκλεισε το 1987. Στο δυναμικό της είχε σχήματα όπως οι Savage, Grim Reaper, Shy, Nightmare, Blade Runner, Chateaux, Syron Vanes.
3. COMBAT
Εταιρεία του Barry Kobrin από την Νέα Υόρκη, ξεκίνησε το 1982 και κράτησε μέχρι και το 1991 περίπου. Στο δυναμικό της (και σαν εταιρεία διανομής) είχε σχήματα όπως οι Megadeth, Exodus, Helloween, Savatage, Helstar, TKO. Στην πορεία συνεργάστηκε με την IRD Records, με την Relativity Records και την Koch Entertainment.
4. AXE KILLER
Αυτή η εταιρεία ήταν αμιγώς Heavy Metal, ενώ έκανε και διανομή σε αρκετά σημαντικά συγκροτήματα. Δημιουργήθηκε το 1984 στην Γαλλία, κράτησε αρχικά μέχρι το 1986 και επανήλθε το 1996, ενώ υπάρχει ακόμα κάνοντας κυρίως επανεκδόσεις σε CD. Στο δυναμικό της σαν εταιρεία διανομής είχε σχήματα όπως οι Jack Starr, Hawaii, Ruthless, Vicious Barreka, Witch, Savage.
5. HEAVY METAL
Ιδρυτής της, ήταν ο Paul Birch και την έφτιαξε το 1978 στην Αγγλία, ουσιαστικά δεν έχει κλείσει, αλλά έχει παγώσει εδώ και χρόνια τις κυκλοφορίες της. Στα 80’s ήταν πολύ δυνατή με NWOBHM groups όπως οι Split Beaver, Witchfinder General, Bitches Sin, Shiva. Στην πορεία έγινε μέλος της Plastic Head Music Distribution.
6. MAUSOLEUM
Το 1982 ιδρύθηκε αυτή η μικρή εταιρεία από τον Alfie Falckenbach (RIP), στο Βέλγιο. Κυρίως τα σχήματα που είχε ήταν από το Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, μεταξύ άλλων είχε τους Ostrogoth, Torch, Killer, F.N. Guns, Lions Pride, αλλά και τους Wildfire, Black Lace, Crossfire, Witchfynde, Sledgehammer. Συνεχίζει ακόμα, αλλά με πολύ μικρότερο όγκο συγκροτημάτων.
7. MEGAFORCE
Ίσως ήταν η καλύτερη και η ιστορικότερη ανεξάρτητη εταιρεία από την Νέα Υόρκη, την έφτιαξε το 1982, ο μέγας Μetal guru Johnny Zazula, για να στεγάσει αρχικά τους Metallica και αυτό λέει πολλά. Στεγάστηκαν ή διανεμήθηκαν σχήματα όπως οι Raven, Venom, Manowar, Anthrax, Frehley’s Comet, Overkill. Υπάρχει ακόμα και σήμερα, αλλά με όχι και τόσο δυναμικές κυκλοφορίες.
8. NOISE
Από το 1984 μέχρι και το 1988, η Γερμανική Noise έχει μερικά από τα καλύτερα συγκροτήματα του Heavy Metal. Ιδρύθηκε από τον Karl-Ulrich Walterbach στο Βερολίνο και στέγασε ουκ ολίγα σχήματα, δείτε μόνο μερικά… Sinner, Running Wild, Grave Digger, Tyran’ Pace, Helloween, Sabbat. Έκλεισε οριστικά το 2007, αλλά υπήρξε μέλος των εταιρειών Modern Music Records και Sanctuary Records.
9. NEAT
Άλλη μια πολύ σημαντική Αγγλική ανεξάρτητη εταιρεία δίσκων, που ξεκίνησε το 1979 από τον David Wood, φυσικά ούτε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί το καθοριστικό ρόλο που θα έπαιζε η εταιρεία του στην στήριξη του NWOBHM. Ασχολήθηκε κυρίως με σχήματα όπως οι Raven, Jaguar, Tygers Of Pan Tang, Venom, Cloven Hoof, Avenger, Saracen, ενώ κυκλοφόρησε και άπειρα singles. Το 1995 πουλήθηκε στην Sanctuary Records από τον Jess Cox που είχε τα δικαιώματα.
10. SHRAPNEL
Την έφτιαξε ο Mike Varney το 1980 στο Los Angeles. Κυρίως ο Mike κυκλοφορούσε δίσκους όπου τα συγκροτήματα είχαν βαρβάτους-βιρτουόζους κιθαρίστες. Οι Steeler, Exciter, Keel, Hawaii, Racer X, MARS, Fifth Angel ήταν μόνο μερικά, ενώ κιθαρίστες όπως οι Joey Tafolla, Richie Kotzen, Greg Howe, Tony MacApline, Marty Friedman έβγαλαν solo δίσκο εδώ. Συνεχίζει ακόμα αλλά με λιγότερες κυκλοφορίες.
11. MUSIC FOR NATIONS
Ήταν η πιο επιτυχημένη εμπορικά και μουσικά ανεξάρτητη Heavy Metal εταιρεία της Ευρώπης. Την ίδρυσε το 1983 ο Martin Hooker στο Λονδίνο και έφερε σε συνεργασία με άλλες εταιρείες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, σχήματα όπως οι Virgin Steele, Rods, Hellion, Metallica, Manowar, Ratt, Loudness. Ενώ στο δυναμικό της είχε και τους Tank, Waysted, Rogue Male, Alaska, Battleaxe. Έκλεισε οριστικά το 2004.
12. ROADRUNNER
Την έφτιαξε ο Cees Wessels το 1980 την Ολλανδία, αρχικά ασχολήθηκε μόνο με Metal σχήματα. Στο δυναμικό της είχε την διανομή σχημάτων όπως Motorhead, Silver Mountain, Venom, Metallica, Satan, Tokyo Blade, Twisted Sister, M-80, Fates Warning. Υπάρχει ακόμα σαν παράρτημα της Warner Music Group.
13. STEAMHAMMER/ SPV
Φτιάχτηκαν το 1984 στο Αννόβερο της Γερμανίας από τον Manfred Schütz, (αρχικά σαν Steamhammer) φιλοξένησε σχήματα από την Γερμάνια. Στο δυναμικό της είχε την διανομή σχημάτων όπως Trouble, Laaz Rockit, Steeler, Satan, Destruction, Sodom, Zed Yago, Axel Rudi Pell. Τώρα συνεχίζει δυναμικά σαν Steamhammer-SPV με τους Black Trip, Ace Frehley, Virgin Steele, Molly Hatchet, Magnum, Anvil, Running Wild.
14. METAL BLADE
Αδιαφιλονίκητα ίσως η καλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία του Heavy Metal, σ’ όλο τον κόσμο, την ίδρυσε το 1982 στην Καλιφόρνια ο Metal οπαδός Brian Slagel. Ιδρύθηκε ως απάντηση στην τάση που υπήρχε τότε από τις μεγάλες εταιρείες δίσκων να μη υπογράφουν Hard Rock και Heavy Metal groups. Από το δυναμικό της πέρασαν μεγάλα συγκροτήματα όπως Lizzy Borden, Slayer, Armored Saint, Trouble, Warlord, Bitch, Saint Vitus, Riot, Fates Warning. Συνεχίζει ακόμα να μας εκπλήσσει με τις κυκλοφορίες της.
15. NUCLEAR BLAST
Αυτή την μικρή (τώρα πια μεγάλη) ανεξάρτητη εταιρεία την δημιούργησε το 1987 ο Markus Staiger, στην Γερμανία. Από το δυναμικό της πέρασαν πολλών ειδών Metal συγκροτήματα όπως Doro, Helloween, Accept, Candlemass, Anthrax, Blind Guardian, Hammerfall, Overkill. Υπάρχει ακόμα δυναμικά στο χώρο του Heavy Metal, με πολλές κυκλοφορίες κάθε χρόνο.
16. MASSACRE
Δημιουργήθηκε στην Γερμανία το 1991 από τον Torsten Hartmann. Τα βινύλια που έβγαζε κυρίως στα 90’s ήταν περιορισμένα σε αριθμό, οπότε έγιναν συλλεκτικά στην πάροδο των χρόνων. Από το δυναμικό της πέρασαν Metal συγκροτήματα όπως Scanner, Pretty Maids, Solitude Aeturnus, Anvil, Sckyclad. Υπάρχει και συνεχίζει να κυκλοφορεί δίσκους ακόμη και στις μέρες μας.
17. CENTURY MEDIA
Την έφτιαξε ο Robert Kampf το 1988, στη Γερμανία και υπάρχει ακόμα. Πολλά είδη Heavy Metal και groups πέρασαν από αυτή την εταιρεία, όπως Agent Steel, Iced Earth, Sodom, Trouble, Jag Panzer, Nevermore, Paradise Lost, Queensryche, Gus G.
18. GUN
Δημιούργημα του Wolfgang Funk και του Bogdan Kopec από το 1992 έως το 2009. Γερμανική μικρή εταιρεία δίσκων, ενώ είναι μέλος του ομίλου της Sony-BMG Music Entertainment. Μερικά ονόματα που ήταν στο roaster της είναι τα UDO, Grave Digger, Rage, Kreator, Running Wild, Accept.
19. HIGH ROLLER RECORDS
Ο Steffen Böhm την έφτιαξε το 2004 στη Γερμανία, με γνώμονα να κυκλοφορήσει επί το πλείστον NWOBHM ξεχασμένα συγκροτήματα ή να επανεκδώσει παλιές δισκογραφικές δουλείες τους που δεν υπάρχουν εύκολα. Πολλά τα ονόματα που έχουν ξαναδεί το φως της δημοσιότητας (που είχαν βγάλει μόνο singles), όπως οι Urchin, Berlyn, White Spirit, Big Daisy, Truffle. Αλλά έχει και κάποια καινούργια όπως Black Trip, Blaze, Air Raid, Heavy Tiger, Metalmorfosis.
20. NIGHT OF THE VINYL DEAD RECORDS
Δημιουργήθηκε το 2006 στην Ιταλία, με σκοπό να κυκλοφορήσει μόνο σε δίσκους βινυλίου, δουλειές γνωστών συγκροτημάτων που είχαν βγει μόνο σε CD στο παρελθόν. Πολλά και γνωστά τα συγκροτήματα που έχει κυκλοφορήσει σε πολύ περιορισμένο αριθμό (μέχρι 300-500) αντιτύπα. Μερικά ονόματα είναι οι Exodus, Deep Purple, Saxon, Virgin Steele, Jag Panzer, Annihilator, Dio, Overkill, Motorhead, Uriah Heep, Alice Cooper, Poison, MSG, Royal Hunt.
21. FRONTIERS RECORDS
Το 1996 στην Νάπολη της Ιταλίας ο Serafino Perugino, άνοιξε το μικρό τότε label, το οποίο στα επόμενα χρόνια γιγαντώθηκε. Με την πάροδο των ετών στέγασε πολλούς καλλιτέχνες ή σχήματα των 70’s ή των 80’s, που προσπάθησαν να κάνουν μια δεύτερη καριέρα. Μερικά ονόματα στο δυναμικό της είναι Mark Free, Ten, Bob Catley, Crown Of Thorns, Kip Winger, Night Ranger, Journey, Stryper.
22. BACK ON BLACK
Άλλη μια εταιρεία που κάνει κυρίως επανεκδόσεις δίσκων βινυλίου, ιδρύθηκε το 2004 στην Αγγλία από τον Steve Beatty. Οι επανεκδόσεις που κάνει είναι σε σχήματα όπως οι Saxon, Manowar, Nightwise, Thin Lizzy, Motorhead. Ενώ κυκλοφορεί και live albums που δεν έχουν βγει ποτέ, από FM radio ηχογραφήσεις σε groups όπως οι KISS, Lynyrd Skynyrd, Bon Jovi, Aerosmith, Guns ‘N’ Roses, Boston, ZZ Top. Είναι μέλος της Plastic Head Music Distribution.
23. BLACK DRAGON
Ιδρύθηκε από τους αδελφούς Agnès και Michel Desgranges το 1984 στο Παρίσι της Γαλλίας. Κυκλοφόρησε κυρίως δίσκους σαν εταιρεία διανομής για το ευρωπαϊκό κοινό, τελευταία της κυκλοφορία ήταν το 2001. Από το δυναμικό της πέρασαν μεγάλα συγκροτήματα όπως Manilla Road, Liege Lord, Savage Grace, CJSS, Heir Apparent.
24. NEW RENAISSANCE RECORDS
Εταιρεία που ίδρυσε η Ann Boleyn (τραγουδίστρια των Hellion) το 1985 στην Καλιφόρνια, υπάρχει ακόμα αλλά με πολύ λιγότερες κυκλοφορίες τώρα. Στα 80’s βρήκαν στέγη εκτός από το δικό της σχήμα και οι Phantom, King Kobra, Chyld, Deadly Blessing, Gargoyle, Oliver Magnum, Screamer.
25. AUBURN RECORDS
Μικρή εταιρεία που δημιουργήθηκε το 1984 στο Ohio, των ΗΠΑ, από τον νεαρό τοπικό DJ Bill Peters. Αλλά είχε μερικά σπουδαία συγκροτήματα όπως οι Shock Paris, οι Havoc, ή οι Breaker.
+1. HEAVY METAL AMERICA
Αυτή η εταιρεία δεν δημιουργήθηκε όπως θα νόμιζε κάποιος, (όπως αναφέρει και το όνομα της) στην Αμερική, αλλά στην Αγγλία το 1984. Στην ουσία ήταν εταιρεία διανομής στην Ευρώπη συγκροτημάτων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου και κράτησε μόνο για δύο χρόνια. Σχήματα που είχε μαζί της ήταν οι Witch, Antix, Teaze, Sabu, Godz, Starz, Reckless, Smashed Gladys.
ΚΑΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ
Η ROAR! Rock of Angels Records του Άκη Κοσμίδη που έχει τα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη. Η Rock of Angels Records δημιουργήθηκε το
2012 με σκοπό την κυκλοφορία και προώθηση hard και heavy συγκροτημάτων. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει περισσότερους από 50 δίσκους με σημαντικότερους τα άλμπουμ των Ashes of Ares, Monument, Sarissa, Sorrowful Angels, Outloud, Fallen Arise, Memorain, Mystic Prophecy κ.α.
Η ιστορική Molon Lave Records (γραμμένη στα αγγλικά για τις διεθνείς ανάγκες!) ιδρύθηκε από το Σλοβένο George Osmak και τον Αντώνη Δελαπόρτα το 1993 και σύντομα πήρε μερίδιο στις κυκλοφορίες heavy ελληνικών συγκροτημάτων. Η εταιρεία είχε συνδεθεί με το κατάστημα δίσκων στα ''Go... Underground'' και κυκλοφόρησε δεκάδες άλμπουμ όπως των Divorce, Rotting Christ, Acid Death, Epidemic, Silver R.I.S.C., Spitfire, Flames κ.α. Σταμάτησε τις κυκλοφορίες το1995 όταν George Osmak έφυγε για την Αμερική.
Τώρα, που βλέπω το αφιέρωμα αυτό ολοκληρωμένο, θα έλεγα ότι μου λείπουν κάποιες. Γνωρίζω ότι υπήρξαν πολλές περισσότερες μικρές ανεξάρτητες εταιρείες δίσκων, που λόγο χώρου δεν τις έχω αναφέρει, αλλά πάντοτε ένας κατάλογος είναι ελλιπείς και δεν μπορεί να τα συμπεριλαμβάνει όλα μα όλα, είναι αδύνατον. Σε τέτοιου είδους δύσκολες καταγραφές ο χώρος δεν είναι ποτέ αρκετός αλλά θεωρώ ότι παρουσιάστηκαν οι σημαντικότερες..
ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μπράβο πολύ καλό άρθρο... Ευτυχώς που ο συντάκτης γράφει και κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα... φαίνεται να είναι γνώστης και συλλέκτης
ΑπάντησηΔιαγραφή